Zašto koktel majstori obožavaju Aperol?

Zašto koktel majstori obožavaju Aperol?

Dok poneki laik veruje da koktel majstor može biti svako, stručnjaci znaju da ovaj posao zahteva znanje, iskustvo, a najpre entuzijazam. Takođe, koktel majstorima je neophodna dobra oprema, ali i raznovrstan i bogat asortiman alkoholnih pića, voća, leda, i propratne dekoracije. Iako se asortiman prilagođava mušterijama, retko koji koktel majstor uz sebe nema jedinstveni Aperol. U pitanju je italijanski aperitiv, vedre boje i još vedrijeg ukusa, a u nastavku teksta ćemo Vam informisanjem približiti zašto koktel majstori obožavaju Aperol.

Šta je Aperol?

Ovaj italijanski liker je ugledao svetlost dana početkom dvadesetog veka. Za njegov nastanak su zaslužna braća Luiđi i Silvio Barbijeri koji su posvetili sedam godina svojih života otkrivanju savršenog balansa između lako prepoznatljivih Aperol sastojaka. Njegova popularnost je danas nemerljiva, dok su počeci bili lokalni, stidljivi, i fokusirani na italijansku omladinu. Jasne i upečatljive nijanse narandžaste boje, Aperol pažnju najpre privlači izgledom, a osvaja prvim gutljajem. Degustacijom se primećuje vešto izveden, sofisticirani, balans voća, biljaka i korenja. Ovaj liker je kompleksan, sa prisutnim biljnim notama slačice i rabarbare, ušuškanim u toplu vanilu, dok intenzivna narandža preovladava i doprinosi njegovom celokupnom utisku. Sam Aperol dolazi u već prepoznatljivoj elegantnoj flaši kroz koju naziremo njegov živahni karakter. Uprkos tome što je nastao relativno davno, danas je svuda dostupan, obožavan, i u trendu. Njegov recept nije dostupan javnosti, pa nam ostaje da slutimo celokupnu listu sastojaka, kao i njihov udeo u ovom neponovljivom miksu. Aperol je gorak, Aperol je sladak, Aperol je osvežavajuć. Idealan je kao letnje piće, naročito ukoliko volite koktele. Pravi koktel za suncem okupane dane je Aperol Spritz.

Kako da napravite Aperol Spritz?

Pored pitanja kako, nameće se i pitanje zašto. Aperol Spritz je nastao pedesetih godina prošlog veka, u Italiji. Danas se nalazi na listi svakog renomiranog koktel majstora, naročito tokom letnjih meseci. Ne zahteva puno sastojaka, niti posebnu veštinu ili opremu, a rezultat je fantastičan - iskričav koktel koji je brzo stekao planetarnu popularnost. Da biste napravili Aperol Spritz biće Vam potrebni:

- Led, najbolje je u kockicama, ili mrvljeni (da bi led bio proziran, potrebno je da zamrznete prokuvanu vodu)
- 90 mililitara suvog Proseka
- 60 mililitara Aperola
- 30 mililitara kisele vode
- Kriška narandže za ukras

Sam proces pripreme je jednostavan i za samo par koraka Vaš Aperol Spritz je spreman! Prvo sipajte led u visoku čašu, tako da napunite tri četvrtine. Zatim dodajte Proseko i Aperol, sporo mešajući. Na kraju sipajte i kiselu vodu, a sam koktel ukrasite kriškom narandže. Naravno, ukrašavanje je korak koji je jedini podložan kreativnim izmenama, pa tako svaki Aperol Spritz možete personalizovati i prilagoditi, i onom ko će ga konzumirati, kao i prilici u kojoj se ovaj koktel konzumira.

Koju hranu upariti sa Aperolom?

Najsigurnija opcija su Vam italijanska predjela, grickalice, i italijanski specijaliteti. Njegovu gorku stranu će ublažiti slani zalogaji, kao što su krostini odnosno brusketi, Torinesi grisine, ali i suhomesnate plate. Pršuta je najidealnija opcija, naročito ako se pored nje nađu i mocarela, rikota, ili burata, kao i par vrsta orašastih plodova. Aperol, a naročito Aperol Spritz se dobro uparuje i sa morskim specijalitetima, ali i raznim vrstama rižota. Većinu će obradovati činjenica da se sjajno slaže i sa picom, jer njegov rezak i osvežavajući karakter seče čak i pice najraskošnijih topinga. Eksperimentišući ćete brzo pronaći svoju omiljenu Aperol kombinaciju.

Zašto je pravi trenutak da probate Aperol?

Pod pretpostavkom da ga već niste degustirali, Aperol nije bez razloga sveprisutan i voljen. U flaši Aperola se nalazi čist italijanski hedonizam, kom se okrećemo inspirisani mediteranskim načinom života. Aperol će Vam izvući osmeh na lice, ali budite na oprezu, zavaraće Vas svojim delikatnim ukusom, pa možete lako zaboraviti da ima 11% alkohola. Otkrili smo Vam zašto koktel majstori obožavaju Aperol, a na Vama je da otkrijete da li će postati Vaše omiljeno letnje piće.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Kako da napravite šarenu salatu?
Kako da napravite najsočniju baklavu?
Vreme je za baba rum!