U zavisnosti od odabranih sastojaka, rolnice mogu biti zakuska, lagana večera, ali i svečano posluženje. Prave se na različite načine, a rezultat zavisi malo od umešnosti onog ko ih pravi, ali više od želje za eksperimentisanjem i igrom se različitim aromama. Bilo da pod rolnicama podrazumevate slane rolate, ili čuvene spring rolls, jedu se širom planete. U nastavku teksta ćemo Vam ponuditi par recepata i putem njih otkriti zašto je leto idealno vreme za rolnice.
Azijske rolnice
Ove rolnice predstavljaju savršen spoj svežine i hrskavosti. Idealne su za velike vrućine, kada nam prijaju lagani obroci. Uprkos činjenici da se lako spremaju, ukusa ne manjka pa svaki zalogaj garantuje egzotično uživanje. Za ove rolnice će Vam biti potrebni posebni sastojci, ali će sam rezultat biti još posebniji. Nabavite sledeće:
Pirinčani papir
Pirinčane rezance (njih je potrebno skuvati prateći savete sa pakovanja, neki rezanci se samo potapaju u ključalu vodu, dok je nekima potrebno par minuta)
Svež krastavac, šargarepu, ili papriku (svo povrće ćete iseći na najtanje moguće tračice)
Avokado, ili rukolu
Kuvane škampe (ili tofu, ako ne preferirate morske plodove)
Pirinčani papir je potrebno na kratko potopiti u mlaku vodu, da omekša. Izvadite ga i raširite. U sredini svakog papira stavljajte navedene sastojke, i pažljivo svaki papir (i njegovu sadržinu) uvijajte u rolnicu. Ovako uvijene rolnice možete dodatno zapeći na zagrejanom tiganju, sa obe strane. Poslužite ih uz sos od kikirikija, ili soja sos, kom ste dodali malo sveže ceđene limete.
Pohovane rolnice sa sirom i tikvicama
Dosadile su Vam pohovane tikvice? Probali ste musaku s povrćem, ali niste bili oduševljeni? Grilovane tikvice posmatrate samo kao prilog? Evo predloga kako da spremite tikvice, a da one lako zauzmu glavno mesto na Vašoj trpezi. Za pripremu ovog jela su Vam potrebni:
Kore za pitu
Narendane tikvice (količinu prilagodite broju osoba, jedna tikvica srednje veličine je i više nego dovoljna za dve osobe)
Feta sir, ili kačkavalj (po ukusu)
Jaje (jedno za fil, i još jedno za umakanje)
So i biber
Malo brašna
Ulje za prženje
Tikvice ogulite, narendajte, posolite, i ostavite u tanjiru da puste vodu. Nakon pola sata ih pomešajte sa sirom i jajetom. Dodajte začine po želji. Stavite po malo fila na kore, koje ste isekli na debele trake, i svaku traku uvijte u rolnicu. Posle ovog koraka je potrebno svaku rolnicu umočiti u umućeno jaje i brašno, i kratko propržiti do zlatne boje. Možete ih poslužiti uz mlad kajmak, ili ih ukrasiti svežim začinskim biljem.
Rolnice sa dimljenim lososom i krem sirom
Dovoljan je samo losos pa da ovo bude zakuska uz koju se uživa u čaši dobro rahlađenog penušavog vina, ali kada losos iskoristite za pravljenje rolnica, iznenadićete svakog degustatora neodoljivom i neočekivanom kombinacijom intenzivnih nota. Pravljenje ovih rolnica je nemoguće bez:
Dimljenog lososa (najbolje je kada je u slajs pakovanju)
Tankih domaćih palačinaka (ili tortilja koje se ne peku)
Krem sira
Kapra, limunovog soka, ili mirođije
Namažite palačinku krem sirom, poređajte losos, pospite kaparom, i dodajte malo mirođije, ili par kapi sveže ceđenog limunovog soka. Uvijte, ostavite da se stegne u frižideru, pa, pre posluživanja, isecite na rolnice. Preplićuće note će se dopasti svakom istinskom gurmanu, koji ne robuje monotonim šablonima.
Zašto su rolnice pravi letnji izbor?
Prvo i osnovno – ne zahtevaju upotrebu rerne, niti dugo stajanje pored šporeta. Lako se transportuju, pa mogu biti ručak ili večera za poneti, što ih čini idealnim i za piknik ili letnje zabave na otvorenom. Pored ukusa, koji se lako prilagođava, vizuelno su privlačne, i mogu ulepšati svaki sto. Od veganskih do mesnih, rolnice su kao stvorene za raznorazne kombinacije autohtone za različite predele. Upotrebom svežih ili egzotičnih sastojaka se stvara sočno uživanje koje spaja sever i jug, kao i istok i zapad. Koje rolnice biste najradije probali?
Ostavite komentar