Ova izuzetno hranljiva namirnica je do nas stigla pre par vekova iz Srednje i Južne Amerike. Prvo je bila rezervisana samo za najviši stalež, a danas u paradajzu može da uživa svako. Ukoliko pratimo stroge agro standarde, paradajz je voće, ali ga nikad nećete pronaći u toj vrsti salate. Iako je svež plod neprevaziđenog ukusa, prerađeni paradajz ima širok spektar upotrebe u svetu kulinarstva. Stoga, u čast ove divne voćke, u nastavku članka, ćemo Vam pokazati kako da korak po korak stignete do neverovatnog paradajz sosa!
Recept za sos
Pređimo odmah na stvar. Da bi Vaš paradajz sos uspeo potrebno je da birate skroz zrele plodove. Najlakše ćete ih proceniti po intenzitetu boje. Ako nije dovoljno sazreo, paradajz sos neće imati prepoznatljivu i karakterističnu aromu. Takođe, obratite pažnju i na vrstu paradajza – onim malo kiselijim vrstama će biti potrebno dodati više šećera. Najbolje sorte su volovsko srce, jabučar, ili šljivar. One će obezbediti željenu teksturu i gustinu. Kada ste odabrali vrstu paradajza, vreme je da pređemo na konkretne količine potrebnih sastojaka:
1,5 kilogram zrelog paradajza
1 srednja glavica crnog luka
2, 3 čena belog luka
2, 3 kašike maslinovog ulja
So i sveže mleven biber po ukusu
Prstohvat šećera
Dodatni začini po želji (bosiljak i origano su naši predlozi)
Za ujednačenu i homogenu strukturu sosa, potrebno je oguliti paradajz. Na dnu svakog ploda je potrebno plitko zarezati X, pa zatim ubaciti u ključalu vodu na 30 do 60 sekundi. Takav paradajz se onda prebacuje u hladnu vodu (da biste osigurali da je voda dovoljno hladna možete ubaciti i malo leda). Izvadite paradajz iz hladne vode, i ogulite ga, pa isecite na sitne kockice.
U dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje pa dodajte sitno seckani crni luk koji se prži dok ne postane staklast (oko 5 do 7 minuta). Nakon toga dodajte beli luk, pržite još jedan minut i dodajte paradajz. Ovu smesu je potrebno kuvati na srednjoj vatri uz povremeno mešanje oko 30 do 40 minuta. Paradajz će pustiti vodu, pa je potrebno kuvati dok se tečnost ne ukuva odnosno dok ne ispari, pa će se i sam sos zgusnuti. So, biber i malo šećera dodajte tokom kuvanja. Na samom kraju se dodaju sveže seckani bosiljak ili origano. Za skroz glatku testuru, ovako pripremljen sos možete izblendati štapnim mikserom ili blenderom. Može se čuvati u frižideru 4, 5 dana u zatvorenoj posudi. Mada, jednom kad ga probate, neće Vam potrajati par dana. Ovako spremljen paradajz sos je savršen kao dodatak testenini, kao sos za meso ili povrće, a možete ga koristite i umesto kečapa prilikom pripreme pice. U tom slučaju, kuvajte ga malo duže, da se ne bi slivao sa testa.
Prilikom posluživanja, uvek mu možete dodati još začina kao što su čili u prahu, kim, majčina dušica, ili dimljena paprika. Takođe, izrendani parmezan će učiniti ceo paradajz sos užitak još vizuelno, ali i gustativno, privlačnijim.
Uz čega ćete poslužiti Vaš paradajz sos?
Najpopularnija prerađevina paradajza je naravno kečap, ali, bar na našim prostorima, tu su i pune police flaša kuvanog paradajza. Već decenijama prisutan, voljen je u svakom obliku, a svojim notama upotpunjuje svako jelo. Možete ga pronaći i kao već gotov proizvod – Mazza Passata od paradajza ili Filotea Paradajz Sos Sugo Di Olive. Biranje već gotovog paradajz sosa (naročito onog koji je nastao u Italiji) će Vam znatno olakšati rad u kuhinji, ali će Vam oduzeti kreativnost i potpunu kontrolu nad procesom. Na Vama je da izvažete prednosti i mane, a ako se ipak odlučite da zavrnete rukave - sa kojim jelom biste Vi poslužili Vaš domaći paradajz sos?
Ostavite komentar