Recepti

Najukusnije cimet rolnice
Početak jeseni mnoge inspiriše da se okrenu onim toplijim aromama, bilo da su u pitanju mirisne ili gustativne arome. Jedna od najpopularnijih je svakako cimet, koji je neizostavan sastojak, kako u pripremi slatkiša, tako i u pripremi toplih napitaka. Ipak,...
Najlepši Monin kokteli
Naravno da će obučeni koktel majstor, koji se godinama bavi istim poslom, umeti da napravi čuda, ali to ne bi trebalo da Vas obeshrabri. Moguće je da i u kućnim uslovima napravite vrhunske koktele o kojima će se pričati. U...
Kako da napravite tri aromatična domaća džema?
Slatka zimnica je vekovima način da sačuvamo ukus sočnih plodova za uživanje tokom hladnih dana, kada mraz mrzne i najotpornije biljke. Džemovi, marmelade, pekmezi, sirupi, sokovi, kompoti i slatko, dijapazon je širok i nezaboravno ukusan! Da ne biste ostali bez...
Bundeva kao glavno jelo
Nema jeseni bez bundeve. Možda je ne konzumirate rado, ali bundeva je jedna od kraljica jeseni i glavnih simbola ovog godišnjeg doba. Upečatljivih boja i nezaboravnih aroma, ušunjala se u kulinarski svet davnih dana. Sočna i dekorativna, najčešće je zvezda...
Da li ste raspoloženi za sicilijansku autentičnost?
Sicilija je mnogima jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija, jer i dalje uspeva da sačuva svoj viševekovni šarm. Šetajući po ovom ostrvu možete osetiti duh starih vremena, ali i uživati u pravom mediteranskom ugođaju. Stare kućice, morsko plavetnilo, zemljane staze, i...
Korak po korak do neverovatnog paradajz sosa!
Ova izuzetno hranljiva namirnica je do nas stigla pre par vekova iz Srednje i Južne Amerike. Prvo je bila rezervisana samo za najviši stalež, a danas u paradajzu može da uživa svako. Ukoliko pratimo stroge agro standarde, paradajz je voće, ali...
Da li ste probali grilovano voće?
Kraj proleća i, ne tako vreli, letnji dani su idealni za grilovanje. Međutim, retko kome bi pored toliko poznatijih opcija palo voće na pamet. Crveno meso, belo meso, riba, začinjeno povrće, hleb premazan belim lukom, opcija je bezbroj, ali su...
Zapečeni aromatični njoki
Iako leto nije pravo godišnje doba za paljenje rerne, sočnost ovog jela će Vas nagraditi nezaboravnim zalogajima. Uprkos vrućinama i nešto dužoj pripremi, lako može postati Vaš omiljeni ručak. Šta je toliko posebno u zapečenoj pasti? Idealna je opcija za...
Leto je idealno vreme za rolnice!
U zavisnosti od odabranih sastojaka, rolnice mogu biti zakuska, lagana večera, ali i svečano posluženje. Prave se na različite načine, a rezultat zavisi malo od umešnosti onog ko ih pravi, ali više od želje za eksperimentisanjem i igrom se različitim...
Ledene poslastice na kašičicu
Kremaste, osvežavajuće, i ne previše slatke, ledene poslastice na kašičicu su pravi izbor kada vrućine postanu nepodnošljive. Iako je najlakše posegnuti za sokovima, ledenim čajevima, ili dodati led u bilo koje piće i rashladiti se, ovaj put ne nudimo smutije...
Napravite sami svoj ledeni čaj!
Ledeni čajevi su doživeli svoju popularizaciju poslednjih dvadesetak godina, jer su prepoznati kao okrepljujuće osveženje, koje pruža mogućnost uklapanja najrazličitijih aroma. Tako, u marketima, možete pronaći ledeni čaj od breskve uz dodatak meda, čaj od limuna i nane, i još...
Ukus leta stiže u obliku grilovanog sendviča
Iako se vrućina i grilovanje ne slažu baš najbolje, ovo grilovanje traje kratko, a rezultat će Vas višestruko nagraditi. Hrskavost hleba odnosno zemički, osvežavajuće note odabranih priloga, zavodljivost topljenog sira, na Vama je da odaberete karakteristike Vašeg grilovanog sendviča iz...
Tri neodoljiva slatka delikatesa u čaši
Tokom poslednje decenije svedočimo popularizaciji ove vrste deserta, što je i očekivano, naročito ako su deo posluženja slatkog stola. Brzo se prave, prilagodljivi su, ne morate pojesti sve odjednom, i izgledaju izuzetno dekorativno. Razigrani slojevi različitih boja i tekstura stvaraju...
Neka ovog proleća krompir bude zvezda Vaše trpeze!
Opšte poznata, versatilna, i, skoro pa svima dopadljiva, namirnica je nezaobilazan sastojak mnogih kuhinja širom sveta. Kod nas se najčešće jede u obliku pirea, pomfrita, ili pekarskog krompira. Međutim, lepota ove namirnice ne prestaje tu – praveći je na razne...
Kako da brzo i lako spremite fokaču?
Ako Vam je dosadio običan hleb, ili standardne lepinje, onda će Vam fokača doneti dovoljno aromatičnosti. Iako je već sad možete pronaći po svim eminentnijim restoranima, nije izazov čak ni za amatere u kuhinji, pa je možete pripremiti i sami....
Tri vitaminska delikatesa
Duži dani zahtevaju i više energije. Od kada postoji svet, priroda je sve ritmove uskladila odnosno uredila ciklusima. Tako, u susret proleću pijace se polako pune svežim sezonskim voćem i povrćem. Ukoliko niste neki ljubitelj i spomenute kategorije namirnice smatrate...
Napravite savršene vanilice
Nekada su domaćice imale poprilično sužen izbor kada je u pitanju bilo pravljenje kolača, isključivo zbog dostupnih sastojaka. Prodavnica je bilo malo, a asortiman je pokrivao uglavnom osnovne potrebe. Uprkos činjenici da danas možemo da kupimo sastojke iz celog sveta,...
Najukusniji recept za banana hleb
Na samom kraju praznične sezone, kada smo se zasitili raznih slatkih i slanih đakonija, vreme je da polako prelazimo i na neke zdravije opcije. Takvih opcija ima puno, nezavisno da li su u pitanju neka konkretna jela ili deserti! Ovaj...
Pet koktela kojima možete ulepšati nadolazeće praznike
Uz pregršt planiranih i neplaniranih proslava, susretaćete se uglavnom sa već isprobanim alkoholnim izborima kao što su crveno vino, šampanjac, ili kuvana rakija. Međutim, upravo su zimska okupljanja idealna prilika za isprobavanje nekih malo netipičnijih zimskih koktela. Oni će degustatore...
Napravite fantastičan praznični rižoto!
Ako se pitate kako to “šaka pirinča” može postati dovoljno svečano jelo dostojno praznične trpeze, onda ste na pravom mestu. Pirinač se vekovima sprema na različite načine, na svim kontinentima, pa ga možete pronaći u slatkim ili slanim varijantama, odnosno...
Kako da sami spremite drpano prase?
Sezona slava je uveliko stigla i trpeze će krasiti sarma, pečenje, pijani šaran ili pasulj prebranac. Domaćice će se utrkivati entuzijastično nudeći širok spektar raznih đakonija, milih i srcu i želucu, Međutim, šta ako su Vam uobičajena slavska jela dosadila?...