Magija čokoladnih ukusa

Magija čokoladnih ukusa

Verovatno u životu niste sreli osobu koja ne voli čokoladu. Za to postoje mnogobrojni, opravdani, razlozi. Osim svog fantastičnog ukusa, čokolada utiče i na naše raspoloženje. Bilo da ste ljubitelj bele, mlečne ili crne čokolade, da li biste mogli da zamislite život bez ovog delikatesa?

Ostanite sa nama i podsetite se koja je to magija čokoladnih ukusa.

magija čokoladnih ukusa

Istorija čokolade

Prapostojbina čokolade je južni Meksiko. Prvi tragovi čokolade potiču od pre 4 hiljade godine, još kod starih Maja. U Evropu je doneta u srednjem veku i po nekim istoričarima vezana je za Kristofera Kolumba i njegova američka putešestvija. Navodno je Kolumbo došao u dodir sa zrnima kakaa i doneo ih je sa sobom u Španiju 1502. Postoje priče i da je Kortes doneo kakao, kao i da su kakao zrna doneta na poklon Filipu II 1544. godine.

istorija čokolade

Posle Španije, čokolada je postala hit i u Francuskoj i u Italiji. Iako je recept tople čokolade došao iz njene postojbine, stvarani su novi recepti koji su uključivali i začine poput cimeta. U to vreme čokolada je bila skupa poslastica rezervisana samo za dvor. Poslastičari su se utrkivali ko će napraviti raskošniji i interesantniji dezert. Danas je dostupna svima, u raznoraznim oblicima.

Da li birate crnu, mlečnu ili belu čokoladu?

Važi uverenje da je crna čokolada najzdravija. Međutim, upravo zbog visokog procenta kakaa, njen ukus je često gorak i retko ko može da konzumira veću količinu crne čokolade odjedanput. Istinski ljubitelji crne čokolade i dan danas tvrde da je jedino crna čokolada prava čokolada.

Ako ne volite gorko, i pritom volite da konzumirate veće količine ove, nekad luksuzne, poslastice onda ste verovatno veran obožavalac mlečne čokolade. Prijatnijeg ukusa je od crne čokolade i siguran je izbor kada je u pitanju poklon nekom ljubitelju slatkiša.

Treća i najmanje popularna čokolade je bela čokolada. Naići ćete na tvrdnje da ova vrsta čokolade i nije čokolada, zbog svog diskutabilnog sastava, ali i dalje se ubraja u čokolade i stoji rame uz rame sa tamnijim verzijama.

Roze čokolada?! Nemoguće!

Moguće je! Pored crne, mlečne, i bele čokolade postoji i roze čokolada. Ona je javnosti predstavljena 2017. godine. U pitanju je prava čokolada koja je napravljena od crvenih kakao zrna. Proizvođači tvrde da joj ne dodaju nikakve veštačke boje, niti arome.

roze čokolada

Pored svoje neobične boje, razlikuje se i ukusom od čokolada na koje smo navikli. Degustatori ruby čokolade navode da je ukus sladak, ali da se na momente oseti i kisela nota. Iako, još uvek, nije toliko popularna kao svoje prethodnice, verujemo da će i ova vrsta čokolade brzo pronaći put do potencijalnih obožavalaca.

Spoj neobičnih aroma – savršen miks čokolade i komplementarnih sastojaka

Navikli smo na uobičajene kombinacije – čokoladu sa keksom, lešnikom ili jagodom. Vremenom su uvođeni i novi ukusi pa smo mogli da pronađemo i čokoladu sa kikirikijem, orasima, bademima, čokoladu sa oreo keksom, kao i čokoladu sa raznim voćnim punjenjima.

kombinacija čokolade

Iako su neke od ovih čokolada kratko trajale, u pitanju nisu bile naročito iznenađujuće kombinacije. Kada su u pitanju takvi neočekivani spojevi, za izlete u egzotično, su sjajan izbor ručno pravljene čokolade. Majstori svog zanata će se neretko odlučiti da iskombinuju čokoladu sa čilijem, ili čak avokadom.

Ako niste raspoloženi za takve eksperimente uvek možete degustirati pažljivo odabrane kombinacije kokosa, pistaće, kandirane kore od pomorandže ili nečeg sasvim desetog, čime je glavni majstor bio inspirisan.

Da li vi verujete u magiju čokoladnih ukusa?

Za razliku od srednjeg veka i povlašćenih slojeva, danas je čokolada dostupna i nama, običnim smrtnicima. Svoju čokoladnu glad možete utoliti na svakom koraku – prodaje se čak i na trafikama I benzinskim pumpama.

combo delikatesi čokolade

Međutim, ako tražite malo kvalitetniji užitak odaberite Combo set čokolada. Ovaj set sadrži kvalitetne ručno pravljene čokolade koje će zadovoljiti standarde i najzahtevnijih ljubitelja slatkiša.

U pitanju su bele čokolada kakao zrnima, crna čokolada sa kandiranom pomorandžom, bela čokolada sa malinom I kardamomom, mlečna čokolada sa brusnicom I majčinom dušicom, crna čokolada sa kajen paprikom, i crna čokolada sa karipskim začinima (anis, piment, karanfilić, cimet, i muskantni oraščić).

delikatesi čokolade

Iako vam čokolada sa majčinom dušicom verovatno ne bi pala na pamet kao vrhunski spoj ukusa, verujte majstorima koji su proveli godine učeći o čokoladi i njenoj magiji.

Da li ste dovoljni hrabri da probate neku od navedenih neobičnih kombinacija?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?