Neka Vaši kokteli zablistaju

Neka Vaši kokteli zablistaju

Kokteli su omiljeni među omladinom, ali i onim malo starijim, odnosno iskusnijim, degustatorima alkohola. Njih rado piju i oni koji izbegavaju pivo, vino, ili žestinu. Ako se pitate zašto, odgovor je vrlo jednostavan – kokteli su kreirani tako da imaju neodoljive i nezaboravne ukuse. Međutim, kokteli nisu poznati samo po tome. U svakom renomiranom koktel baru videćete šarenolikost boja, vedrinu i živahnost. Dakle, koktel majstori, pored veštine kombinovanja odgovarajućih sastojaka, imaju još jednu veštinu – impresivnu vizuelnu prezentaciju. Iako se retko ko može porediti sa majstorima svog zanata, uz par smernica i Vi ćete saznati kako da Vaši kokteli zablistaju.

Kokteli raskošnih boja

Nisu svi kokteli iste vizuelne upečatljivosti. Neki naginju ka sofisticiranoj svedenosti, dok je nekima imperativ vedrina pretočena u raznobojne slojeve. Primeri jednobojne elegancije su Pink Lady, sa svojom nežnom, uškuškanom, roze nijansom, ali i Grasshoper koji asocira na sveže pokošenu livadu. Ovakvih koktela ima bezbroj, a čak i kokteli u kojima se ističe samo jedna nijansa mogu biti zvezde večeri, naročito ukoliko se uklope u dekoraciju ili temu okupljanja. Ipak, kokteli raznobojnih slojeva upadaju u oči, hteli mi to ili ne. Tako će svima pažnju privući Tequila Sunrise, koji je ime dobio po izgledu samog koktela. Taj efekat izlazećeg Sunca se postiže zahvaljujući sastojcima ovog koktela. Naime, za njegovo pravljenje je potrebno pedesetak mililitara tekile, oko sto mililitara soka od narandže, sipano preko malo leda, pa se svemu tome doda petnaestak mililitara grenadina. Crvena boja grenadina polako tone na dno čaše jer je grenadina gušći od ostalih sastojaka, pa ceo koktel dobija ombre efekat.

Ukrasi, ukrasi, i još ukrasa

Jednobojne koktele možemo obogatiti raznim vrstama ukrasa. Imajte na umu da neki ukrasi ne služe samo da bi umanjili prividnu monotoniju vladajuće nijanse. Tako spomenutu ujednačenost možemo razbiti smrznutim voćem. Najčešće se, za ovu svrhu, koriste borovnice, maline, belo grožđe, ali i čuvene maraskino trešnje. Na borovnice, maline i belo grožđe smo navikli, dok će maraskino trešnja pružiti pravu završnicu dok se njena slast bude poigravala Vašim čulom ukusa. Led raznih oblika i veličina će, takođe, uticati na celokupan utisak. Brojne sitne kockice leda će lako stvoriti zanimljiv, i na momente preplavljujuć, gornji sloj koji će, gratis, Vaše piće održati ledeno hladnim.

Kada ste ukrasili unutrašnjost čaše, vreme je za njen obod. Kriška limuna, narandže, limete, ili ananasa je uvek dobrodošla! Neretko se umesto samog voća koriste i spirale napravljene od kora, jer se na taj način čuva originalna aroma koktela. Pored svežeg odnosno smrznutog voća, tu je i sušeno voće u vidu krišaka ili krugova. Još jedan način ukrašavanja oboda od Vas očekuje da obod zamočite u alkohol ili sveže ceđeni voćni sok pa zatim u šećer, so, začine, ili šarene mrvice. Obod čaše možete umočiti i u izmrvljene slatkiše, biber, čili papriku, ili med. Pred Vama su samo neke od mogućnosti. Prateći note sastojaka Vašeg koktela lako možete doći na ideju čime ćete pojačati te note.

Iako je fokus često na voću, tu je i biljna dekoracija. Ako je Vaš koktel bogat džinom onda će grančica svežeg ruzmarina biti sjajan dodatak koji će se lako uklopiti sa notama džina. Koktele vedrih boja će ukrasiti jestivo cveće komplementarnih nijansi. Za one male hrabrije tu je i lavanda.

Koji koktel se Vama najviše sviđa?

Nekad su i sami sastojci toliko jarki da nam nisu potrebni nikakvi ukrasi, niti posebne tehnike pripreme. Monin Blue Curacao će svojom neuobičajenom plavom nijansom dodati mističnu notu svakom koktelu, dok će Limoncello di Capri asocirati na reskost i svežinu citrusnog carstva. Za one koji ne žele, ili nisu u prilici, da se upuste u kreativno ulepšavanje koktela, tu su gotovi ukrasi poput kišobrančića, slamčica unikatnih oblika i dezena, ali i čaša napravljenih baš za uživanje u koktelima. Za početak, verujte svom osećaju i nemojte se obeshrabriti, pred Vama je sijaset mogućnosti kako da Vaš koktel učinite blistavim.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Kako da napravite šarenu salatu?
Kako da napravite najsočniju baklavu?
Vreme je za baba rum!