Magazin

Pikantni dodaci božićnoj trpezi
Iako već sigurno imate u planu tradicionalan božićni ručak koji podrazumeva sarmu, pečenje, ili neko drugo omiljeno porodično jelo, praznici su pravo vreme za eksperimente u kuhinji. Tokom praznika imamo više vremena, ali i više potencijalnih pomagača. Ukoliko želite da...
Izbor pića za novogodišnju noć
Još jednoj godini se bliži kraj. Iako često sebi obećamo da planiranje i nabavku nećemo ostaviti za poslednji čas, neretko nam se desi da ipak u minut do 12 obavljamo neizbežnu kupovinu. Bilo da su u pitanju pažljivo birani pokloni,...
Da li je i Vas zahvatila novogodišnja groznica?
Poslednjih par godina u prodavnicama širom naše države se mogu pronaći Advent kalendari najrazličitijih brendova. Iako smo donekle upućeni u sam koncept, retko ko od nas zna istoriju ovih kalendara. Sam naziv potiče od latinske reči adventus koja znači dolazak,...
Kom stilu praznične dekoracije Vi pripadate?
Iako je tek početak decembra, novogodišnji praznici su iza ugla. Moguće je da ste već okitili jelku, ili da planirate to da sprovedete u delo u narednih nekoliko dana. Ranije je kićenju prisustvovala cela porodica i uglavnom se odigravalo tek...
Počinje sezona darivanja – 7 ideja za praznične poklone
Ukoliko ne želite da se bavite višesatnim razgledanjem potencijalnih poklona, pred Vama je lista na kojoj možete pronaći predloge i za bliske osobe iz uže ili šire porodice, kao i za ljude iz Vašeg radnog okruženja. Nadamo da će Vas...
Čuveni panetone ima nekoliko varijanti – da li ste čuli za njih?
Panetone je italijanski specijalitet koji je nastao u Milanu pre par vekova. Iako u početku nije prelazio granice Italije danas je jedan od njenih simbola, naročito kad krene praznična sezona.U pitanju je sladak kolač teksture nalik svežem hlebu. Već sad...
Zašto bi bilo poželjno da uvrstite morske plodove u ishranu?
Kada se spomenu morski plodovi, većina ljudi pomisli na škampe i hobotnice. Iako obe nabrojane vrste spadaju u morske plodove, morski plodovi obuhvataju širok dijapazon najrazličitijih vrsta vodene faune. Mnogima egzotični, ne moraju biti isključivo vezani za leto i letnje...
Da li je maslinovom ulju mesto u desertima?
Prva asocijacija kada se spomene maslinovo ulje su suncem okupani pejzaži, morski povetarac i miris kokosa koji je karakterističan za bilo koji preparat zaštite od Sunca. Bilo da potiče iz Grčke, Italije ili neke druge mediteranske države, bogat i pun...
Zašto nema zime bez kiselih krastavaca?
Krastavac je povrće koje se danas može pronaći svuda u svetu. Iako se vezuje za leto i osvežavajuće salate, njegova zimska verzija – kiseli krastavčići je podjednako sveprisutna. Zimnica je ranije bila neophodna zbog izostanka uzgoja u plastenicima i nedostupnosti...
Zašto volimo đumbir?
Čini se da je tek u poslednjih par godina đumbir dostigao zavidnu popularnost, bar kad su naši prostori u pitanju. Danas ga u njegovom sirovom obliku možete pronaći u svakoj bolje opremljenoj prodavnici. Iako ga možemo lako nabaviti, i verovatno...
Kako se pije čaj?
Čaj je jedan od vesnika hladnijeg vremena, bar u našim predelima. Međutim, u čaju se može uživati tokom cele godine, nezavisno od temperature, vlažnosti vazduha ili stanja našeg organizma. Ako pitate nekog iz mlađe populacije verovatno će čaj asocirati sa...
Zašto je rakija svetski poznato piće?
Nema stranca koji je bio u poseti Srbiji, a da nije poželeo da proba rakiju. Pored činjenice da je jedan od proizvoda po kojima je naša zemlja poznata širom planete, pa je samim tim i jedna vrsta iskušenja za svakog...
Da li ste spremni za pravljenje zimnice?
Kako se leto polako približava kraju tako je pred nama jedna od mnogima najmrskijih obaveza – spremanje zimnice. Uloženo vreme, trud, i novac se najpre vrate kroz ukus onoga što ste spremili, naročito ukoliko ste obožavatelj neke posebne namirnice. Tradicija...
Zašto su špagete najpopularnija vrsta testenine?
Špagete su planetarno popularno jelo koje potiče iz Italije. Nastale su davnih dana, ali njihov prvobitan oblik je bio malo drugačiji – više su ličile na crve, na italijanskom,  vermicelli. Iako neki istoričari tvrde da ih je Marko Polo doneo...
Kako da napravite mini Beer fest kod kuće?
Već daleko poznati, tradicionalni, Beer fest koji se i ove godine održava na Ušću u Beogradu, obećava dobar provod. Bilo da dolazite na ovu manifestaciju zbog piva ili zbog domaćeg rokenrola, Beer fest je tu za vas. Međutim, šta ako...
Da li više volite crveno ili belo vino?
Retki su oni koji ne vole bar neku varijantu ovog alkoholnog pića, pa makar to bilo i kupinovo vino koje svojim ukusom više podseća na domaći sok od kupina, a ne na neki jak alkohol. Vino je piće koje ide...
Ljubav u obliku čilija
Kada se spomene začinjena hrana, prvo se pomisli na ljutu hranu. Međutim, i tu možemo razlikovati prave ljubitelje ljutog i ljude koji povremeno vole da dodaju biber, čili u prahu ili neki treći, ljuti, začin koji će učiniti jelo tek...
Da li znate razliku između pekmeza, džema i marmelade?
Iako su sva tri voćna delikatesa podjednako ukusna ipak postoji nešto što svaki od njih čini jedinstvenim. Sva tri navedena namaza se prave od voća, ali najlakše ih možete razlikovati po načinu pravljenja, sastojcima koji su potrebni za njihovu izradu,...
Magija čokoladnih ukusa
Verovatno u životu niste sreli osobu koja ne voli čokoladu. Za to postoje mnogobrojni, opravdani, razlozi. Osim svog fantastičnog ukusa, čokolada utiče i na naše raspoloženje. Bilo da ste ljubitelj bele, mlečne ili crne čokolade, da li biste mogli da...
Kako da pršuta postane zvezda vaše trpeze ovog leta
Vrućine zahtevaju lakšu hranu, hranu koja nije preteška za želudac i hranu koja ne podrazumeva previše zahtevan proces pripreme. Sjajan izbor su salate od voća i povrća, sa laganim, rashlađenim prelivima. Međutim, voće i povrće se može sjajno uklopiti i...
Strast i penušavost – Šta izdvaja proseko od ostalih vina?
Proseko je penušavo vino, fine, prepoznatljive voćne arome. Njegovo ime je vezano za regiju iz koje potiče. Kao što se šampanjac vezuje za regiju Šampanj u Francuskoj, tako je i proseko vezan za Italiju i malo mesto Prosek. Italija je...