Da li više volite crveno ili belo vino?

Da li više volite crveno ili belo vino?

Retki su oni koji ne vole bar neku varijantu ovog alkoholnog pića, pa makar to bilo i kupinovo vino koje svojim ukusom više podseća na domaći sok od kupina, a ne na neki jak alkohol.

Belo ili crveno vino

Vino je piće koje ide ruku pod ruku sa gurmanskim prohtevima i njega najčešće konzumiraju hedonisti koji cene svaki zalogaj, i što je za našu priču važnije, i svaki gutljaj. Iako zvanično postoji tri vrste vina - crveno, belo vino i roze, uglavnom se ljubitelji vina dele u dva tabora.

Kom taboru vi pripadate? Da li više volite crveno ili belo vino?

Crveno vino - vino staro par milenijuma

Crveno vino je jedno od prvih pića koje se spominje u okviru istorijskih spisa. Ima svoje mesto i u Bibliji. Nema priče o značajnim izmenama originalnog recepta jer pravog, jedinog, recepta za savršeno crveno vino - nema. Svaka vrsta crvenog vina je jedinstvena i po nečemu prepoznatljiva. Sam ukus, kao i jačina, zavise od vrste grožđa koje se koristi, procesa pripreme i čuvanja vina, ali i dodatih aroma.

crveno vino

Crveno vino se, za razliku od belog, pravi od celog zrna grožđa – ni u jednom koraku se ne uklanja kožica sa zrna. Nakon fermentacije, vino se pretače u svoje nove stanište. Ranije su to bila ogromna drvena burad, a danas se najčešće pretače u velike tankove. Iako, na ovaj način skladišteno, vino odmara, i dalje se dešava proces sazrevanja. Ako je vino od kvalitetne sorte grožđa, takozvano „vino sa potencijalom“, onda će sazrevati i par godina pre samog flaširanja.

Danas je sam proces proizvodnje vina olakšan, i znatno usavršen, a vino se na ovim prostorima pravi vekovima. Pre samo par decenija je svaka domaćinska kuća imala svoje vino koje se čuvalo u starim buradima, u podrumima. Vino voli mir i tamu i da bi izvuklo svoj maksimum potrebno je da bude na takvom mestu. Ako ispoštujemo sve korake pre konzumacije, sam čin konzumacije će biti poseban doživljaj.

Belo vino – nepravedno zapostavljeno piće

Crveno vino se pored redovne konzumacije, religijskog simbolizma, i dokazanih zdravstvenih benefita, uvuklo i u tradiciju poklanjanja. Bilo da idete kod nekog na slavu ili rođendan, podrazumeva se, nosite bar flašu crvenog vina. Da li je belo vino opravdano zapostavljeno? Istraživanja pokazuju da nije.

Belo vino

Iako zvuči nelogično i iznenađujuće, belo vino se ne pravi nužno od belog grožđa, postoje vrste belog vina koje se prave isključivo od crnog grožđa. Glavna razlika u proizvodnji belog i crvenog vina je što se kod pripreme smese za fermentaciju uklanja kožica sa zrna. Ovaj korak doprinosi činjenici da belo vino ima manje tanina. Tanin je supstanca zbog koje nam se usta brzo suše. Zato je belo vino pitkije i više osvežava. Zbog nižeg procenta alkohola, manje tanina, i izostanka hemije koja vinu daje boju, mamurluk je lakši posle belog vina. Još jedna prednost je da uglavnom ima manje kalorija od crvenog.

Tako a, ako ipak planirate da ostavite bar čašu alkohola u svom nedeljnom planu ishrane, neka to bude belo vino. Ono se sjajno slaže sa lakšom hranom i biće sjajan pratilac brzih, letnjih, obroka.

Imamo li pobednika u ovom vinskom duelu?

Oba učesnika ovog delikatesnog duela imaju svoje prednosti i mane. Postoji mogućnost i da vam se sviđa samo jedna vrsta crvenog ili belog vina, ili da ste u potpuno drugom raspoloženju i da birate Proseko.

Svet vina je kompleksan i svake godine postaje sve komplekniji. Bilo da volite tradiciju, i vina u drvenim buradima, ili vina koja su dobijena modernim eksperimentisanjima vrhunskih enologa, tržište danas ima flašu za vas.

crveno ili belo vino

Ako ste raspoloženi za više flaša, odnosno degustaciju više različitih ukusa, isprobajte Kombo set belih vina. U ovom setu ćete pronaći tri različita vina – Campogrande Orvieto Santa Cristina,  Ficheto Bianco Puglia Masseria Borgo dei Trulli, i Bianco Verona Amatore. Sva tri vina su lagana, osvežavajuća, voćnih aroma, s tim da Ficheto Bianco ima i primetnu aromu smokve.

Pronađite svoj omiljeni ukus i uživajte u ostatku leta uz čašu vina i pregršt lepih trenutaka. Ne morate biti somelijer da biste znali koje vino je vaš favorit. Ko je za vas pobednik ovog fiktivnog vinskog duela?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?