Ljubav u obliku čilija

Ljubav u obliku čilija

Kada se spomene začinjena hrana, prvo se pomisli na ljutu hranu. Međutim, i tu možemo razlikovati prave ljubitelje ljutog i ljude koji povremeno vole da dodaju biber, čili u prahu ili neki treći, ljuti, začin koji će učiniti jelo tek za mrvicu interesantnijim.

Kom taboru vi pripadate? Da li ste od onih koji kijaju čim pomirišu biber ili vam nikad nije dosta ljutog? Koja vam je prva asocijacija kada se spomene reč čili - začin u prahu, papričice ili čili sos? Ostanite sa nama i upoznajte ljubav u obliku čilija.

cili ljubav

Ljute papričice u Srbiji

Iako je meksička kuhinja čuvena po ljutini i skoro pa redovnoj upotrebi čili papričica, nije jedina svetska kuhinja koja daje zeleno svetlo crvenim papričicama. Čak i u srpskoj kuhinji možete pronaći ljutu tucanu u tradicionalnim, pa i modernim, receptima.

U nekim krajevima se ljute papričice i dalje suše u domaćoj radinosti, gde se strogo vodi računa o kvalitetu same paprike, ali i o procesu sušenja, pa kasnije i mlevenja. Nemojte da vas iznenadi venac od nanizanih crvenih papričica koje strpljivo čekaju trenutak upotrebe.

Čili sosevi – praktičan i efektan dodatak jelima

Brend Matador je prepoznao potrebu domaćeg tržišta za kvalitetnim čili sosevima koji se prave od sirovina uzgajanih na teritoriji Srbije. Strogo se vodi računa o odabiru semena paprika, pa i terena na kojima se uzgajaju čili papričice. Pokrivena su četiri ukusa koja se lako kombinuju sa raznoraznim namirnicama, i mogu biti zanimljiv dodatak skoro svakom obroku.

U Matador ponudi možete pronaći slatko-ljuti čili sos, klasičan ljuti čili sos, slatko-ljuti čili sos od zelene paprike, kao i ljuti čili sos sa dodatkom belog luka. Ako do sada niste koristili čili soseve u vašim kulinarskim eksperimentima, preporuka je da krenete sa čili sosem koji se najlakše kombinuje uz širok dijapazon namirnica, a to je Matador slatko-ljuti čili sos.

matador cili sos

Ovaj sos se pravi od crvenih čili papričica, vode, šećera, malo belog luka, sirćetne kiseline i neophodnog zgušnjivača – ksantan gume. Ljutina samog sosa se dobija isključivo od upotrebljenih papričica bez naknadnog dodavanja veštačke ljute arome. Možete ga pronaći u manjoj i većoj militraži. Jednom kada probate ovaj sos, postaće zvezda vaše police sa začinima.

Zahvaljujući svojim sastojcima, može predstavljati osnovu za neke ljuće, bogatije varijante čili sosa. Možete se igrati očekivanim sastojcima kao što su đumbir, ren, luk, ili možete kombinovati čili sos sa kakaom i napraviti slatkiš koji će iznenaditi vaše nepce.

Uglavnom su aktuelni recepti koji uključuju čili u prahu, ili sitno seckanu ljutu papričicu, ali ništa vas ne sprečava da običnom čokoladnom brauniju dodate neobičan, tanak, premaz.Igrajte se dok ne pronađete idealnu kombinaciju, a onda pozovite vašu lepšu polovinu na večeru, ili filmsko veče, koje će pratiti ovaj čokoladno-ljuti užitak. Dokazano je da čili ubrzava cirkulaciju i budi želju za intimnošću.

Da li volite čili?

Da li redovno konzumirate čili u nekom od svojih oblika? Novija istraživanja pokazuju brojne benefite redovne konzumacije čilija – navode se blagotvorna dejstva na kardiovaskularni sistem i sprečavanje srčanih udara, pa se čak i spominje spečavanje raka. Međutim, čak i da su rezultati svih istraživanja tačni, budite oprezni prilikom konzumacije čilija jer možete napraviti problem sa digestivnim traktom. Ključ je u umerenoj konzumaciji. Pored činjenice da ćete biti oprezni i paziti na svoje zdravlje, ne tako čestom upotrebom, čili, u bilo kom svom obliku, će vam ostati dovoljno interesantan.

čili ljubav

Prilikom svake sledeće konzumacije možete ga kombinovati sa drugim namirnicama ili ga dodavati u različitim koracima procesa pripreme. Iako na internetu možete pronaći recepte kako da napravite čili sos u svojoj kuhinji, za početak prepustite ovaj posao profesionalcima koji su godinama, a neki i decenijama, usavršavali recept za idealan čili sos.

Da li već koristite neki čili sos? Da li pravite neku domaću varijantu ljutog umaka? Možda već imate omiljeni oblik čilija, ako dajte šansu i ostalima, i možda unapredite svoje kulinarsko umeće, ali i gastronomski užitak.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Kako da napravite šarenu salatu?
Kako da napravite najsočniju baklavu?
Vreme je za baba rum!