Strast i penušavost – Šta izdvaja proseko od ostalih vina?

Strast i penušavost – Šta izdvaja proseko od ostalih vina?

Proseko je penušavo vino, fine, prepoznatljive voćne arome. Njegovo ime je vezano za regiju iz koje potiče. Kao što se šampanjac vezuje za regiju Šampanj u Francuskoj, tako je i proseko vezan za Italiju i malo mesto Prosek.

Italija je zaštitila ovo ime, tako da je proseko još jedan u nizu italijanskih delikatesa koji osvaja svet. Šta izdvaja proseko od ostalih penušavih vina?

proseko

Razlika između proseka i šampanjca

Iako su i proseko i šampanjac penušava vina, pored drugačijeg geografskog porekla, razlikuju se i po načinu dobijanja mehurića. Početak procesa je isti – i proseko i šampanjac zahtevaju kvasac i šećer da bi se dobio alkohol i ugljen-dioksid.

Međutim, proseko se pravi uz pomoć Šarmat metode. Šarmat metoda postiže mehuriće “na veliko”, tokom same fermentacije, u velikom čeličnom tanku. Zatim se pretače u flaše.

Proces se razlikuje kod šampanjca – mehurići šampanjca se postižu tokom druge fermentacije koja se odigrava u samoj flaši. Zbog različitog načina proizvodnje jasno je zašto je proseko jeftiniji od šampanjca.

Zašto je proseko idealno letnje piće?

Njegova penušava priroda, i blag, voćkast ukus, ga čine savršenim letnjim pićem. Možete ga konzumirati hladnog, bez komplementarnih sastojaka. Osveženje je zagarantovano. Druga opcija je da ga koristite u letnjim koktelima. Jedan od njih je čuveni Belini.

belini

Belini – sjajna kombinacija sezonskog voća i penušavog proseka

Belini je jednostavan letnji koktel koji se lako pravi, a osvaja i najprobirljivije svojim jedinstvenim ukusom. Za ovaj koktel su se nekad koristile samo bele breskve, ali vreme je pokazalo da su se i ostale vrste podjednako dobro pokazale. Ukoliko želite da napravite Belini u kućnim uslovima potrebna su vam samo dva sastojka – dobro ohlađen proseko i breskve.

Uzmite par komada, ogulite im koru i usitnite ih u blender dok ne dobijete voćni pire ujednačene teksture. Trećinu čaše je potrebno ispuniti pireom dok je ostatak rezervisan za prosek.

Originalan recept za Belini je samo sa breskvama, ali možete upotrebiti neko drugo voće i napraviti svoju varijantu ovog svetski poznatog koktela. Za još hladniji efekat u blender ubacite smrznute, ali oguljene, breskve, malo šečera i proseko i dobićete pravo ledeno uživanje.

Odaberite svoj proseko

Postoji više vrsta proseka. Dok ne probate sve, nećete znati koja vrsta vama najviše prija. Proseko može da se razlikuje po količini mehurića, i tako razlikujemo dve, ili, ponegde, i tri vrste. Najpopularniji je spumante, sa najvećom količinom mehurića.

Zatim imamo frizzante, sa nešto manjom količinom, i tranquillo, sa najmanjom količinom mehurića. Proseko možemo razlikovati i po udelu šećera. Raspon ide od blago slatkih pa do vrsta gde imamo i po 30 grama šećera po litru.

proseko sa morskim plodovima

Ukoliko se odlučite za proseko kao aperitiv odaberite suvu varijantu jer će se sigurno uklopiti uz letnje gastronomske užitke. Biće idealan pratilac morskim plodovima, platama suhomesnatih specijaliteta ili mladim sirevima.

Zašto se proseko izdvaja od ostalih vina?

U pitanju je atraktivno vino koje je dostupno u svim bolje opremljenim marketima. Proseko je popularniji od šampanjca iz jednog očiglednog razloga – jeftiniji je. Međutim, cena nikako nije odraz kvaliteta.

Možete proveriti našu ponudu i odabrati sjajan proseko već danas. Ako ipak preferirate šampanjac, bez brige, i njega možete pronaći u okviru našeg asortimana.

proseko

Možete sami kombinovati proseko sa ostalim alkoholnim pićima, voćnim sokovima, i pireima i otkriti svoju dobitnu letnju kombinaciju. Zbog svoje prirode idealan je i kao poklon jer mu je aroma voćkasta i u većini slučajeva nije toliko jak, niti kiseo.

Različite vrste proseka garantuju da ćete sigurno pronaći proseko koji vama najviše prija.U krajnjem slučaju možete ga konzumirati i bez dodataka. Njegova penušavost će ulepšati svako letnje veče.

Da li ste vi ljubitelj proseka? Dajte mu šansu i možda postane vaše omiljeno letnje piće.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?