Napravite savršene vanilice

Napravite savršene vanilice

Nekada su domaćice imale poprilično sužen izbor kada je u pitanju bilo pravljenje kolača, isključivo zbog dostupnih sastojaka. Prodavnica je bilo malo, a asortiman je pokrivao uglavnom osnovne potrebe. Uprkos činjenici da danas možemo da kupimo sastojke iz celog sveta, starinski kolači su opstali, jer su plenili, i plene, svojim nezaboravnim ukusom. Jedan od najpopularnijih starinskih kolača su svakako vanilice! Prividno su jednostavne, ali teško ćete se zadržati samo na jednoj, bez obzira na potencijalnu ponudu drugih kolača. Šta to čini vanilice tako posebnim? Ispratite recept u nastavku teksta i saznajte kako da napravite savršene vanilice. 

Korak po korak

Vrlo verovatno sve potrebne sastojke već imate u svojoj kuhinji, ali da bi vanilice imale prepoznatljiv šmek, nemojte nijednom sastojku tražiti zamenu. Potrudite se da ispratite kompletnu listu, naročito ukoliko ste u prilici da nabavite domaću mast, jaja sa sela, i pekmez koji ste sami napravili. Sastojci za vanilice:
300 grama masti
8 supenih kašika kristal šećera
2 cela jajeta
1 supena kašika sveže ceđenog soka od limuna
1 kesica vanilinog šećera
600 grama brašna
200 grama šećera u prahu
300 grama pekmeza po izboru (najčešće se vanilice mažu pekmezom od kajsija ili šljiva)
Mast je potrebno dobro ispasirati viljuškom, dok masa ne bude potpuno glatka. Masti se onda dodaje sav kristal šećer, 2 cela jajeta, kesica vanilinog šećera, i sve se dobro izmiksa. Brašno se, zatim, dodaje postepeno da bi testo ostalo meko, i što je ujednačenije teksture moguće. Kada je testo zadovoljavajuće gustine, potrebno je razvući ga oklagijom na stolu (koji smo prethodno posuli sa malo brašna, da se ne bi lepilo), tako da bude debljine oko pola centimetra. Količinu brašna je moguće prilagoditi u zavisnosti od toga da li želite mekše ili tvrđe testo. Kada ste razvukli testo na približno jednaku debljinu vreme je za odabir veličine budućih vanilica! Neće se puno proširiti u obimu, pa to imajte na umu. Čak i ako nemate modlice, polovine vanilica možete vaditi čašicom za rakiju. Pleh u kom ćete ih peći obložite papirom za pečenje, i ubacite ih u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Prilikom slaganja vanilica u pleh, pazite da ne bude pretrpan. Vanilice se peku oko dvadesetak minuta. Potrebno je da zadrže svoju svetlo žućkastu nijansu, koja naginje ka čisto beloj, jer su u suprotnom prepečene i ukus će im biti znatno izmenjen. Kada su dovoljno pečene, pleh se vadi, a vanilice hlade. Dovoljno prohlađene se mažu pekmezom po izboru i spajaju u male sendviče. Kad završite sa svim polovinama, odnosno svim sendvičima, onda ih uvaljajte u prah šećer. Iskusni degustatori vanilica kažu da su lepše kad odstoje bar jedan dan, ali se retko dešava da opstanu toliko dugo. 
Nemojte da Vas iznenade dodatni sastojci u pojedinim receptima. Obično je svaka domaćica imala neki svoj lični pečat. Tako možete pronaći recepte sa mlevenim orasima, margarinom, uljem umesto masti, sirćetom umesto limuna, dodatom narendanom limunovom koricom, pa čak i domaćom rakijom. Iako je moguće pšenično brašno zameniti nekom drugom vrstom, birati ulje umesto masti, ili vanilice mazati eurokremom umesto pekmeza, onda kolač gubi svoju izvornu, tradicionalnu vrednost. Doduše, oblik nije toliko presudan, jer ih možete pronaći okrugle ili u obliku cveta, pa čak i sa rupom u sredini kroz koju se nazire odabrani pekmez.

Da li Vi volite vanilice?

Kada se kućom raširi miris pečenih vanilica i prah šećera, teško im je odoleti! One malo starije će potajno naterati evociranju nekih ranih uspomena, kada su se koristili kredenci i šporeti na drva, budeći setu i osmeh. Dok će mladima, s druge strane, pružiti priliku da otkriju zašto su vanilice proglašene za jedan od najlepših sitnih kolača. Ako Vas, pak, vreme ili nedostatak pojedinih sastojaka sprečavaju da ih napravite, možete uživati u Veba vanilicama, napravljenim tako da Vas oduševe istinskom autentičnošću. 


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Napravite savršene vanilice
Najukusniji recept za banana hleb
Pet koktela kojima možete ulepšati nadolazeće praznike