Kako da brzo i lako spremite fokaču?

Kako da brzo i lako spremite fokaču?

Ako Vam je dosadio običan hleb, ili standardne lepinje, onda će Vam fokača doneti dovoljno aromatičnosti. Iako je već sad možete pronaći po svim eminentnijim restoranima, nije izazov čak ni za amatere u kuhinji, pa je možete pripremiti i sami. Takođe, proleće je savršeno godišnje doba za pravljenje fokače, jer fokača trpi raznorazne dodatke u vidu svežih začinskih biljaka, ili povrća. Ukoliko želite da saznate nešto više o ovom popularnom italijanskom delikatesu, u nastavku teksta možete pročitati šta je to fokača, ali i kako da brzo i lako spremite fokaču.

 

Šta definiše fokaču?

 

Nastala je pre skoro 2000 godina i predstavlja svojevrsnu varijaciju običnog hleba, ali zbog svojih začina, oblika, i načina pripreme, naginje ka današnjoj italijanskoj pici. Ovu vrstu hleba su tokom daleke prošlosti, na različite načine, pripremali i mnogi drugi stari narodi poput Etruraca, Grka i Egipćana, ali originalna fokača je vezana za Italiju. Etimološki focaccia je najverovatnije izvedena od latinske reči focus vezane za centralni deo svakog tadašnjeg domaćinstva – ognjište odnosno peć, gde su ukućani pripremali obroke, ali gde su se odvijale i razne druge ključne dnevne aktivnosti.  Pored toga, u okolini Đenove, se koristila reč fugassa za hleb, još od 13. veka, pa se tamo može pronaći fokača karakteristična za ovaj grad. U raznim oblastima Italije možete pronaći varijacije fokače, kao što su fokača sa sardinama, ili fokača sa sirom, ali klasična fokača je “začinjena” samo ekstra devičanskim maslinovim uljem, i ruzmarinom.

 

Korak po korak

 

Da biste u fokači uživali, morate prvo da je probate, a da biste je probali, morate zavrnuti rukave. Sledi recept uz pomoć kog ćete brzo i lako spremiti fokaču. Neophodni sastojci su:

2 šoljice tople vode

2 kašičice šećera

1 kesica kvasca

500 grama brašna

2 kašičice krupne soli

6 supenih kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja (biće Vam potrebno još ulja za ruke, i eventualno dodatno podmazivanje tepsije)

Par grančica svežeg ruzmarina

Pod uslovom da imate veliki mikser, onda u odgovarajućoj posudi uz pomoć njega izmešajte vodu i šećer. Sipajte kvasac iz kesice i ponovo promešajte. Ostavite da odstoji 5 minuta, ili dok kvasac ne postane penušav. U slučaju da se to ne desi, ponovite proces sa novom kesicom kvasca. Bez velikog miksera ćete morati da uložite više truda (i snage) u celu pripremu, ali će se ona višestruko isplatiti. Kvascu koji peni, dodajte brašno i so, i mešajte, ili mesite, dok se ne formira testo. Nakon toga primenite veći pritisak tokom mešenja, ili ubrzajte miksanje narednih 5 minuta. Potrebno je da se stvori elastično, lepljivo testo koje se lepi za obod posude. Malo veću posudu je potrebno premazati iznutra maslinovim uljem, pa zatim u nju prebaciti testo. Blago premazati testo preko njegove gornje površine, pa prekriti folijom ili vlažnom krpom. Testo bi trebalo da se udvostruči, u roku od sat, sat i po. Standardnu đuveč pravougaonu tepsiju premažite maslinovim uljem i u nju prebacite testo. Potrudite se da ga pokupite celog. To ćete najpre uspeti tako što ćete ivice uz činiju preklapati ka unutra sve dok ne formirate testo nalik na loptu.  Prebacite testo u tepsiju, prelijte uljem, i utapkajte ga tako da zauzme oblik tepsije. Može se dogoditi da se odvoji od ivica za par minuta, tada ga ponovo ga pritisnite tako da ih dodiruje. Prekrijte ga folijom ili vlažnom kuhinjskom krpom, i pustite da se ponovo udvostruči. Ovaj put će mu biti potrebno oko 45 minuta. Kroz pola sata uključite rernu na 220 stepeni. Uklonite foliju, ili krpu, i prelijte testo sa preostalim maslinovim uljem. Namažite svoje šake uljem, i mestimično prstima pravite rupe u testu. Pospite solju i iseckanim svežim ruzmarinom i pecite dvadesetak minuta, dok ne porumeni. Pustite fokaču da se ohladi, isecite na kvadrate ili pravougaonike i spremna je za degustaciju.

 

Da li ste spremni da probate fokaču?

 

Ovako pripremljena fokača se sjajno slaže uz pečenu ribu, ili jela bogata paradajzom. Međutim, sama fokača, uz razne dodatke, može biti idealna kao doručak, ili lagana večera. Masline, čeri paradajz, sir, origano, izbor je na Vama, ali pretrpavanjem fokače rizikujete da se ona pretvori u picu. Testo fokače je vazdušasto i meko, protkano mediteranskim šmekom maslina i ruzmarina. Može biti izvanredan dodatak Vašim zabavama uz suhomesnate plate, ili u njoj možete uživati natenane uz čašu dobro rahlađenog belog vina.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Kako da brzo i lako spremite fokaču?
Tri vitaminska delikatesa
Napravite savršene vanilice