Sicilija je mnogima jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija, jer i dalje uspeva da sačuva svoj viševekovni šarm. Šetajući po ovom ostrvu možete osetiti duh starih vremena, ali i uživati u pravom mediteranskom ugođaju. Stare kućice, morsko plavetnilo, zemljane staze, i bogata istorija, preplaviće Vas raznoraznim emocijama. Međutim, ne bi valjalo izuzeti i uživanje u domaćim sirevima, vinima, proizvodima od maslina, ali i lokalnim specijalitetima kao što je čuvena Pasta alla Norma. Ako ste u potrazi za novim pasta receptom, u nastavku teksta ćemo Vam preneti kako da napravite ovo klasično jelo sa samog juga Italije. Da li ste raspoloženi za sicilijansku autentičnost?
Šta je Pasta alla Norma?
Pasta alla Norma je pravi kulinarski dragulj, koji je nastao u Kataniji, sicilijanskom gradu, a ime je dobio po čuvenom kompozitoru Vinćencu Beliniju, rođenom baš u Kataniji i njegovoj veličanstvenoj operi Norma. Norma je jedno vreme bila sinonim za izvrsnost i veličanstvenost, pa je jelu lako pripalo ovo ime jer nikog ne ostavlja ravnodušnim! Da biste i vi otkrili zašto je ova pasta zaslužila svoju posebnost, biće Vam potrebno malo vremena, volje, i sledeći sastojci:
1 veći patlidžan
Pakovanje paste po želji, najbolje pene ili rigatoni
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
3 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
Pola kilograma domaćeg zrelog paradajza
1 šolja paradajz pirea
1 kašičica origana
Pola kašičice ljute tucane paprike
So i biber
Sir po izboru (predlozi su pekorino romano ili parmezan)
Listovi svežeg bosiljka
Za početak, isecite patlidžan na kockice dimenzija oko 1 do 2 centimentra, i smestite ih na rešetku odnosno cediljku. Pospite solju i sačekajte pola sata da bi se ocedio sav višak vlage i smanjila gorčina. Nakon toga, ubrusom tapkajte sve kockice da biste ih dodatno osušili i pokupili višak soli. Ovaj korak osigurava da će se patlidžan lepo zapeći. U većem tiganju, zagrejte dve supene kašike maslinovog ulja na srednjoj temperaturi i pržite patlidžan 8 do 10 minuta, povremeno mešajući, dok ne dobije braon koricu, i dok ne omekša. Ukoliko je potrebno, pržite u više tura, jer previše gužve može doprineti tome da se patlidžan upari. Kada je ovaj deo procesa završen, ostavite patlidžan na stranu. U isti tiganj, dodajte još jednu supenu kašiku maslinovog ulja i fino iseckanu glavicu crnog luka. Pržite dok luk ne omekša, pa dodajte fino usitnjen beli luk i pržite još minut, dva. Dodajte sitno naseckan domaći paradajz, šolju pirea od paradajza, kašičicu suvog origana, i pola kašičice sušene ljute paprike, uz so i biber po ukusu. Ovaj sos se kuva oko 15 minuta, uz povremeno mešanje, dok se ne zgusne. Dok se sos kuva, u posebnoj šerpi, posolite vodu, i sačekajte da proključa, a zatim skuvajte željenu količinu paste po uputstvu sa pakovanja. Sačivajte jednu šolju vode u kojoj se pasta kuvala, pa procedite pastu. U paradajz sos ubacite patlidžan, dobro izmešajte, pa zatim dodajte i pastu. Ravnomerno rasporedite. Ako je sos previše gust, dodajte vodu u kojoj se pasta kuvala da biste ga malo razblažili. Na kraju dodajte rendani pekorino romano ili parmezan, zajedno sa svežim listovima bosiljka i Vaša Pasta alla Norma je spremna da u njoj uživate!
Na Vas je red
Pasta alla Norma je mnogo više od klasične paste. Predstavlja savršen spoj bogatih aroma koje kreiraju nezaboravan specijalitet. Ukoliko izbacite sir, ili ga zamenite veganskom verzijom, u ovoj pasti mogu uživati i vegeterijanci. Takođe, patlidžan možete zameniti tikvicom, ili dodati još neke začine po želji, kao što je kapar. Prateći korake originalnog recepta, ne samo da ćete uživati u savršenom obroku, već ćete doživeti deo Sicilije prilikom svakog zalogaja. Zato zagrejte tiganj, pripremite pastu, i pustite da Vas mirisi patlidžana, paradajza i bosiljka povedu na put kroz ovo specifično ostrvo obgrljeno tradicijom i talasima Sredozemnog mora.
Ostavite komentar