Iako leto nije pravo godišnje doba za paljenje rerne, sočnost ovog jela će Vas nagraditi nezaboravnim zalogajima. Uprkos vrućinama i nešto dužoj pripremi, lako može postati Vaš omiljeni ručak. Šta je toliko posebno u zapečenoj pasti? Idealna je opcija za one koji ne vole kuvano testo, a rado bi probali jelo puno mediteranskih nota. U nastavku teksta sledi uputstvo kako da napravite, a zatim i degustirate, zapečene aromatične njoke.
Zašto biramo baš njoke?
Njoki su jedna od najpoznatijih vrsta italijanske testenine zbog svog karakterističnog oblika, rebraste teksture, i, što je najvažnije, izvanrednog ukusa. Prave se od krompira i oštrog brašna, uz dodatne sastojke, a kako je tehnologija napredovala, danas možete pronaći npr. njoke sa spanaćem. Da li samo tehnologija diktira trendove ili gastronomi koji odgovaraju na zahteve hedonista istančanog ukusa, nije ni bitno jer njoke možete lako obogatiti namirnicama s kojima ih kombinujete.
Kako se spremaju zapečeni njoki?
Kao i kod uobičajenog spremanja, njoke je potrebno prethodno skuvati, dok se sos pravi u tiganju. Kada se to sve spoji, red je da rerna obavi svoje! Da biste napravili zapečene njoke, biće Vam potrebni sledeći sastojci:
500 grama njoka
200 mililitara pavlake za kuvanje
150 grama rendanog parmezana
100 grama zelenih maslina bez koštice (masline ćete seći na kolutove)
Sušeni paradajz (ukoliko je sušen ceo plod, onda otprilike 5, 6 plodova, seckanih na kolutove; ako nije, onda neka količina bude ista, a paradajz isecite na komade približne kolutovima maslina)
2 čena belog luka (sitno ga iseckajte ili izrendajte)
1 do 2 supene kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu, kao i ostali suvi začin (poput origana ili čilija)
Za dekoraciju možete birati sveže listove bosiljka, peršuna, ili lovora
Njoki se kuvaju u posoljenoj vodi, oko 2, 3 minuta, odnosno dok ne isplivaju. Potrebno ih je procediti i ostaviti sa strane. Kada su njoki skuvani, počinje priprema sosa. U tiganju se zagreje maslinovo ulje, dodaje se beli luk, prži oko pola minuta, pa se dodaju sušeni paradajz i masline. Kratko se proprže, pa se dodaje pavlaka i polovina narendanog parmezana. Potrebno je sve dobro promešati do sjedinjavanja. Što se tiče dodavanja soli i bibera, sami procenite, ali budite oprezni jer su masline već dovoljno slane.
U sos se ubacuju kuvani njoki, i sve se prebacuje u vatrostalnu posudu pažljivo izmešano. Preko cele smese se sipa ostatak rendanog parmezana. U prethodnu zagrejanu rernu (na 200 stepeni) se ubacuje posuda, i njoki se peku oko 15, 20 minuta, dok se ne pojavi zlatna korica. Možete po celoj površini posude posuti sveže lišće začinskih biljaka, ili možete ukrasiti svaku porciju pojedinačno. Pred goste iznesite dok je još toplo!
Ovo jelo je samo po sebi raskošno, zaokruženih nota, ali uz njega možete poslužiti osvežavajuću zelenu salatu sa dresingom od limuna, ili neki rustični hleb, za umakanje u sos.
Što se tiče pića, neka bude dobro rashlađeno! Birajte lagano i suvo belo vino poput Pinot Grigio, Chardonnay ili Sauvignon Blanc vina, a ako više volite crveno vino, neka bude blago, pa je Chianti idealan izbor. Bezalkoholna varijanta može podrazumevati neke citrusne koktele ili kiselu vodu s limunom.
Da li ste spremni za ovaj kulinarski poduhvat?
Zapečeni aromatični njoki su jelo koje će vas osvojiti već pri prvom zalogaju. Sočno, kremasto, mirisno, i jednostavno za pripremu. Možda iziskuje malo više vremena, ali ne zahteva prljanje pola kuhinje, niti neke previše egzotične sastojke. Bilo da ih pripremate za posebnu priliku, ili neko porodično okupljanje, ovo jelo će ostaviti nezaboravan utisak. Upareni s čašom vina, svežom salatom i komadom hleba za umakanje, njoki postaju kompletan gastronomski doživljaj. Naizgled jednostavno jelo, oduševiće svakog svojim izbalansiranim notama, kao i spojem kremastog sosa i zlatne zapečene korice. Da li ste nekad probali zapečene njoke?
Ostavite komentar