Pet koktela kojima možete ulepšati nadolazeće praznike

Pet koktela kojima možete ulepšati nadolazeće praznike

Uz pregršt planiranih i neplaniranih proslava, susretaćete se uglavnom sa već isprobanim alkoholnim izborima kao što su crveno vino, šampanjac, ili kuvana rakija. Međutim, upravo su zimska okupljanja idealna prilika za isprobavanje nekih malo netipičnijih zimskih koktela. Oni će degustatore iznenaditi raskošnim i prijatnim ukusima, a, ukoliko se malo potrudite, mogu biti i vizuelne tačke fokusa Vašeg prazničnog posluženja. Za početak, u nastavku teksta, možete pročitati naše predloge pet koktela kojima možete ulepšati nadolazeće praznike.

 

Liker od jaja

 

Prvi na listi je liker poznatiji kao eggnog, odnosno mlečni punč. Kao što mu samo ime kaže jedan od glavnih sastojaka su jaja! Iako bi retko ko mešao sirova jaja i alkohol, ovaj liker se pije vekovima, širom sveta. Ukus mu je neočekivano kremast, i uprkos činjenici da se za njegovu pripremu koriste sirova jaja, količina alkohola, skladištenje likera u frižider, i još par faktora doprinose sigurnoj konzumaciji ovog neobičnog koktela. Možete ga pronaći na policama dobro opremljenih supermarketa, ili ga sami možete napraviti, prilagođavajući ga svojim preferencijama. Najčešće se pravi od jaja odnosno žumanceta, šećera, mleka, slatke pavlake i vanila ekstrakta. Što se tiče alkohola, meša se sa brendijem, viskijem ili rumom. Obično se služi u velikim činijama za punč iz kojih gosti sami sebi sipaju piće u odgovarajuće čaše. Međutim, ukoliko se odlučite da im ga sami poslužite ukrasite svaki sa malo narendanog muskatnog oraščića ili lomljenog lešnika.

 

Vrući viski

 

Poznatiji kao hot toddy, u pitanju je koktel koji se koristio i za lečenje, zahvaljujući svojim zdravim sastojcima. Na jugu Sjedinjenih Američkih Država je poznat i kao južnjački sirup za kašalj. Sve sastojke verovatno već imate, a to su – voda, viski (ili burbon, svakako odaberite piće karamelastih nota zbog komplementarnosti sa ostalim sastojcima), med, sveže ceđen sok od limuna, dok ga možete ukrasiti štapićem cimeta ili kriškama limuna ili narandže. Svi sastojci (osim vode) se dobro izmešaju, i dodaju u vrelu vodu pažljivo mešajući, dok se med ne rastopi. Po želji se prilagođava njihova razmera, ali pazite da ne preterate pa da hot toddy ne postane previše jak za konzumaciju.

 

Martini sa slanom karamelom

 

U poslednje vreme je slana karamela osvojila srca poslastičara, ali i ljubitelja slatkiša! Neobična fuzija zrna soli i kremaste karamele stvara nezaboravan gustativni doživljaj. Ove zime možete probati slana karamela martini! Za njega će Vam biti potrebna votka sa ukusom vanile, irski krem liker odnosno Bejlis, sirup od karamele, malo soli za obod, i malo prave topljene karamele za ukrašavanje čaše i umakanje već spomenutog oboda. Pre ukrašavanja čaše, smrznite je na desetak minuta, pa će karamela tako duže ostati netaknuta nakon sipanja votke, Bejlisa, i sirupa od karamele, koje je poželjno izmešati uz kocke leda u pravom šejkeru. U slučaju da ne pronađete votku sa ukusom vanile, birajte običnu votku, a u tom slučaju će ovaj martini biti za mrvicu manje sladak. Iznenadite goste ovim zanimljivim i dekorativnim likerom!

 

Božićni mohito

 

U pitanju je još jedna praznična varijacija klasičnog koktela. Kao i kod klasičnog mohita ni kod ovog božićnog se ne sme zaobići menta, a pored nje ni limeta, šećer, beli rum, sirup od kokosa ili kokos krem, gazirana voda, ali i semenke nara. Menta, limeta, i šećer se dobro izmešaju da bi se njihove prirodne note sjedinile. Njih “mrvite” u čaši u koju ćete sipati ostatak koktela. Beli rum i kokos dobro sjedinite, koristeći blender, pa sipajte uz led preko mente, limete i šećera. Dodajte gaziranu vodu, malo lomljenog leda, svežu grančicu mente i semenke nara pa ćete dobiti i pravu mini prazničnu dekoraciju.

 

Amareto kafa

 

Ljubitelji irske kafe će se oduševiti ovom italijanskom kombinacijom, naročito ukoliko im iz nekog razloga ne prija viski. Originalni, upečatljiv ukus Disaronno Amareta će se svojim bademastim notama sjajno uklopiti uz note tek sveže mlevene i skuvane kafe. Amareto, naravno, dodajete po svom ukusu, a ovako napravljenu kafu ukrasite sa malo šlaga, zrna sveže kafe, narendane čokolade ili čokoladnih rolera, i dobijate koktel idealan za slatkoljupce kojima treba dodatno zagrevanje tokom hladnih dana.

 

Kojim koktelom ćete se Vi grejati ove zime?

 

Lista predloga se sastoji od nekih manje poznatih zimskih koktela, a svaki od njih može, uz malo dekoracije, dodatno ulepšati bilo koje okruženje. Uparite ih sa glavnim jelom, laganom večerom, ili priredite koktel veče pa neka svaki od navedenih koktela ima svoj momenat degustaije. Javite nam koji Vam se od navedenih prazničnih koktela najviše sviđa!

Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Pet koktela kojima možete ulepšati nadolazeće praznike
Napravite fantastičan praznični rižoto!
Kako da sami spremite drpano prase?