Recepti

Da li ste probali grilovano voće?
Kraj proleća i, ne tako vreli, letnji dani su idealni za grilovanje. Međutim, retko kome bi pored toliko poznatijih opcija palo voće na pamet. Crveno meso, belo meso, riba, začinjeno povrće, hleb premazan belim lukom, opcija je bezbroj, ali su...
Zapečeni aromatični njoki
Iako leto nije pravo godišnje doba za paljenje rerne, sočnost ovog jela će Vas nagraditi nezaboravnim zalogajima. Uprkos vrućinama i nešto dužoj pripremi, lako može postati Vaš omiljeni ručak. Šta je toliko posebno u zapečenoj pasti? Idealna je opcija za...
Leto je idealno vreme za rolnice!
U zavisnosti od odabranih sastojaka, rolnice mogu biti zakuska, lagana večera, ali i svečano posluženje. Prave se na različite načine, a rezultat zavisi malo od umešnosti onog ko ih pravi, ali više od želje za eksperimentisanjem i igrom se različitim...
Ledene poslastice na kašičicu
Kremaste, osvežavajuće, i ne previše slatke, ledene poslastice na kašičicu su pravi izbor kada vrućine postanu nepodnošljive. Iako je najlakše posegnuti za sokovima, ledenim čajevima, ili dodati led u bilo koje piće i rashladiti se, ovaj put ne nudimo smutije...
Napravite sami svoj ledeni čaj!
Ledeni čajevi su doživeli svoju popularizaciju poslednjih dvadesetak godina, jer su prepoznati kao okrepljujuće osveženje, koje pruža mogućnost uklapanja najrazličitijih aroma. Tako, u marketima, možete pronaći ledeni čaj od breskve uz dodatak meda, čaj od limuna i nane, i još...
Ukus leta stiže u obliku grilovanog sendviča
Iako se vrućina i grilovanje ne slažu baš najbolje, ovo grilovanje traje kratko, a rezultat će Vas višestruko nagraditi. Hrskavost hleba odnosno zemički, osvežavajuće note odabranih priloga, zavodljivost topljenog sira, na Vama je da odaberete karakteristike Vašeg grilovanog sendviča iz...
Tri neodoljiva slatka delikatesa u čaši
Tokom poslednje decenije svedočimo popularizaciji ove vrste deserta, što je i očekivano, naročito ako su deo posluženja slatkog stola. Brzo se prave, prilagodljivi su, ne morate pojesti sve odjednom, i izgledaju izuzetno dekorativno. Razigrani slojevi različitih boja i tekstura stvaraju...
Neka ovog proleća krompir bude zvezda Vaše trpeze!
Opšte poznata, versatilna, i, skoro pa svima dopadljiva, namirnica je nezaobilazan sastojak mnogih kuhinja širom sveta. Kod nas se najčešće jede u obliku pirea, pomfrita, ili pekarskog krompira. Međutim, lepota ove namirnice ne prestaje tu – praveći je na razne...
Kako da brzo i lako spremite fokaču?
Ako Vam je dosadio običan hleb, ili standardne lepinje, onda će Vam fokača doneti dovoljno aromatičnosti. Iako je već sad možete pronaći po svim eminentnijim restoranima, nije izazov čak ni za amatere u kuhinji, pa je možete pripremiti i sami....
Tri vitaminska delikatesa
Duži dani zahtevaju i više energije. Od kada postoji svet, priroda je sve ritmove uskladila odnosno uredila ciklusima. Tako, u susret proleću pijace se polako pune svežim sezonskim voćem i povrćem. Ukoliko niste neki ljubitelj i spomenute kategorije namirnice smatrate...
Napravite savršene vanilice
Nekada su domaćice imale poprilično sužen izbor kada je u pitanju bilo pravljenje kolača, isključivo zbog dostupnih sastojaka. Prodavnica je bilo malo, a asortiman je pokrivao uglavnom osnovne potrebe. Uprkos činjenici da danas možemo da kupimo sastojke iz celog sveta,...
Najukusniji recept za banana hleb
Na samom kraju praznične sezone, kada smo se zasitili raznih slatkih i slanih đakonija, vreme je da polako prelazimo i na neke zdravije opcije. Takvih opcija ima puno, nezavisno da li su u pitanju neka konkretna jela ili deserti! Ovaj...
Pet koktela kojima možete ulepšati nadolazeće praznike
Uz pregršt planiranih i neplaniranih proslava, susretaćete se uglavnom sa već isprobanim alkoholnim izborima kao što su crveno vino, šampanjac, ili kuvana rakija. Međutim, upravo su zimska okupljanja idealna prilika za isprobavanje nekih malo netipičnijih zimskih koktela. Oni će degustatore...
Napravite fantastičan praznični rižoto!
Ako se pitate kako to “šaka pirinča” može postati dovoljno svečano jelo dostojno praznične trpeze, onda ste na pravom mestu. Pirinač se vekovima sprema na različite načine, na svim kontinentima, pa ga možete pronaći u slatkim ili slanim varijantama, odnosno...
Kako da sami spremite drpano prase?
Sezona slava je uveliko stigla i trpeze će krasiti sarma, pečenje, pijani šaran ili pasulj prebranac. Domaćice će se utrkivati entuzijastično nudeći širok spektar raznih đakonija, milih i srcu i želucu, Međutim, šta ako su Vam uobičajena slavska jela dosadila?...
Kako da napravite šarenu salatu?
Mnogima neizostavan deo zimnice, šarena salata je čest gost polica u ostavama širom Balkana. Jedna je od omiljenih zimskih salata, zbog svoje impozantne šarenolikosti, kako boja, tako i ukusa. Upravo kombinacija različitih vrsta povrća čini ovu salatu jedinstvenom, pa će...
Kako da napravite najsočniju baklavu?
Verujemo da ste bar jednom probali ovaj sladak i izdašan kolač. Iako je danas baklavu, zahvaljujući njenoj popularnosti, moguće kupiti i u bolje opremljenom supermarketu, ipak je baklava napravljena iskusnom poslastičarskom rukom najslađa. Razlog za to je što baklava zahteva...
Vreme je za baba rum!
Baba rum odnosno baba au rhum je tradicionalni desert koji stiže iz Francuske. Lako se pravi, a oduševljava sofisticiranim notama. Iako mu je ukus raskošan i topao, nije nužno vezan za hladnije vreme, pa se u ovom predivnom kolaču može...
Tri brza pikantna umaka
Umaci ili dipovi možda nisu popularni kao klasični namazi poput kečapa ili senfa, ali se pripremaju za velik broj različitih jela, i lako ih možete prilagoditi svojim ličnim preferencijama. Najčešće ih možete videti, odnosno probati, uz čuvene naćose ili prolećne...
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Možda do sad niste probali ovaj planetarno popularni desert? Iako je za to mala verovatnoća, u pitanju je sočan kolač kojim dominira nota kafe. Nastao je u Italiji, i svaki Italijan će Vam reći da je potrebno da posetite sever...
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Iako je retko ko od nas ekspert kada je u pitanju uparivanje vina i hrane, većina poznaje osnovna pravila. Crvena vina se uparuju sa crvenim mesom ili začinjenom hranom, dok bela vina najbolje idu uz morske plodove, ribu, sireve blagih...