Dok se prepliću vreli dani sa onim lakše podnošljivim, čari leta nas uzimaju pod svoje. Suncem okupana koža najlepše diše u prirodnim materijalima, a naše telo možemo lako rashladiti pridonim osveženjima. Skok u vodu, šetnja tokom prijatnih večeri, ili parče sveže lubenice, pomoći će nam u borbi sa visokim temperaturama. Oni slatkišima naklonjeniji bi pre posegli za sladoledom, pa je dobra vest da i sladoled može biti bez bespotrebnih aditiva, prilagođen našim željama. Možda ispočetka zvuči komplikovano, ali izvodljivo je čak i bez aparata za sladoled. Uz pomoć predloga izuzetno jednostavnog recepta, i Vi ćete napraviti domaći sladoled kom ćete se rado vraćati. Da li ste za kuglu ili dve?
Bazičan recept
Ova verzija sladoleda se pravi samo od tri sastojka, a sva tri sastojka su dostupna u svakoj bolje opremljenoj prodavnici. Ukus je jednostavan, ali bogat, i sjajan je kao osnova za neke komplikovanje arome. U pitanju je klasičan sladoled od vanile. Za njegovu pripremu Vam je potrebno:
- 450 mililitara slatke pavlake
- 400 mililitara zaslađenog kondenzovanog mleka
- 1 supena kašika ekstrakta vanile
Slatku pavlaku je potrebno umutiti mikserom u dubljoj posudi koristeći najveću brzinu, sve dok se ne učvrsti. Tako umućenoj pavlaci se zatim dodaje postepeno mleko da se ne bi pokvarila struktura, muti se blago, dok tekstura ne postane ujednačena. Na kraju se doda i ekstrakt od vanile koji se takođe blago umuti sa ostatkom. Posudu je potrebno staviti u zamrzivač bar na 2, 3 sata. Idealno bi bilo da prilikom posluživanja koristite kašiku za sladoled zbog vizuelnog efekta, ali će i obična supena kašika poslužiti svrsi.
Raznolikost ukusa
Sladoled od vanile je savršen dodatak raznim poslasticama poput kolača ili palačinki, ali će Vam lako dosaditi ako samo njega budete konzumirali. Možete biti bez brige! Gore naveden, bazičan, recept je podložan promenama odnosno izmenama ukusa. Umesto ekstrakta od vanile možete dodati neki drugi ekstrakt, dok za nezaboravan vizuelni doživljaj možete dodati sirupe od jagode, čokolade, ili karamele, i blago ih umešati u smesu. Na taj način će dodatna aroma razbiti jednostavnost vanile, čineći ovaj sladoled šarenolikim. Sladoledu od vanile možete dodavati i seckane orašaste plodove, suvo grožđe natopljeno u rum, komadiće keksa ili čokolade, kokos, i mnoge druge sastojke. Ostao Vam je još jedan način unapređivanja sladoleda – topinzi. Možete iskoristiti sve prethodno navedene sastojke uz dodatak šarenih i čokoladnih mrvica, rolere ili neku drugu vrstu duguljastog keksa, komadiće voća, ili sladoled možete preliti čašicom ohlađenog Bejlisa, čineći ovaj desert egzotičnim i zrelim za večernja druženja.
Pored izmene ili obogaćivanja samog sladoleda, uz pomoć njega možete kreirati nešto sasvim drugačije. Jedna kugla sladoleda u domaćoj limunadi, i piće domaćih poslastičarnica iz prošlog veka je spremno za degustaciju. Kafa će, takođe, rado prihvatiti malo sladoleda, i tako udruženi biće sjajan izbor za sve one koji ni po najvećim vrućinama ne mogu bez kafe. Tople kolače ili sveže pečene palačinke će da rashladi, dok će svojom distinktnom aromom ublažiti previše sladak ukus nekih deserata. Kompotu od višanja ili kajsija dodajte par kugli, i poslužite ga svojim bližnjima. Uživaće u preplitanju različitih tekstura i aroma. Ako Vam nedostaje zima samom sladoledu možete dodati malo cimeta ili narendanog muskatnog oraščića, ili ga možete upariti sa kolačima od jabuke.
Koji sladoled ćete Vi praviti?
Bilo da birate domaći sladoled, ili Vam je ipak draže pravo ledeno voćno osveženje u vidu sorbea, ulepšaćete sebi leto nezaboravnim delicijama. Igrajte se ukusima, topinzima, i načinima posluživanja, pa će ovaj tip deserta biti poseban u svakoj prilici, od običnog popodneva, do svečanije proslave. Već nakon prve pripreme ovladaćete tehnikom, a nakon prve konzumacije poželećete još. Da li više volite vanilu, čokoladu, ili ste ljubitelj voćnih ukusa? Kombinacija je bezbroj, pa je izbor samo Vaš. Koji sladoled ćete Vi praviti? Da li ste za kuglu ili dve?
Ostavite komentar