Tri nezaobilazna škotska specijaliteta

Tri nezaobilazna škotska specijaliteta

Ova vetrovita, maglovita, i liticama bogata regija ne važi za najpoželjniju destinaciju hedonista odnosno gurmana. Međutim, to ne znači da Škoti ne cene dobar zalogaj, samo što taj zalogaj možda nije prvi izbor putnika namernika, nenaviknutih na škotski mentalitet. Ako Vas, pak, put nanese u ovu oblast, pored uživanja u velelepnim pejzažima, savršene harmonije zelenih brda i tamnih oblaka, dajte šansu lokalnim specijalitetima, i ko zna, možda se Škotske nećete sećati samo kad čujete gajde ili ugledate tartan šaru. U nastavku teksta Vam predstavljamo tri nezaobilazna škotska specijaliteta.

Hagis

Velika je verovatnoća da ste čuli za hagis. U pitanju je specijalitet koji je nastao iz puke potrebe, ali i snalažljivosti. Za njega se koriste oni malo manje poželjni delovi životinje - srce, jetra, pluća, i druge iznutrice, koje se fino usitne i iskombinuju sa solju, začinima, pa im se dodaju i loj i ovas. Ova smesa se tradicionalno priprema u ovčijem stomaku, odnosno želucu, i služi se sa kuvanim krompirom i repom. Najčešće se pravi od ovčetine, ali se može mešati i sa drugim vrstama mesa, npr. govedinom. Danas, hagis možete napraviti sami, ili ga možete kupiti širom Škotske, kao deo ponude supermarketa (u ovom slučaju će sam hagis biti "veštački" upakovan), ili kao deo menija svakog renomiranog škotskog lokala koji drži do sopstvenog identiteta. Iako ne izgleda sofisticirano ili elegantno, ukoliko hagisu date šansu, osvojiće Vas neobičnim ukusom i ruralnim karakterom.

Škotska pita

Kad pomislite na pitu verovatno pomislite na pitu sa sirom, jabukama, ili nekim drugim voćem. Škotska pita je mnogo bogatija i kaloričnija! Pravi se kao i engleska mesna pita, ali je njena kora osetno sočnija i deblja. Toliko je utkana u folklor da se služi i na fudbalskim utakmicama. Svaka pita je dovoljno mala da je konzumira jedna osoba, ali je toliko "jaka" da će se ta jedna osoba i najesti. Pravi se od mešavine mlevenog mesa i začina koje se ušuškava u pitu. Obično se koristi ovčetina, ali se danas pronalaze i škotske pite od čistog goveđeg mesa. Osnova pite, odnosno baza, se pravi od istih sastojaka, ali se može praviti na više načina. Neko već pripremljeno meso stavlja u koru pa poklapa testom, na taj način smanjujući vreme pripreme, dok neko preferira da se svi delovi škotske pite spremaju zajedno, natenane, stvarajući pravu fuziju aroma. Svaka pita na vrhu ima rupu, koja omogućava da para izlazi tokom pripreme, a kroz tu istu rupu pita širi svoj miris privlačeći konzumente tokom hladnih škotskih dana. Pitu od mesa, kao i gore spomenuti hagis, možete napraviti i sami, prateći uputstva, ali predlažemo da oba ova nacionalna škotska jela probate u autentičnom okruženju.

Kranahan

Za sam kraj liste tu je i nešto slatko. Kranahan je šarenoliki desert koji se najčešće poslužuje u čašama, i to u čašama za viski. Pravi se od tek par sastojaka, a krajnji rezultat je slojevit desert kompleksnog ukusa. Za kranahan su Vam neophodni proprženi ovas, maline, med od vreska, škotski viski, šećer i šlag ili slatka pavlaka. Nije Vam neophodna nikakva posebna oprema niti veština, lako se priprema, a jedini izazov će Vam biti nabavka meda od vreska (ukoliko želite istinski škotski kranahan). Iako su deserti u čašama popularni širom sveta, kranahan je izvorno škotski desert i uz autohtone sastojke dobijate slatki škotski užitak.

Koji škotski delikates Vas najviše privlači?

Škotska kuhinja nema puno specijaliteta koji su svoje mesto pronašli u lancima restorana širom planete, ali to ne znači da nije prepoznatljiva ili da nije vredna pomena. Ukoliko budete u prilici da prošetate škotskim predelima, nakon vetra i kiše prijaće Vam topli obrok bogat mesom, a takvih obroka je škotska kuhinja prepuna. Čak i ako Vas ovaj tip jela ne privlači, uvek možete uživati u svetski prepoznatom škotskom proizvodu - viskiju. Pored čuvenog škotskog viskija, obrok možete zaliti i škotskim džinom ili točenim pivom, izbor je samo Vaš. Koji od tri nezaobilazna škotska specijaliteta Vi birate?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Kako da napravite šarenu salatu?
Kako da napravite najsočniju baklavu?
Vreme je za baba rum!