Iako će mnogi obožavatelji roštiljanja tvrditi da su samo meso i ćumur dovoljni, i kao takvi, dobitna kombinacija, uz par dodataka, roštilj će postati obrok dostojan renomiranih restorana. Prodimljeno meso prožeto neočekivanim aromama pružiće još neočekivanije uživanje, pa će se svi degustatori rado sećati, kada su dim i izbalansirana sofisticiranost stvorili nešto nezaboravno. Bez obzira na Vaš stepen kulinarske spremnosti i spretnosti, uz adekvatnu pripremu, zasijaćete kao da grilujete meso svakog sunčanog dana. U skladu s tim slede saveti za savršeno začinjen roštilj.
Vrste mesa
Bez onog najvažnijeg – kvalitetnog mesa, ne možemo očekivati ni dobar roštilj. Koju god vrstu mesa da birate, birajte meso staro maksimalno par dana starosti, jer što je meso svežije, to će biti sočnije. Ako se odlučite za svinjetinu, klasik su vrat i rebarca. Ukoliko želite malo eksluzivnije meso, onda je goveđi odrezak Vaš pravi izbor. Piletina, kao i ćuretina, je bolja sa kožicom, tako da će bataci i karabataci biti ukusniji od belog mesa, koje se, usled neopreznosti majstora, ali i svojih karakteristika, lako može presušiti, odnosno prepeći. Pored navedenih izbora, možete grilovati i povrće ili ribu. Jagnjetina se, takođe, može pronaći na roštilju, ali se češće peče celo jagnje, ili se peče zasebno, jer je samo po sebi jakog mirisa i ukusa. Pored činjenice koje meso smo odabrali, moramo obratiti pažnju i na debljinu parčadi, pa tako adekvatno proračunati kako, i kad, da nam sve mesne delicije budu spremne u približno isto vreme. Kada je vreme u pitanju, nemojte smetnuti s uma, da se meso ne marinira tik pred pečenje!
Kako marinirati meso?
Kada ste uzeli u obzir šta ćete sve grilovati, vreme je da razmislite o odgovarajućim marinadama. Svinjetina je izuzetno zahvalna za kombinovanje sa raznim sastojcima, pa je idealna za eksperimentisanje. Vrat i rebarca su kao stvoreni za marinade bogate medom koji će mesu pružiti karamelaste note. U odabrano ulje dodajte dve kašičice meda, malo senfa, malo ceđenog limuna, i suve začine poput slatke mlevene paprike, belog luka u prahu, origana, soli i bibera, i dobićete meso koje će se lepiti za prste. Idealno bi bilo da je meso odležalo u marinadi bar 12 sati, u frižideru, prekriveno folijom. Možete ga povremeno okrenuti da bi se marinada lepo rasporedila, ali je i utrljati u samo meso. Marinirano meso se ne stavlja direktno iz frižidera na rešetku! Potrebno je da bar pola sata bude na sobnoj temperaturi.
Međutim, nije retkost da se meso marinira u alkoholu. Ako je to slučaj, onda se dužina mariniranja skraćuje, jer alkohol može da isuši meso, naročito žestina poput rakije i viskija. Alkoholu je, takođe, potreban balans u obliku dovoljne količine ulja, ali i kiseline poput limunovog soka, da njegova aroma ne bi nadjačala sve ostale sastojke, uključujući i samo meso. Zajedno će, uz suve začine, delovati da meso poprimi neuobičajen ukus. Pod uslovom da želite da probate alkoholnu marinadu, a niste sigurni da ćete odabrati pravu količinu alkohola u odnosu na ostale sastojke, kao i prikladan alkohol svakoj vrsti mesa, možete se odlučiti za neku od Jack Daniel’s marinada odnosno umaka. Jedna od njih je čuvena Jack Daniel’s marinada s medom koja donosi slatkoću, suptilnu reskost viskija, i učiniće Vaše roštiljanje nezaboravnim. Za one koji žele preplitanje slatkih i intenzivnih, začinskih, aroma, tu je Jack Daniel’s Sweet & Spicy marinada. Poslednja je Jack Daniel’s Original BBQ marinada koja u sebi sadrži viski, paradajz, smeđi šećer, i jabukovo sirće, čineći ovu marinade, odnosno umak, sjajnim izborom za početak, zbog svog najneutralnijeg ukusa od svih ponuđenih Jack Daniel’s marinada.
Koju marinadu Vi birate?
Svesni pretpostavke da će se sav roštilj pojesti nezavisno od stepena začinjenosti, mnogi će odustati i meso samo posoliti, pobiberiti, i malčice premazati uljem. S druge strane, oni odvažniji, koji su uložili trud, i na vreme marinirali meso igrajući se aromama tečnih i suvih sastojaka, će imati sasvim drugačiji roštiljski ugođaj. Bilo da je marinada sa alkoholom ili bez njega, svaki komad pečenog mesa će biti specijalitet za sebe. Koju marinadu Vi birate?
Ostavite komentar