Na samom kraju praznične sezone, kada smo se zasitili raznih slatkih i slanih đakonija, vreme je da polako prelazimo i na neke zdravije opcije. Takvih opcija ima puno, nezavisno da li su u pitanju neka konkretna jela ili deserti! Ovaj desert u sebi kombinuje neke od najaromatičnijih sastojaka nudeći Vam vešto uklopljene intenzivne note. Recepata za banana hleb je mnogo, ali jednom kad otkrijete onaj koji Vam odgovara, ostaćete mu verni. Pripremili smo za Vas jedan već isproban recept, koji je sjajan kako za početnike, tako i za iskusne kuvare. Ostanite s nama i u nastavku teksta pročitajte najukusniji recept za banana hleb.
Recept za banana hleb
Počećemo od neophodnih sastojaka:
3 zrele banane (ne plašite se ukoliko im je kora puna crnih tačaka, obično su baš takve banane idealne za pravljenje ovog deserta)
2 šolje ovsenog brašna (ukoliko ga nemate, možete ga zameniti speltinim brašnom, ili bar deo ovsenog brašna zameniti mlevenim lešnicima)
1 supena kašika sode bikarbone
2 cela jajeta
2 kašike lešnika u bagremovom medu
20 grama lomljene crne čokolade ili čokolade sa visokim procentom kakaa
Pre nego što počnete sa mešanjem sastojaka, upalite rernu na 180 stepeni. Idealno je da ovaj hleb pečete u kalupu namenjenom baš za hleb, jer će tako imati potrebnu visinu, i neće se lako prepeći. Kalup obložite papirom za pečenje, ili ga podmažite uljem.
U jednom dubljoj posudi dobro izgnječite oguljene banane viljuškom. U drugoj posudi umutite jaja, pa ih dodajte u posudu sa bananama i dobro umešajte. Postepeno dodajte brašno , sodu bikarbonu, lešnike u medu, i sitno izlomljenu čokoladu. Mešajte varjačom dok Vam se ne učini da je smesa ravnomerno bogata čvrstim sastojcima. Ukoliko se javi potreba za tim, možete dodati još brašna. Prespite smesu u kalup, i ubacite ga u prethodno zagrejanu rernu. Pecite oko tridesetak minuta, povremeno proveravajući hleb kroz staklo rerne. Potrebno je da lepo porumeni, a da li je gotov proveravate čačkalicom. Postarajte se da je ubodete u najviši odnosno najdeblji deo hleba, da ne bi ostao nepečen u tim delovima. Hleb je gotov kada izvadimo suvu čačkalicu! Potrebno je da se prohladi u kalupu dvadesetak minuta, nakon toga je spreman za sečenje i posluživanje!
Par dodatnih saveta
Svakom parčetu, na tanjiriću, možete dodati kuglu sladoleda od vanile, ili ga posuti sa malo šećera u prahu, dekoracije radi, jer je ovaj banana hleb već dovoljno sladak! Dodajte par celih pečenih lešnika, ili, za dodatan nivo uživanja u ovoj deliciji, malo pekmeza od kajsija! Služite ga uz jednostavna, osvežavajuća pića. Nekad će i čaša hladne vode doprineti ukusu samog hleba. Kako? Dopustiće svim aromama da se jako pokažu. Međutim, ukoliko ga služite gostima, onda se možete okrenuti čajevima. Ukoliko poželite komplementarne note tu su čaj od vanile, ili zimski čaj, dok će čaj od limuna svojom citrusnošću pomoći da se malo preseče slast banana hleba. Ako je u pitanju neka večernja prilika, malo kuvanog vina će dodatno ugrejati atmosferu. Takođe, možete ga poslužiti i uz čašu dobro rashlađenog penušavca ili rozea.
Da li ste već probali banana hleb?
Iako se čini da je u pitanju nespojiva kombinacija (banane i hleb) ovaj desert je brzo stekao popularnost. Lako se pravi, trpi kreativnost, i sjajan je kao utočište svih prezrelih banana. Gore naveden recept je recept za najsočniji banana hleb koji ste probali, a lešnik, med, i čokolada ga čine raskošnim i nezaboravnim. Naravno, kao i svaki recept, i ovaj je podložan izmenama i ličnim prilagođavanjima, ali preporuka je da ga prvo isprobate baš ovakvog, pa se onda možete igrati dodavanjem ili oduzimanjem sastojaka. Zaboravite gnjecave, nepečene, bezukusne banana hlebove, ispratite uputstva i preporuke i dobićete novu omiljenu poslasticu – najsočniji banana hleb obogaćen lešnicima, medom i čokoladom.
Ostavite komentar