Zašto volimo đumbir?

Zašto volimo đumbir?

Čini se da je tek u poslednjih par godina đumbir dostigao zavidnu popularnost, bar kad su naši prostori u pitanju.

Danas ga u njegovom sirovom obliku možete pronaći u svakoj bolje opremljenoj prodavnici. Iako ga možemo lako nabaviti, i verovatno ga već konzumiramo, bar kad smo bolesni, i dalje ostaje pitanje zašto volimo đumbir?

zasto volimo djumbir

Šta je đumbir?

Za one koji slabo koriste začine, đumbir je verovatno i dalje nepoznanica. U pitanju je biljka poreklom iz Azije i od te biljke se najčešće koristi samo koren odnosno, ukoliko želimo da koristimo pravu biološku terminologiju, rizom. Potrebno ga je oguliti pre upotrebe da bi se došlo do dela koji koristimo za konzumaciju. Zatim se đumbir najčešće renda i kao takav se dodaju hrani ili piću. Ljutkastog je ukusa, ali se sjajno uklapa i sa slanim i sa slatkim jelima, naročito sa kolačima neutralne osnove dajući im preko potreban i egzotičan šmek.

Svi oblici đumbira

Iako smo već naglasili da se najčešće koristi samo koren, i taj koren se može preraditi i tako naći u više oblika. Idealno bi bilo uvek koristiti svež đumbir zbog maksimalne očuvanosti nutritivnih i po zdravlje blagodetnih svojstava, ali šta kad u ostavi nemamo svež koren đumbira? U pomoć nam priskaču đumbir u prahu ili đumbir u spreju. Oba oblika su izuzetno praktična i lako je dozirati neophodnu odnosno željenu količinu ovog neobičnog začina.

Zdravstveni benefiti

Đumbir je poznat milenijumima, i milenijumima je popularan kao deo narodne medicine. Danas se uglavnom koristi za lečenje prehlade u sadejstvu sa medom i limunom,ili se jednostavno dodaje u čaj. Međutim, đumbir ne pomaže samo kod prehlade. Dokazana su njegova antiimflamatorna dejstva, povoljan uticaj na krvni pritisak, i, za mnoge najvažnije, ubrzavanje metabolizma. .

djumbir

Priča se da deluje i na imunitet, ublažava mučninu i vrtoglavicu, snižava nivo šećera i holesterola u krvi. Sama činjenica da je ljutkast nam signalizuje da će nam konzumacijom povisiti telesnu temperaturu. Zbog njegovog jakog ukusa ne preporučuje se konzumacija u velikim količinama, naročito ako imate problema sa želucem jer njegova ljutina može dovesti do oštećenja ili prekomernog lučenja želudačne kiseline.

U svakom slučaju ga treba konzumirati sa oprezom, a ako želimo da rešimo neki zdravstveni problem uz pomoć đumbira neophodna je konsultacija sa lekarom opšte prakse.

Đumbir kao prateći sastojak

Kao što je već spomenuto – đumbir ide uz sve. Za čuvene britanske đumbir kolačiće je verovatno svako čuo. Prave se tokom zimskih praznika i prave se u obliku malih čovečuljaka. Iako su uglavnom neutralnog ukusa, pored đumbira neretko im se dodaje i cimet ili razni prelivi.

kolacic od djumbira

Pored ovih kolačića dodaje se i raznim voćnim tartovima, ali i čokoladnim kolačima. Može se dodavati i kao začin za koktele, naročito ako su vam kokteli koje redovno konzumirate dosadili. Samo par mrvica đumbira može napraviti primetnu razliku.

Prisustvo đumbira u receptima za kolače ili razne napitke može biti očekivano, ali sjajno se kombinuje i uz ne tako očekivana glavna jela kao što je npr. piletina. Ubacuje se sa ostalim začinima u marinadu i samom mesu daje blago ljutkast ukus. Naročito je popularan u azijskoj kuhinji. U Japanu se ukiseljen đumbir služi uz suši ne bi li svojom konzumacijom između različitih vrsta pripremio čulo ukusa za nove arome.

ukiseljeni djumbir

Da li je popularnost đumbira opravdana?

O tome je teško suditi. Jedno je sigurno – svako može pronaći način da ga konzumira odnosno hranu ili piće uz koju mu ukus đumbira najviše prija. Pored uobičajenih recepata, možda sami osmislite neku novu kombinaciju eksperimentišući. Jesen i zima su sjajna godišnja doba za to, naročito ako iskombinujete cimet i đumbir i tako zamirišite celu kuhinju.

Da li vi redovno konzumirate ovu neobičnu začinsku biljku? Da li imate neki drugi odgovor na pitanje zašto volimo đumbir?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?