Sezona slava je uveliko stigla i trpeze će krasiti sarma, pečenje, pijani šaran ili pasulj prebranac. Domaćice će se utrkivati entuzijastično nudeći širok spektar raznih đakonija, milih i srcu i želucu, Međutim, šta ako su Vam uobičajena slavska jela dosadila? Možda je pravi trenutak da se oprobate u pripremi jedne potencijalne zvezde večeri – drpanog praseta? Neobičnog i zvučnog imena na gurmanskoj sceni je poznato i pod imenom pulled pork. Zvuči komplikovano? Nedovoljno svečano? Jednom kad ga probate razuveriće Vas za tili čas, a tu smo da Vam pomognemo, i otkrijemo kako da sami spremite drpano prase.
Šta Vam je sve potrebno za pripremu drpanog praseta?
Za početak je to meso, naravno prasetina, ali ne bilo koja prasetina. Prilikom pripreme drpanog praseta ključno je da komadi mesa budu prošarani masnoćom, pa je najbolje da birate delove plećke, ili buta. U tom izboru Vam može pomoći lokalni mesar pokazujući Vam željene komade. Nakon toga, potrebna Vam je dovoljno velika posuda. Svaka će poslužiti, ali će keramičke, odnosno zemljane, posude doprineti očuvanju dragocenih aroma. Tu su i nezaobilazni začini, malo okrepljujeće tečnosti, i sos odnosno preliv po izboru. Najbolje da krenemo sa spiskom. Neophodni sastojci za drpano prase su:
2 kilograma svinjskog mesa (plećke ili buta)
Trećina šoljice smeđeg šećera
Supena kašika soli
Supena kašika belog luka u prahu
Supena kašika slatke aleve paprika (po želji se može dodati i ljuta odnosno tucana paprika)
Kašičica sveže mlevenog bibera
Začinima se mogu dodati i kumin, vegeta, crni luk u prahu, kari, sve u zavisnosti od preferencija glavnog kuvara.
Za “marinadu” su Vam potrebni:
Ulje, pivo, odnosno goveđi bujon (opet je sve stvar lične preferencije)
Dok marinada kojom se komadi prasetine prelivaju tokom pečenja uglavnom podrazumeva vorčester sos, senf, ili med.
Proces pripreme nije mukotrpan, ali ćete sam rezultat morati da sačekate, tako da cela peripetija oko drpanog praseta počinje dan ranije. U željene komade mesa dobro utrljajte mešavinu začinu, prekrijte providnom folijom i ostavite bar da prenoći.
Zagrejte rernu na 150 stepeni, pa u sud ubacite ulje, pivo ili goveđi bujon (dovoljno da prekrije dno i da se meso ne zalepi). Prethodno kratko propržene komade mesa stavite u tepsiju. Prelijte ih tečnošću, pokrijte folijom, ili poklopcem same posude, pojačajte na 180 stepeni i spremite se za maratonsko pečenje od 7, 8 sati. Ovako sporo pečenje, na niskoj temperaturi, omekšaće meso, dok će mu začini i marinada koju ćete dodati unaprediti već predivan ukus. Nakon 3, 4 sata, otklopite meso i na njega dodatno utrljajte vorčester sos, senf, med, ili neku drugu tečnu marinadu po želji, pa ga tako otklopljenog pecite još 3, 4 sata. Nakon vađenja mesa iz rerne, neka bude poklopljeno petnaestak minuta da bi dodatno omekšalo. Ukoliko želite, možete ga tako otklopljenog na kratko zapeći u rerni, na visokoj temperaturi, ne bi li se mao zapeklo. Meso je spremno kada se lako razdvaja viljuškom!
Šta poslužiti uz drpano prase?
Uprkos raskošnim preplićućim aromama, drpano prase se sjajno uklapa i uz podjednako aromatične priloge i salate. Možete ga poslužiti uz pire ili restovan krompir, grilovano povrće poput šampinjona ili čeri paradajza, ali i neke kisele salate poput turšije, koje će, ipak, malo razbiti intenzitet ukusa. Što se pića tiče, poslužite jako crveno vino kao što je Trijumf Pinot Noir vinarije Aleksandrović koje će dominantnim voćnim aromama lepo parirati ukusu, ali i mirisu, ovog mesnog delikatesa. Prepečeni komadi hleba sa belim lukom će dodatno pojačati “zimske” note trpeze, a drpano prase možete poslužiti i upravo na ovako prepečenom hlebu, uprkos činjenici da možda, tako posluženo, i ne izgleda kao najelegantniji obrok.
Da li ste voljni da se oprobate u pripremi drpanog praseta?
Kao što ste mogli da pročitate, nisu Vam potrebni egzotični sastojci, niti posebna kulinarska veština, jedino čime se morate naoružati su potrebno vreme i strpljenje. Male su šanse da Vam ovaj specijalitet ne uspe, a velike su šanse da postane zvezda ručka odnosno večere. Ove jeseni i zime, uživajte u prasetini na malo drugačiji način, a uz naše savete verujemo da ćete brzo savladati proces pripreme ovog neodoljivog gurmanluka. Da li ste voljni da probate drpano prase?
Ostavite komentar