Recepti

Kako da napravite šarenu salatu?
Mnogima neizostavan deo zimnice, šarena salata je čest gost polica u ostavama širom Balkana. Jedna je od omiljenih zimskih salata, zbog svoje impozantne šarenolikosti, kako boja, tako i ukusa. Upravo kombinacija različitih vrsta povrća čini ovu salatu jedinstvenom, pa će...
Kako da napravite najsočniju baklavu?
Verujemo da ste bar jednom probali ovaj sladak i izdašan kolač. Iako je danas baklavu, zahvaljujući njenoj popularnosti, moguće kupiti i u bolje opremljenom supermarketu, ipak je baklava napravljena iskusnom poslastičarskom rukom najslađa. Razlog za to je što baklava zahteva...
Vreme je za baba rum!
Baba rum odnosno baba au rhum je tradicionalni desert koji stiže iz Francuske. Lako se pravi, a oduševljava sofisticiranim notama. Iako mu je ukus raskošan i topao, nije nužno vezan za hladnije vreme, pa se u ovom predivnom kolaču može...
Tri brza pikantna umaka
Umaci ili dipovi možda nisu popularni kao klasični namazi poput kečapa ili senfa, ali se pripremaju za velik broj različitih jela, i lako ih možete prilagoditi svojim ličnim preferencijama. Najčešće ih možete videti, odnosno probati, uz čuvene naćose ili prolećne...
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Možda do sad niste probali ovaj planetarno popularni desert? Iako je za to mala verovatnoća, u pitanju je sočan kolač kojim dominira nota kafe. Nastao je u Italiji, i svaki Italijan će Vam reći da je potrebno da posetite sever...
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Iako je retko ko od nas ekspert kada je u pitanju uparivanje vina i hrane, većina poznaje osnovna pravila. Crvena vina se uparuju sa crvenim mesom ili začinjenom hranom, dok bela vina najbolje idu uz morske plodove, ribu, sireve blagih...
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?
Da li možete da zamislite dan bez kafe? Kafa je jedan od napitaka koji simbolikom prevazilazi sam sebe, tako je često sinonim za sastanak, trač partiju ili susret poznanika. Bilo da volite domaću odnosno tursku kafu, filter kafu, nes kafu...
Kako da napravite marinadu za piletinu i univerzalni vinegret koristeći maslinovo ulje
Maslinovo ulje je izuzetno popularan i nezaobilazan sastojak mediteranske kuhinje. Predstavlja zvezdu među uljima zbog svog prepoznatljivog i bogatog ukusa i mnogobrojnih blagodeti kada je u pitanju zdravlje celog organizma. Zato što se za njega vezuju razni kulinarski mitovi, maslinovo...
Kako da od toplog napitka dođete do letnjeg osveženja?
Iako se čaj vezuje za ušuškanost hladnijih godišnjih doba, njegova konzumacija u pojedinim državama ne jenjava ni tokom leta. Jedna od tih država je Turska. Turci imaju posebnu kulturu ispijanja čaja i jako paze na kvalitet čaja, ali i na...
Kada je pravo vreme za roze?
Pravi ljubitelji rozea će na ovo pitanje odgovoriti kratko i jednostavno – uvek. Roze je nepravedno zapostavljeno vino koje mnogi smatraju ženskim pićem. Iako je najčešće slatke arome roze se može kombinovati sa mnogim jelima karakterističnim za leto. Ako nemate...
Kako da napravite osvežavajuće letnje salate s tunom
Visoke temperature, hteli mi to ili ne, diktiraju i naše aktivnosti u kuhinji. Samo najhrabriji se odlučuju za rernu ili višesatnu pripremu hrane. Ako ste iscrpeli ideje za brze obroke koji ne zahtevaju upotrebu šporeta, mi smo tu da vam...
Kako da napravite nezaboravnu lazanju?
Lazanja je jedan od najpoznatijih italijanskih specijaliteta koji je popularan širom sveta. Često se spominje i u pop kulturi, tako i čuveni, narandžasti mačak Garfild svaki dan mašta o sočnim lazanjama. Lazanje su toliko upečatljive da imaju i svoj dan...
Tuna sendvič by Mima FIT
Uskršnji i prvomajski praznici su period kada zaista uživamo u hrani. Kada se završe, svi želimo da malo usporimo sa prejadanjima, i posvetimo se zdravijim opcijama. Zbog toga je naša Mima, za vas spremila jedan zaista zdrav i ukusan obrok...
Inspiracija za ručak: 3 recepta za prolećnu pastu
Naisplativija i što je još važnije, najzdravija opcija je hraniti se voćem i povrćem koje trenutno sazreva. Proleće nam pruža pregršt svežih namirnica pomoću kojih možemo lako osvežiti svoje telo, ali i razbiti kulinarsku monotoniju. Laka hrana, kojoj ne manjka...
Kako skuvati savršene njoke?
Njoke su još jedna vrsta testenine koja nam dolazi iz mediteranske Italije. Međutim, zahvaljujući svom ukusu i prepoznatljivoj teksturi danas je ovaj specijalitet rasprostranjen po celom svetu. Sudeći po istorijskim spisima, njoke su se jele još od rimskog doba. S...
Zapečeni mediteranski batačići na dalmatinskom varivu od krompira i blitve
Danas smo pripremili recept za jedan sit i ukusan obrok. U pitanju su mediteranski batačići na dalmatinskom varuvo od krompira i blitve, sa par sastojaka koji dodaju posebnu notu. Verujemo da ćete uživati spremajući ga za one sa kojima delite...
Tražite savršen recept za kuvano vino?
Iako se u narodu koristi i kao lek, recept za kuvano vino je poslednjih par decenija jedna od prvih asocijacija kad se spomenu praznici. Ako imate prilike da posetite neki od Novogodišnjih vašara širom Evrope uvek ćete naići na bar...
Zelene tagliatelle sa dimljenim lososm i brokolijem
Za ovaj recept je potrebno malo mašte, kvalitetni sastojci i ljubav prema pripremanju hrane. Dobra karakteristika zelenih tagliatelle-a sa dimljenim lososom i brokolijem je što ovo može biti mrsno i posno jelo. Idealan je za dane posta, kao svečani ručak....
Jedini pravi recept za originalni panettone božićni kolač
Jedna od legendi o nastanku panettone-a božićnog kolača kaže da je pekar Toni napravio ovaj kolač pokušavajući da impresionira svoju dragu. Navodno je to razlog za njegov naziv jer pan de Toni znači Tonijev hleb. Da li biste želeli da...
Kajgana sa pet vrsta pečuraka, prazilukom i parmezanom
Iako je kajgana nutritivno bogata, retko ko je smatra luksuznim obrokom. Da biste je podigli na viši nivo, dodajte joj ne tako uobičajene sastojke i doručkujte hranu koja će vam zagarantovati prijatan početak dana. Brz tempo života zahteva recepte koji...