Kako da napravite najsočniju baklavu?

Kako da napravite najsočniju baklavu?

Verujemo da ste bar jednom probali ovaj sladak i izdašan kolač. Iako je danas baklavu, zahvaljujući njenoj popularnosti, moguće kupiti i u bolje opremljenom supermarketu, ipak je baklava napravljena iskusnom poslastičarskom rukom najslađa. Razlog za to je što baklava zahteva idealan balans sastojaka, ali i pažljivu pripremu. Međutim, ovu deliciju je moguće napraviti i u kućnim uslovima ukoliko budete ispratili recept i savete kako da napravite najsočniju baklavu.

Šta je baklava?

Baklava je višeslojni kolač izuzetno slatkog ukusa. Njeno poreklo se najpre vezuje za Tursku, iako je baklava često u ponudi širom Grčke, kao i Bosne i Hercegovine. Istina je da je baklava, u nekom svom obliku, postojala još pre nove ere, na teritoriji tadašnjeg Asirskog carstva (koje obuhvata predele koji danas pripadaju Iranu, Iraku, Kuvajtu, Siriji, i već spomenutoj Turskoj). Takođe, u nekom obliku, se konzumirala i u starom Rimu i u antičkoj Grčkoj. Danas se konzumira širom sveta, u obliku u kom se konzumirala i pre par vekova tokom Otomanske imperije.

Kako da napravite najsočniju baklavu?

Već nakon par puta usavršićete proces pripreme pa ćete ovaj neodoljivi kolač moći da pravite sami, kad god Vam se prijede. Za pripremu neodoljive baklave su Vam potrebni sledeći sastojci:
- Pakovanje gotovih kora (kore, naravno, možete napraviti i sami ukoliko ste dovoljno vešti, imate vremena, ili imate neki zdravstveni problem zbog kog morate da izbegavate određene alergene koje sadrže gotove kore)
- Jedna čaša šećera (najlakše je da koristite plastičnu čašu od jogurta zbog uniformne mere)
- Tri cela jajeta
- Jedna čaša ulja
- Jedan jogurt u čaši
- Kesica praška za pecivo
- Dve kesice vanil šećera
- 300 grama fino mlevenih orasa
Dok će Vam za sirup za prelivanje biti potrebne još tri čaše šećera uz tri čaše vode.

Postupak je krajnje jednostavan i intuitivan. Pre postavljanja prve kore potrebno je da mestimično premažete tepsiju mešavinom ulja i vode (pola čaše vode u koju ćete sipati i dve kašike ulja). Nakon što ste stavili prvu koru, i nju premažite ovom mešavinom. Nastavljate sa slaganjem kora tako što na svaku drugu koru mažete smesu koju ste napravili tako što ste umutili čašu šećera i tri cela jajeta, pa ste tako umućenim jajima sa šećerom dodali čašu ulja, jogurt, kesicu praška za pecivo i dve kesice vanil šećera, a zatim to sve još jednom dobro umutili. Onda ćete po narednoj kori posipati mlevene orase, dok ćete svaku novu koru posle kore posute orasima posuti mešavinom ulja i vode. Kada završite sa svim korama, prelijte i poslednju koru sa mešavinom ulja i vode, i sačekajte da baklava malo omekša. Tako ćete je lakše iseći pre pečenja. Sečenje pre pečenja će Vam olakšati ceo proces
U prethodnu zagrejanu rernu, na nekih 200 stepeni, ubacite tepsiju, smanjite temperaturu na 180 stepeni, pa pecite nekih dvadesetak minuta do pola sata, odnosno dok kora ne porumeni. Nakon vađenja tepsije iz rerne, i neophodnog hlađenja, baklavu je potrebno preliti šećernim sirupom. On se pravi tako što u tri šolje ključale vode dodate tri šolje šećera, pa to sve dobro ukuvate nekih pet do sedam minuta. Na dobro ohlađenu baklavu sipate vreo šećerni sirup. Pre degustacije potrebno je kolaču dati vremena da sirup prodre kroz sve slojeve.
Ovaj recept podrazumeva mlevene orase, dok baklavu možete praviti i sa bademima, ali i sa pistaćima, kakva je najčešće i turska baklava.

Da li ste spremni za najsočniju baklavu?

Prateći navedene korake dobićete baklavu koja će Vas oduševiti. Možete je poslužiti uz šolju čaja, ledenog čaja, ili turske odnosno domaće kafe. Tokom leta se lepo slaže i uz kuglu sladoleda od vanile, ili malo svežeg seckanog voća poput smokve ili breskve. Neretko se baklava preliva i ceđenim sokom od limuna ili narandže. Varijacija je bezbroj. Kada biste zašli u poslastičarnice naklonjene tradicionalnom načinu pravljenja baklave iznenadili biste se razlikama u oblicima, ali i teksturama baklava. Ako želite slatku baklavu koja će da Vam se topi u ustima poslušajte naše savete i lako ćete napraviti najsočniju baklavu. 


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Kako da napravite šarenu salatu?
Kako da napravite najsočniju baklavu?
Vreme je za baba rum!