Jedini pravi recept za originalni panettone božićni kolač

Jedini pravi recept za originalni panettone božićni kolač

Jedna od legendi o nastanku panettone-a božićnog kolača kaže da je pekar Toni napravio ovaj kolač pokušavajući da impresionira svoju dragu. Navodno je to razlog za njegov naziv jer pan de Toni znači Tonijev hleb.

Da li biste želeli da saznate originalni recept za panettone?

Ne dajte da vas razoruža činjenica što je u pitanju hlebast kolač. Nije nalik ni na jedan koji ste do sada probali. Njegovu posebnost garantuje njegova svetska popularnost. Danas ga možete pronaći u poslastičarnicama i marketima širom sveta, ali ako želite da probate panettone vrhunskog kvaliteta onda se uputite na sever Italije – u Milano.

panettone

Šta čini ukusan panettone kolač?


Ako pitate bilo kog italijanskog majstora, sa panettone reputacijom, svaki od njih će istaći značaj svakog sastojka pojedinačno. Dovoljno je da jedan od njih bude nedovoljnog kvaliteta pa da ceo kolač ne zadovolji najviše italijanske poslastičarske standarde. Pre nego što se upustite u ovu pustolovinu imajte na umu imperativ odabira sastojaka zadovoljavajućeg kvaliteta i adekvatne količine.


Količina je drugi uslov koji je potrebno zadovoljiti kad je u pitanju proces pravljenja ovog božićnog kolača. Čak par grama premalo može da doprinese lančanoj reakciji koja će uticati na krajnji rezultat. Možete se smatrati srećnicima ukoliko bude narušen samo izgled kolača.

Treći, ujedno i najteži, korak je postupak samog pravljenja ovog kolača. Za njega je potrebno imati adekvatan kalup, rernu koja vas neće izneveriti, posudu odgovarajućeg oblika i čeličnu volju.

originalni panettone

Iako vam možda sam opis procesa deluje iscrpljujuće, ako budete ispratili sve spomenute korake, nema razloga da vas panettone recept namuči.

Udahnite duboko – vreme je za panettone original recept

Ako ste se pitali kako izgleda originalni recept za panettone, nastavite da čitate. Prva stavka svakog recepta su njegovi sastojci.  Od sastojaka za ovaj ukusni kolač vam je potrebno:

    100 g prirodnog kvasca,
    400 grama belog brašna,
    120 grama kristal šećera,
    100 grama maslaca (margarin ne dolazi u obzir!),
    140 grama vode, i
    120 grama žumanaca
    
Ako želite da vam ovaj praznični kolač uspe iz prvog puta, ne štedite na sastojcima. Bonus savet – zapišite marke i pakovanja navedenih namirnica i uštedite sebi vreme kad neki naredni put budete pravili ovaj kolač. U pitanju su sastojci za bazu kolača koju ćete prvo umesiti. Kasnije ćete dodati još neke, malo egzotičnije, sastojke.

Postupak za pravljenje Panettone hlebastog kolača - korak po korak

Šta čini dobar recept? Detalji, detalji, i još detalja! Svakom od sledećih koraka posvetite pažnju koju zaslužuje i ni slučajno im nemojte obrtati redosled! Zasucite rukave i spremite se da počnemo!

panettone recept

U posudi za mešenje stavite brašno, šećer i vodu na sobnoj temperaturi. Nakon 16 minuta mešanja ove smese, dodajte joj rastopljeni maslac, izmrvljen kvasac i žumanca. Ovu novonastalu smesu mesite dok ne postane glatka. Budite oprezni, jer ako se testo previše sjaji – preterali ste sa mešanjem.

Kako ćete znati da je testo gotovo? Na njegovoj površini će se pojaviti mehurići vazduha što implicira da se gluten dobro razgradio.

Sad je vreme kada se vi i testo odmarate. Ostavite ga u posudi desetak sati na temperaturi malo višoj od sobne i sačekajte da poveća svoj volumen tri puta. Probajte da pažljivo procenite količinu testa da ne bi došlo do problema u teksturi kolača kasnije.

Vreme je za još sastojaka!

Dignutom testu dodajte sledeće sastojke:

100 grama finog belog brašna,
300 grama žumanaca,
100 grama kristal šećera,
25 grama meda,
150 grama maslaca,
70 grama vode,
200 grama grožđica (grožđice su najbolje ako su prethodno bile potopljene u rum na par sati),
150 grama kockica kandirane narandže,
50 grama kandiranog limuna,
2,5 grama vanile u prahu (kao zamenu izbegavajte vanil-šećer),
2,5 grama rendane korice narandže, i
2,5 grama rendane korice narandže

Nemojte pobacati navedene sastojke u prethodno umešeno testo! Ovde je redosled od podjednake važnosti, kao i u prethodnom delu recepta. Prvo testu dodajte šećer i brašno zajedno sa pola smese žumanaca. Tek kada testo bude dobro umešeno i glatko, dodajte so i još malo žumanaca. Opet mesite. Kada se testo ponovo dobro formira dodajte omekšali maslac, ostatak žumanaca i vodu. Pazite da ne preterate sa količinom vode!

Kandirano voće pomešajte sa 20 grama otopljenog maslaca, promešajte rukama i stavite u prethodno formiranu smesu. Mešenjem ravnomerno rasporedite sveže dodate sastojke. Spremite se da utrošite malo više vremena za ovaj deo postupka. Idealno bi bilo da mesite smesu malo duže od pola sata.

Još malo i vaš prvi panettone kolač je spreman!

Od navedenih sastojaka ćete dobiti veću količinu testa. Podelite testo na manje hlepčiće. Oblikujte ih u loptice i stavite u posudu u kojoj će se ponovo dizati. Ovaj put neka se testo diže od 40 do 60 minuta na temperaturi od 28 stepeni Celzjusa.

originalni panettone recept

Ponovo ih oblikujte, ali ih ovaj put stavite u kalup za pečenje i pustite ih da se dignu do ruba kalupa. Testu će za ovaj podvig trebati 6, 7 sati. Imajte na umu da panettone u rerni može narasti i do pet puta!

Kolaču možete dodati glazuru ili komad maslaca u sredini. Vreme je za rernu!

Iako ćete par puta biti u iskušenju, naročito kad kolač zamiriše, ne otvarajte rernu! Ovom kolaču je para preko potrebna, a ona se najlakše gubi otvaranjem rerne. Sad dolazi jedan od najzahtevnijih koraka – pečeni kolač mora stajati naopačke 12 do 14 sati. Na ovaj način se najpoželjnije hladi i formira.

Zašto je sve ovo važno?


Možda vam se ceo postupak čini zahtevnim, ali svaki od koraka je pažljivo isplaniran i usavršavan decenijama od strane vrhunskih majstora! Procenat glutena u brašnu će direktno uticati na rast smese – testo s više glutena više raste.

Morate odvojite vreme za mešenje testa. Ako ste planirali da zbrzate ovaj kolač, imamo loše vesti za vas. Nemoguće je. Dobro umešeno testo neće pucati i vlaga će ostati unutar kolača. Vlažnosti kolača će doprineti i dovoljna količina kandiranog voća.

Šećeri koji se nalaze u voću pomažu da se para kontrolisano razvije. Jedan od trikova starih majstora je da so uvek dodaju posle šećera. Ako uradite suprotno, testo će biti previše vlažno. Vreme pečenja morate prilagoditi količini testa, ako pečete kilogram testa pecite ga u rerni zagrejanoj na 175 stepeni, tačno 52 minuta.

Glazura takođe može biti ono što će poboljšati kolač. Ona pomaže da vlaga testa ostane unutra oblažući ga. Samo pazite da ne natopite previše kolač – iako možda zvuči neverovatno, ali i vlažnosti može da bude previše!
 

Da li vas je inspirisao ovaj recept za božićni kolač?

 
Iako zvuči zahtevno, imajte na umu da ste dobili recept usavršavan decenijama. Možda prilikom prvog pravljenja nemate mesta za improvizaciju, ali kad usavršite pravljenje panettonea prema originalnom receptu moći ćete da dozvolite sebi više slobode.

Sami ćete otkrivati kako koji sastojak utiče na teksturu i ukus ovog vrhunskog specijaliteta. Dajte mu šansu, i, što je još važnije, dajte svojim poslastičarskim veštinama šansu. Ako ni posle par pokušaja ne uspete, uvek postoji rešenje – ili kupite gotov panettone kolač ili isprobajte neki drugi italijanski desert.

1 komentar


  • Predrag

    A sto nisi mogao da napises lepo sve sto ide na jedno mesto, pa lepo da znam ne sabiram sastojke,. ko da ce neko da pravio do pola ili od pola…


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?