Kraj proleća i, ne tako vreli, letnji dani su idealni za grilovanje. Međutim, retko kome bi pored toliko poznatijih opcija palo voće na pamet. Crveno meso, belo meso, riba, začinjeno povrće, hleb premazan belim lukom, opcija je bezbroj, ali su uglavnom sve slane, odnosno predviđene kao deo glavnog jela. Šta ćemo sa desertom? Tu uskače voće! Doduše, sigurno nećete grilovati voće nakon povrtnih ražnjića sa lukom, da ne biste pomešali arome. Odvojte jedan deo grila samo za desert, ili posvetite jedan dan grilovanja spremanju ovih neobičnih delicija. Da li ste probali grilovano voće?
Prošarana lubenica
Krenućemo sa najkontroverznijim receptom. Lubenica je tehnički gledano povrće, ali se jede kao deo deserta, i većina je i dalje smatra voćem, uprkos njenoj biološkoj nomenklaturi. Sočna i slatka sama po sebi, ne izgleda kao namirnica kojoj je potrebna ikakva termička obrada, ali od boljeg uvek može još bolje! Za grilovanje lubenice će Vam biti neophodni jedna manja lubenica, sok i korica jedne limete, četvrtina šolje meda, jedna supena kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja, malo krupne soli i sveže lišće mente za dekoraciju. Lubenicu je potrebno iseći na trouglastu parčad jednake debljine, a sok od limete, koricu, med, i maslinovo ulje pomešati u jednoj činiji dok tečnost ne postane skoro skroz homogena. Lubenicu možete peći na pravom grilu, ili u dobro zagrejanom gril tiganju. Pre pečenja je namažite pripremljenom tečnošču, i pecite oko 2 minuta sa obe strane, odnosno dok lubenica ne dobije karakteristične gril šare. Pre posluživanja, svako parče pospite sa malo krupne soli, i ukrasite svežim lišćem mente. Med i maslinovo ulje su tu pre svega zbog karamelizacije, ali i oni, svojim notama, dižu ukus lubenice na poseban nivo, Dobijate neodoljivu parčad u kojoj se smenjuju slast, citrusna reskost, i so koja dolazi kao nezaboravno iznenađenje.
Karamelizovane breskve
Za ovaj recept je ključno da odaberete breskve koje su dovoljno sazrele. Količinu prilagodite broju ljudi koji će uživati u ovom specijalitetu. Pored voća, potrebno Vam je malo ulja za premazivanja, a za posluživanje sladoled od vanile, med, i malo krupne soli. Prvi korak je da se svaka breskva prepolovi, i da se izvade koštice. Nije potrebno guliti breskve, jer upravo kožica omogućava da se očuva tekstura. Svaka polovina se premazuje, i stavlja na zagrejan gril po želji. Prvo se stavljaju polovine sredinom okrenutom ka dole. Tako ih je potrebno grilovati 5 minuta, dok ne omekšaju, zatim se okreću na drugu stranu na još 5 minuta. Grilovanje pojačanu prirodnu sočnost i slatkoću ovog voća. Poslužite grilovane polovine uz sladoled od vanile, med, i malo soli, i dobićete neočekivano impresivan rezultat. Ako želite još da unapredite ovaj desert onda možete odabrati med koji u sebi sadrži suvo i koštunjavo voće, pa će svaki tanjir biti još bogatiji, što izgledom, što ukusom.
Zapečeni ananas
Ovo neodoljivo tropsko voće nije bez razloga zvezda voćnih salata. Međutim, da bi bio dovoljno sladak, potrebno je da bude dovoljno sazreo. Ukoliko imate ananas koji još nije dostigao potpunu zrelost, a ne želite da čekate još par dana, imamo sjajnu vest za Vas! Grilovanje ananasa će ga učiniti dovoljno slatkim i mekanim. Pored ananasa, obezbedite dve supene kašike smeđeg šećera, i sveže ceđen sok od jedne limete. Zagrejte željeni gril na srednju temperaturu, a u jednoj činiji pomešajte parčad ananasa sa sokom od limete i šećerom. Pecite ananas oko deset minuta, povremeno okrećući. Gotov je kad nož lagano prolazi kroz sredinu parčeta. Za raskošni začinski momenat, pospite ga sa malo cimeta u prahu, dok je još topao.
Koje grilovano voće biste Vi prvo grilovali?
Ako ste do sada gril povezivali isključivo sa slanim jelima, nadamo se da su vam ovi recepti proširili vidike. Grilovano voće nije samo ukusno, već i više nego efektan način da završite obrok nečim toplim, mirisnim i iznenađujuće laganim. Bilo da birate lubenicu, breskvu ili ananas, svaki zalogaj donosi novu dimenziju poznatih ukusa. Zato, sledeći put kad budete planirali grilovanje, ostavite mesta i za desert! Koje grilovano voće biste Vi prvo probali?
Ostavite komentar