Par koraka do vrhunskog hot dog užitka

Par koraka do vrhunskog hot dog užitka

Nakon čitanja naslova, pitanje koje se spontano nameće je da li uopšte volite hot dog? Iako je uvreženo mišljenje da je u pitanju stadionska hrana, na ne tako dobrom glasu, hot dog može da bude impresivan obrok, ukoliko ga spremi znalac koji ne štedi na kvalitetu i kvantitetu neophodnih sastojaka. Dobra vest je da ga i sami možete spremiti prateći savete iskusnijih i veštijih gastronoma, pa ga možete lako možete uvrstiti u svoj jelovnik. Ovim potezom ćete oduševiti goste koji su došli da isprate neki sportski događaj celokupnim stadionskim doživljajem, uz podrazumevajuću čašu dobro rashlađenog piva. Pomoći ćemo Vam u prelaženju par koraka i stizanju do vrhunskog hot dog užitka.

Hot dog na tanjiru

Nastanak hot doga

Da bismo shvatili sam nastanak, ali i nagli porast konzumacije hot doga, potrebno je da znamo šta on podrazumeva. U pitanju je kobasica u duguljastoj kifli, pečena ili skuvana u vodi, sa prilozima, od kojih se najčešće upotrebljava senf. Zašto je to bitno? Nemačka je jedna od najpoznatijih evropskih zemalja koja vekovima proizvodi kobasice zavidnog kvaliteta. Međutim, pravu popularizaciju, hot dog doživljava tek u Sjedinjenim Američkim Državama, a istoričari krive upravo nemačke doseljenike. Danas ćete retko naići na američki sportski događaj koji u svojoj gastro ponudi nema bar jedan hot dog štand.

Šta je potrebno za vrhunski hot dog?

Bez dobre kobasice i podjednako dobre zemičke, pravljenje hot doga gubi smisao. Neretko možete naići na hot dog napravljen od viršle, ali pravi hot dog podrazumeva barenu kobasicu. Što se zemičke tiče, možete je napraviti sami ili možete odabrati čuvene Roberto zemičke kreirane i za one najzahtevnije istinske ljubitelje hot doga. Njihova mekana i vazdušasta tekstura, uz pun, blago puterast ukus, će savršeno parirati barenoj kobasici i odabranim prilozima.

Kada smo kod priloga, oni se mogu arbitrarno podeliti u četiri kategorije – namazi, povrće, sir, i začini. Da biste napravili hot dog koji zadovoljava sve standarde, potrebno je da odaberete prave priloge, ali i da priloge nanosite određenim redom. Tako ćete prvo naneti namaz, i to direktno na kobasicu, izbegavajući natopljavanje zemičke, zatim ćete dodati seckano povrće, rendan sir, i začine po izboru.

Uobičajeni namazi su senf, kečap, i čili sos, naročito ako volite dobro začinjenu, ljutu, hranu. Što se tiče povrća, najčešće ćete naići na crni luk, krastavčiće, kiseli kupus, ljute papričice, pa i kuvani kukuruz. Ukoliko želite da pojačate ukus samog hot doga, možete mu dodati komadiće pržene slanine. Kada je u pitanju sir, čedar je kao stvoren za hot dog toping! Samo se postarajte da bude narendan ili iseckan na sitne komadiće. Izbor priloga ograničava samo Vaša mašta, ili preferencije, jer možete naići i na hot dog zatrpan pomfritom, prženim lukom, meksičkim pasuljem, pa i cepkanom prasetinom. Pretrpavanjem hot dog gubi svoj inicijalni potencijal, i prestaje da bude jeftin i ukusan obrok, dostupan širokim narodnim masama.

Hot dog sa zacinima

Kako zakomplikovati hot dog?

Ako ste u prolazu i potreban vam je brz obrok, onda je hot dog i više nego zadovoljavajuć obrok koji će Vas lako zasititi. Ipak, ako će hot dog da bude zvezda okupljanja Vama dragih osoba, onda mu možete dodati i neke obilnije, i podjednako važne priloge, kao što su prženi mladi krompirići, pečeni kukuruz, prebranac, grilovano povrće, kao i razne salate od svežeg povrća raskošnih dresinga. Poslužite ga uz dobro rashlađeno pivo, gazirani sok, ili kiselu vodu, ne biste li ublažili njegov jak ukus, i hot dog gozba može da počne!

Da li ste raspoloženi za hot dog?

Nije Vam neophodno neko sportsko dešavanje da biste uživali u ovom tradicionalnom sportskom obroku. Svaki dan može biti dan za hot dog, naročito kada se izveštite u njegovoj pripremi, i otkrijete lično Vaše kombinacije priloga. Igrajte se isprobavajući komplementarnost aroma, i možda baš Vaš hot dog postane neka vrsta Vama drage tradicije.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?