Već početkom novembra počinje sezona božićnih vašara širom Evrope, pa imate čak dva meseca da posetite bar jedan od njih. Šta ih čini posebnim? Novogodišnja euforija protkana kroz svaki momenat, smeh, dobro raspoloženje, rukotvorine i umetnine, ali i lokalni delikatesi u kojima se uživa tokom ovog doba godine. Kada je već spomenuta hrana, sastavili smo kratku listu predloga šta ne smete zaobići na božićnim vašarima.
Domaće kobasice
Kada se približite nekom od štandova sa hranom preplaviće Vas miris pečenih kobasica, naročito ako ste se ogladneli, po minusu, probijali do vašara. U zavisnosti od države koju posetite, kobasice ćete pronaći pod drugim imenom, ali i različito začinjene, pa čak i različitog oblika. Najpopularnije su u Nemačkoj (Bratwürst) i Češkoj (Klobása), tako da u ove dve države na jednom vašaru možete probati i par varijacija. Verujemo da će Vas jedna porcija oduševiti i brzo utoliti glad tako da ćete se uvek sećati ovog pažljivo pripremljenog zalogaja, u kom uživaju kako lokalci, tako i turisti.
Krompir u svim oblicima
Od uobičajenog pomfrita, preko knedli napravljenih od krompira, pažnju će Vam najpre privući Kartoffelpuffer odnosno palačinke od krompira. U različitim regionima Nemačke ih možete pronaći pod drugačijim nazivima, a poznate su i u Švajcarskoj pod imenom Rösti, iako će Vam i Nemci i Švajcarsi rado isticati razlike. Češće ćete biti u prilici da degustirate nemačku varijantu. Ona se pravi od krompira, tako što se termički neobrađen krompir fino narenda, dodaju mu se jaja, malo luka, i brašno, oblikuju se male palačinke, i prže se dok ne dobiju zlatnu boju. Uprkos svom sastavu, u ponudi imate širok dijapazon preliva – od kiselih, pa do neočekivano slatkih poput sosa od jabuka.
Kurtoš, trdelnik, ili chimney cake
Verujemo da možete pronaći bar još par naziva za ovaj neodoljivi desert. Najpopularniji je u Mađarskoj i Češkoj, iako je rado viđen gost i na drugim evropskim božićnim vašarima. Naizgled jednostavan i nezanimljiv, krije svoju tajnu upravo u svojoj jednostavnosti. Pravi se od testa prekrivenog šećerom i mlevenim orasima. Sporo se peče, na debeloj cevi, iznad tihe vatre, dok šećer ne stvori dodatnu koricu na kolaču. Rezultat je fuzija hrskavosti i meke unutrašnjosti, koja se topi u ustima. Za one kojima sam kolač nije dovoljno sladak, tu su dodaci u vidu džema, ali i nutele.
Kuvano vino
Nema božićnog vašara bez kuvanog vina! Služi se u dekorativnim čašama i šoljama, dok Vas miris samog vina i dodatih začina hipnotiše i greje, čak i pre prvog gutljaja. Ako ste ljubitelj vina, nikako nemojte preskočiti štandove na kojima piše Glühwein, ako ste u oblastima u kojima se govori nemački, odnosno Svařák, ako ste u oblastima u kojima se govori češki. Samo vino je već pre samog služenja začinjeno, pa ćete nekad, uz radoznalost i entuzijazam, cupkajući pokušavati da raspoznate ceo spektar upotrebljenih začina. Možda niste u prilici da posetite neki od vašara? U tom slučaju i dalje možete uživati u kuvanom vinu! Odaberite crveno kuvano vino ili crveno kuvano vino sa ukusom višnje i uživajte u nezaboravnim zimskim aromama u toplini svog doma.
Kesten ili badem?
U sklopu vašara naići ćete i na bogat program u vidu predstava, koncerata, kao i filmskih projekcija. Takođe, pored štandova sa hranom tu su i tezge sa raznoraznim suvenirima, ručnim radovima, ili su pune novogodišnjih ukrasa. Dok se provlačite kroz gužvu birajući Vama odgovarajući vid zabave, ili novi omiljeni ornament, u ruci možete držati fišek pun pečenih kestena ili kandiranih badema, grickajući ih usput.
Koji zimski specijalitet Vi birate?
Bilo da pre posežete za nečim “konkretnim”, ili radije birate nešto slatko, na božićnim vašarima ćete pronaći sve. Sočne kobasice, topljeni sir, slatke knedle, likeri prazničnih nota, jedna poseta je dovoljna da imate ceo obrok, uz čašicu nečeg alkoholnog. Kao i u svemu, i u ovom svojevrsnom gurmanskom izletu uživajte umereno, ostavljajući prostora i za neke nove degustacije sledeće godine. Koji zimski specijalitet biste Vi odabrali?
Ostavite komentar