Kremaste, osvežavajuće, i ne previše slatke, ledene poslastice na kašičicu su pravi izbor kada vrućine postanu nepodnošljive. Iako je najlakše posegnuti za sokovima, ledenim čajevima, ili dodati led u bilo koje piće i rashladiti se, ovaj put ne nudimo smutije ili koktele! Priprema je jednostavna, a rezultat i više nego zadovoljavajuć. Ulepšajte sebi leto laganim slatkim zalogajima. Odabrali smo za Vas nešto neobično i okrepljujuće, pa ćete u nastavku teksta pronaći recepte za ledene poslastice na kašičicu.
Punjen limun
Ovaj desert može biti prava zvezda svake letnje trpeze odnosno okupljanja. Izuzetno je dekorativan, unikatan, i liči na nešto što se služi u vrhunskim restoranima. Dobra vest je da ga svako može napraviti, uz mrvu uloženog truda. Za njega su Vam potrebni sledeći sastojci:
4 veća limuna (približno jednake veličine)
200 ml slatke pavlake
100 grama krem sira (npr. maskarpone)
2, 3 kašike meda ili šećera u prahu (kristal šećer izbegavajte, jer su zrnca krupna)
1 kašičica ekstrakta od vanile
Rendana kora jednog limuna
Sveži listovi nane za dekoraciju, ili mrvljeni odnosno mleveni pistaći
Prvo dobro operite, a zatim presecite svaki limun po dužini, pa svaku polovinu izdubite kašikom. Uklonite svu pulpu, pa je procedite koristeći cediljku, i sačuvajte 100 militara soka. Izdubljene polovine isperite, i ostavite ih da se prosuše, okrenute naopačke. Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag, a u posebnoj posudi dobro izmešajte krem sir, med (ili šećer), vanilu, i rendanu koricu limuna. Dodajte 2, 3 supene kašike limunovog soka (ponovo izmešajte pa probajte, ne želite da fil bude previše kiseo). Trenutak je da spojite fil sa prethodno umućenom slatkom pavlakom, ali radite to strpljivo, varjačom, ili špatulom, da ceo fil ne bi splasnuo. Ispunite izdubljene polovine limuna filom uz pomoć kašike, ili poslastičarskog šprica, pa ih ostavite u frižider minimum 2 sata da se dobro rashlade, i stegnu. Pre nego što ih iznesete gostima (ili sebi) ukrasite ih svežim listićima nane, mlevenim pistaćima, ili iskoristite malo rendane korice limuna. Vreme je da uživate u ovom citrusnom slatkom blagu!
Ananas u čaši
Pred Vama je pravo tropsko uživanje, koje će Vas, zahvaljujući svojim glavnim notama, asocirati na daleka ostrva i miris mora. Za ovu istinski letnju fuziju ukusa biće Vam neophodno:
300 grama svežeg ananasa (ananas iz konzerve je previše sladak)
250 grama gustog grčkog jogurta
250 grama kokosovog krema (ili možete upotrebiti čvrst deo iz konzerve kokosovog mleka, u tom slučaju je potrebno konzervu mleka ostaviti da prenoći u frižideru da bi se željeni deo stegao)
2 kašike meda
1 kašičica ekstrakta od vanile
Sok od pola limuna
Izmrvljen keks ili malo prženog kokosa (za dno svake čaše)
Sveži listovi nane, krupne kokosove pahuljice, ili izrezbaren kolut ananasa za dekoraciju
Polovinu od navedene količine ananasa ispasirajte u blenderu sa limunovim sokom, sve dok ne dobijete ujednačen pire. Drugu polovinu iseckajte na sitne kockice, koje ćete kasnije ubaciti u fil. U jednoj posudi izmešajte grčki jogurt i krem od kokosa, dok smesa ne postane glatka i kremasta. U nju se dodaju med, vanila, i ananasov pire, a na kraju se dodaju i kockice ananasa da bi desert imao zanimljivu i sočnu teksturu. Na dno svake čaše stavite sloj izmrvljenog kesksa ili zapečenog kokosa, pa dodajte sloj fila. Na njega možete staviti ananas iseckan na krupnije komade, pa još malo fila. Ovako spremljen desert se stavlja u frižider na hlađenje u trajanju od minimum jednog sata. Nakon toga je spreman za posluživanje. Naravno, finalni korak je dekoracija listovima nane, krupnim kokosovim pahuljicama, ananasom, ili mrvljenim proprženim orašastim plodovima poput badema. Ananas i kokos su poznati kao neodoljiva kombinacija, a ovaj desert samo potvrđuje tu činjenicu, i to na najukusniji mogući način.
Isprobajte i rashladite dan!
Ledene poslastice na kašičicu nisu samo osveženje, već svojim odabranim notama pružaju mali ritual uživanja tokom toplih dana. Bilo da se odlučite za citrusni punjeni limun, ili kremasti tropski ananas, dobićete zdrav i efektan desert, koji će oduševiti sve prisutne. Ne morate čekati nikakvu posebnu priliku, izaberite recept, i napravite neku od ledenih poslastica već danas!
Ostavite komentar