Najukusnije cimet rolnice

Najukusnije cimet rolnice

Početak jeseni mnoge inspiriše da se okrenu onim toplijim aromama, bilo da su u pitanju mirisne ili gustativne arome. Jedna od najpopularnijih je svakako cimet, koji je neizostavan sastojak, kako u pripremi slatkiša, tako i u pripremi toplih napitaka. Ipak, tek sa pojavom cimet rolnica, dobija glavnu ulogu! Sveže pečene, svojim mirisom će ispuniti prostoriju, i pozvati Vas da ih probate i pre nego što se dovoljno prohlade. Da biste ove jeseni uživali u ovom popularnom desertu, u nastavku teksta smo izdvojili recept za najukusnije cimet rolnice!

 

Sve što Vam je potrebno za nezaboravne rolnice

 

Da biste napravili savršene cimet rolnice, neophodno je da znate šta ih čini posebnim! Većina ljubitelja će, pored impresivno intenzivnih aroma, izdvojiti neuobičajeno skladnu kombinaciju tekstura – od kremastog preliva, preko hrskavih ivica, pa sve do najmekše sredine. Uz praćenje obaveznih koraka, par saveta, i osnovne sastojke, i Vaše cimet rolnice će biti upravo takve. Za početak nabavite:

500 grama brašna (mekog ili univerzalnog)

250 ml mlakog mleka

1 kesicu suvog kvasca (ili 20 grama svežeg)

Oko 200 grama omekšalog putera

1 jaje

Prstohvat soli

160 grama smeđeg šećera

2 kašike cimeta

100 grama krem sira

100 grama šećera u prahu

Malo ekstrakta od vanile

1 do 2 dodatne kašike mleka

U jednoj posudi, u mlakom mleku, razmutite kvasac, i kašičicu šećera. Ostavite oko 10 minuta, da nadođe kvasac. U većoj posudi pomešajte brašno, oko 60 grama šećera, malo soli, 80 grama otopljenog putera, jaje, i nadošli kvasac. Dobro izmešajte sastojke i zamesite glatko testo (očekivano je da se malo lepi, ali možete dodati još malo brašna). Kada je testo dobro umešeno i meko, prekrijte ga čistom krpom, i ostavite na toplom oko 1 sat, odnosno dok ne udvostruči volumen.

Fil se priprema još lakše od testa, tako što u manjoj posudi pomešate oko 60 grama putera, 100 grama smeđeg šećera i sav cimet.

Kada testo dovoljno naraste, razvucite ga na podlozi (koju ste prethodno blago posuli brašnom), u pravougaonik (oko 30 sa 40 cm). Ceo pravougaonik premažite filom od cimeta. Urolajte rolat, po dužoj strani, i isecite na 12 rolnica (možete i manje, ili više, u zavisnosti od toga kakve želite da Vam budu rolnice, ali imajte na umu da će još malo narasti). Poređajte ih u podmazan pleh (ili pleh obložen papirom za pečenje), ali ostavite malo prostora između svake. Ponovo pokrijte, i sačekajte da još malo narastu, oko 20 do 30 minuta. Dok rolnice rastu, zagrejte rernu na 180 stepeni. Kad prođe 30 minuta, ubacite rolnice na pečenje, oko 20 minuta, dok lepo ne porumene. Dok su još tople, rolnice se prelivaju glazurom koja se pravi od krem sira, šećera u prahu, 60 grama omekšalog putera, malo ekstrakta vanile i malo mleka.

Ovako pripremljene rolnice su dostojne i profesionalnih poslastičara! Naravno, osnovnom receptu možete dodavati sastojke, ili ih obogatiti dodacima poput orašastih plodova, kandiranog voća, pečenih jabuka, ili čak, kugle sladoleda. Najlepše su tek prelivene glazurom, ali se mogu čuvati i 2, 3 dana u zatvorenoj posudi (najbolje u frižideru), mada je mala verovatnoća da će Vam ostati i jedna rolnica viška.

 

Da li ste probali ovaj zimski desert?

 

Iako nisu strogo vezane za hladnije vreme, same note asociraju na ušuškanost i prazničnu atmosferu, pa ih tako možete iskombinovati sa crvenim kuvanim vinom, ili uživati u njima pratećim, komplementarnim notama soka od jabuke. Možda zahtevaju malo više strpljenja, zbog vremena potrebnog da testo adekvatno naraste, ali sam proces pripreme nije zahtevan, a svaki novi zalogaj ovog neobičnog kolača će Vam opravdati uložen trud. Ukoliko ih još niste probali, brzo će Vam postati jasno zašto su u poslednje vreme toliko popularne. Neka Vam ova jesen bude ispunjena cimet rolnicama!


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Najukusnije cimet rolnice
Najlepši Monin kokteli
Kako da napravite tri aromatična domaća džema?