Tragom Italijanske kuhinje: Slatki Božićni Kolač Panettone

Tragom Italijanske kuhinje: Slatki Božićni Kolač Panettone

Početak decembra sa sobom nosi i početak praznične sezone koju većina radosno iščekuje. Uvek će se pronaći pojedinci koji odbijaju čari novogodišnjih praznika i kojima je ovaj period godine „kao i svaki drugi“. Međutim, bez obzira da li padaju u ruke marketinških magova i posustaju pred izazovima konzumerizma, jedno je zajedničko i ljubiteljima praznika i onima koji bi spomenute praznike rado prespavali – težnja ka uživanju.

Šta Vam prvo padne na pamet kada se spomenu novogodišnji praznici? Jelka i bogata trpeza. Ako ste srećnici onda ćete praznike provesti u krugu najuže familije, prepričavajući najlepše trenutke protekle godine, istovremeno degustirajući pažljivo pripremljene zalogaje. Međutim, gastronomska uživanja nisu rezervisana samo za porodična okupljanja. Niko Vam ne može zabraniti da sami budete svoj šef, kritičar i otmeni gost sopstvenog restorana.

Ove sezone posvetite vreme i pažnju čulnim uživanjima i vaše telo i duša će vam biti zahvalni.

tragom italijanske kuhinje

Planiranje Božićnog jelovnika uz slatki kolač Panettone

Sad na red dolazi za mnoge težak zadatak – planiranje jelovnika. Nema mesta panici, dovoljno je da unesete male izmene u već godinama uhodan plan prazničnih obroka i uspećete da te obroke učinite zanimljivim, pa čak i egzotičnim. Najlakši način za postizanje takvog efekta je adekvatan izbor deserta i aperitiva. Ako ste voljni da eksperimentišete, inspiraciju možete pronaći u specijalitetima karakterističnim za druge države. Ko zna, možda neki od specijaliteta postane neizostavan deo Vaše božićne trpeze.

Ako odvojite vreme i pretražite tradicionalne italijanske recepte, sigurno ćete pronaći slatkiš po Vašem ukusu. Jedan od italijanskih kolača je već duže vreme prisutan na našem tržištu, ali mu možda još uvek niste pružili šansu. Ukoliko je to slučaj, eto prilike da ispravite tu grešku, i pravac po italijanski slatki specijalitet – panettone kolač.

Kako je nastao italijanski božićni kolač Panettone?

Ovaj kolač, u obliku u kom se danas konzumira, prisutan je na trpezama širom Italije već decenijama, ali su njegovi koreni u Milanu. Prvi put se „slatki hleb“ spominje još u doba Rimskog carstva. Postoji više legendi o nastanku ovog kolača, ali jedna od najuverljivijih, i najromantičnijih, je da je jednom prilikom mladi pekar bio primoran da na brzinu smisli desert od sastojaka koje je već imao u kuhinji, i da je tom prilikom nastao panettone.

tragom italijanske kuhinje

Pravu popularnost ovaj božićni kolač stiče nakon Prvog svetskog rata zahvaljujući milanskom pekaru Anđelu Moti, po kome je kompanija, koja i danas proizvodi najukusnije italijanske božićne kolače, dobila ime.

Pored bogatih ukusa Mota je izmenio i tradiciju pravljenja panettonea terajući testo da „raste“ čak tri puta. Danas su ovi svetski poznati božićni kolači izuzetno lagani, prijatne teksture koja se topi u ustima.  Ovaj božićni kolač danas možete pronaći širom sveta, ali ako Vas put nanese u Milano, verujemo da ćete nakog prvog zalogaja originalnog italijanskog panettonea shvatiti zašto se panettone vezuje baš za ovaj grad.

Sa kojom hranom se jede panettone kolač?

Panettone je toliko ukusan da je dovoljno da ga konzumirate samog, ali običaj nalaže je da dolazi nakon glavnog obroka i da mu je najbolji pratilac Proseko. Ukoliko niste obožavalac Proseka, bilo koje slatko vino će poslužiti. Ako planirate da u panettoneu uživate kao pravi Italijani nećete mu dodavati nikakve prelive, ali ako ste spremni da prekršite tradiciju, verujemo da bi mu savršeno pristajali preliv od čokolade i kugla sladoleda od vanile.

panettone

Koje vrste božićnog panettone kolača postoje?

Pored testa izuzetno meke teksture, tradicionalan panettone kolač se sastoji i od suvog grožđa i komadića kandiranog voća. Međutim, ako niste ljubitelj spomenutih sastojaka, ne morate da brinete, danas se panettone pravi u bezbroj varijanti. Vremenom su mu dodavani sastojci koji su od njega napravili kompletan, luksuzan desert.

panettone

Tako na delikatesima možete odabrati panettone u nekoliko kombinacija u fantastičnim prazničnim pakovanjima. Ukoliko ste već probali tradicionalni ukus ranije, naša sugestija je da među predstavljenim opcijama na našem sajtu odaberete panettone sa čokoladnim punjenjem, panettone sa limunom ili verziju panettone-a sa pistaćima. Pored različitih ukusa panettone dolazi i u par različitih veličina koje biramo u skladu sa brojem počastvovanih gostiju naše praznične fešte. Čak i najmanje pakovanje je idealno i kao poklon kom će se obradovati svaki istinski sladokusac.

Ako ste vešti u kuhinji i spremni ste da kreirate panettone kom ćete dodati lični pečat, ili neki neuobičajen sastojak, spremili smo i recept za vas. Za dodatni efekat italijanske kuhinje, možete sebe pred praznike počastiti i tortierom u tradiconalnim italijanskim šarama koju kada pojedete panettone možete koristiti kao dekoraciju.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?