Ledeni čajevi su doživeli svoju popularizaciju poslednjih dvadesetak godina, jer su prepoznati kao okrepljujuće osveženje, koje pruža mogućnost uklapanja najrazličitijih aroma. Tako, u marketima, možete pronaći ledeni čaj od breskve uz dodatak meda, čaj od limuna i nane, i još pregršt interesantnih kombinacija. Da ne biste bili ograničeni ponudom tržišta, možete sami napraviti ovaj traženi napitak. Osim što je osvežavajuć, domaći ledeni čaj može biti i zdravija alternativa kupovnim varijantama koje često sadrže mnogo šećera i aditiva. U nastavku teksta ćemo Vam ponuditi savete i recepte kako da napravite sami svoj ledeni čaj.
Breskva, borovnica i med
Kompleksnost ovog trija proizilazi iz blage kiselosti borovnica, sočnosti zrele breskve, i raskošnosti meda. Iskoristite početak leta, i napravite ledeni čaj od sezonskog voća. Od sastojaka su Vam potrebni:
1 zrela breskva koju ćete iseći na kriške (ogulite je)
Pola šolje svežih ili smrznutih borovnica
2 supene kašike meda (med možete dozirati u zavisnosti od stepena slatkoće koji želite da postignete)
2 kesice crnog ili zelenog čaja (kada pravite sami svoj ledeni čaj, birajte što jednostavniji crni ili zeleni čaj, ako želite da osnovne note dođu do izražaja)
1 litra vode
Kockice leda
Priprema je vrlo jednostavna! Prvo prokuvajte vodu pa je prelijte preko kesica čaja. Ostavite da odstoji 5 do 7 minuta, pa izvadite kesice. Ovde budite oprezni, jer predugo stajanje kesica zelenog ili crnog čaja može rezultirati gorkim ukusom. Med dodajte dok je čaj još topao, i mešajte dok se skroz ne istopi. U stakleni bokal ubacite kriške breskve, i borovnice. Izgnječite ih blago viljuškom, da puste sok. Sipajte prohlađeni čaj preko voća, i ostavite bokal u frižideru bar jedan sat. Čaše u kojima ćete poslužite ovu voćnu rapsodiju, ukrasite grančicom mente ili kriškama voća, i ne zaboravite led!
Lavanda, narandža, i limun
Mediteranska mešavina, sa citrusnom idejom kao vodiljom, je reska, egzotična, i interesantna. Prisustvo lavande je neočekivano, ali preko potrebno za ovaj jedinstveni ledeni čaj. Za početak prikupite:
1 kašičicu suve jestive lavande
2 kesice zelenog čaja
1 narandžu (oguljenu, isečenu na kolutove)
Sok od polovine limuna (količinu možete prilagoditi u zavisnosti od kiselosti)
1 litru vode
Kockice leda
Prokuvanom vrućom vodom je potrebno da prelijete lavandu i kesice čaja. Da bi čaj zadržao intenzitet, poklopite posudu, i ostavite da ova mešavina odstoji 5 do 7 minuta. Zatim, čaj je potrebno procediti. U toplu tečnost se dodaju sok od limuna i kolutovi narandže. Neka se sve prohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga, stavlja se u frižider na bar sat vremena, da bi se note lepo izmešale. Ovaj napitak je okrepljujuć i lagan, a zahvaljujući suptilnoj cvetnoj noti lavande i već isprobanim citrusnim notama je savržen za letnje dane.
Dodatni saveti za nezaboravan ledeni čaj
Kao što je navedeno u tekstu, ako pravite ovaj napitak koristeći zeleni ili crni čaj, moguće je da će biti gorak ukoliko kesice čaja budu stajale duže od predviđenog. Takođe, ako Vam ne prija kofein, birajte biljne čajeve, pa ih bez bojazni možete piti i uveče. Za još intenzivnije arome tu je rinfuzni čaj, ali on zahteva cediljku! Pratite svoju intuiciju prilikom izbora voća i lako ćete usaglasiti ukuse. Ne plašite se eksperimentisanja – malo rendanog đumbira, crnog bibera, ili kolutića kratavca, mogu znatno izmeniti putanju kojom ste krenuli, na najbolji mogući način.
Koji ukus Vi birate?
Ledeni čaj može poslužiti kao zdravija zamena soka, a ako ga napravite baš po Vašoj meri, povećaćete unos tečnosti tokom velikih vrućina. Možda ne želite da rizikujete pa biste se pre odlučili za neku isprobanu varijantu? U tom slučaju tu su Ahmad ledeni čajevi, poput Ahmad Berries & Hibiskus ili Ahmad Peach & Passion čaja. Prave se ubacivanjem kesice u hladnu vodu pa su skoro pa odmah spremni za konzumaciju! Koji ukus Vi birate?
Ostavite komentar