Zašto je rakija svetski poznato piće?

Zašto je rakija svetski poznato piće?

Nema stranca koji je bio u poseti Srbiji, a da nije poželeo da proba rakiju. Pored činjenice da je jedan od proizvoda po kojima je naša zemlja poznata širom planete, pa je samim tim i jedna vrsta iskušenja za svakog putnika namernika, rakijom goste pod obavezno nude i domaćini.

Čak i kad biste hteli, teško ju je izbeći. Deo je naša tradicije do te mere da se u pojedinim oblastima ispraćaj mlade iz primarne porodice, odnosno čašćenje povodom tog događaja, jednostavno zove „rakija“. Njen značaj i ugled su na ovim prostorima poznati vekovima, ali ostaje pitanje zašto je rakija svetski poznato piće?

rakija

Širok dijapazon ukusa

Rakija nije ograničena vrstom voća od kog se proizvodi. Iako najčešće možete pronaći čuvenu šljivovicu, lozovaču ili medovaču, kreativni domaćini, a kasnije i fabrički pogoni, su se dosetili da pokušaju sa pravljenjem rakije od gotovo svega što im padne pod ruku.

Od kajsije preko dunje, dolazimo do orahovače, ali i do rakije od aronije, trnjina, divlje kruške ili kivija. Pored prepoznatljivog ukusa, voćne rakije mame degustatore i svojim mirisom. Ukoliko je u pitanju kvalitetna rakija, adekvatne jačine, svojom pitkošću uspešno zamenjuje i liker. Samo što je potreban oprez prilikom konzumacije jer je prosečna rakija jača od prosečnog likera.

Za čega se sve koristi rakija?

Pored njene primarne i očigledne svrhe, rakija se koristi i za razna narodna lečenja. Za početak, u nedostatsku medicinskog alkohola, prilikom bilo kakve povrede, rane se često dezinfikuju upravo rakijom. Takođe se koristi i za snižavanje telesne temperature – ili su u pitanju čarape natopljene rakijom ili se pacijent često namaže od glave do pete. Danas su dostupni razni lekovi koji imaju brže i dokazano, provereno dejsto, pa je ovaj način upotrebe sve ređi i ređi. Ranije su domaćini, a neretko i domaćice, dan započinjali čašicom rakije. Da li zbog benefita po organizam ili dizanja raspoloženja, neka ostane tajna.

delikatesi rakija

Kako se pravi rakija?

Kao i vino, i rakija se na ovim prostorima, pravila, i pravi se još uvek, i u kućnoj radinosti. Potrebna je volja, voće, kazan za rakiju, i pravi „majstor“. Da bi rakija bila kvalitetna, potrebno je da kazan bude funkcionalan, svi delovi očuvani, a cela mašinerija detaljno očišćena pre samog procesa pečenja, da ne bi nova rakija bila „obogaćena“ ukusom, mirisom, i propratnim tragovima stare rakije.

pravljenje rakije

Samo pečenje je komplikovano, ali se najsažetije svodi na zagrevanje smese do tačke ključanja, delimičnog pretvaranja u paru, i kondenzovanja odnosno destilacije.

Proces zahteva pažljivo sprovođenje svih koraka i kontinuirano proveravanje, pa stoga nije preporučljiv za početnike. Naročito kad se uzme u obzir da se od 100 litara smese dobije oko 25 litara rakije.

Da li i vi konzumirate rakiju?

Iako može da bude predivne voćne arome, ne vole svi rakiju. Međutim, jedno od starih pravila tradicionalnog gostoprimstva je da svaka kuća mora imati bar litru rakije kojom može dočekati najavljene, ali i one nenajavljene goste. Da rakija nije rezervisana samo za goste, najbolje znaju majstori, koji uz „jednu ljutu“ lakše i brže obavljaju ugovoren posao.

rakija delikatesi

Verovali ili ne u njene zdravstvene benefite, ona je tu kao predstavnik alkoholnih žestokih pića koji bez problema parira viskiju ili konjaku. Nije strogo vezana za Balkan, ali kada je spomenete negde u belom svetu, često će ljudima jedna od prvih asocijacija biti upravo Srbija.

Bilo da probate meku, blažu, ili ljuću rakiju jedno je sigurno – degustaciju nećete zaboraviti. Vremenom ćete sigurno pronaći rakiju odgovarajuće jačine i ukusa koji Vam najviše prija.

Koja je prava rakija za Vas?

Ako se odlučite da započnete potragu za Vašom novom omiljenom rakijom, krenite od sela. Temeljno se raspitajte ko pravi dobru rakiju, a zatim domaćina zamolite za litar rakije koji je ostavio sebi, za ličnu upotrebu. Budite spremni na činjenicu da je uglavnom teško ponoviti ukus odnosno jačinu, i da će naredne godine rakija kod istog domaćina verovatno biti drugačija.

rakija od dunje

Tehnologija Vam u ovom slučaju može biti prijatelj. Fabrički pogoni podrazumevaju strogo kontrolisane uslove, obavezno prisustvo tehnologa i uvek isti proces izrade, flaširanja, ali i skladištenja proizvoda. Tako da ukoliko pronađete „Vašu“ rakiju na policama supermarketa, ona će biti tu za Vas i narednih godina. Pored supermarketa, možete je pronaći i online, naročito ako želite rakiju izuzetnog kvaliteta.

Da li se na policama Vaše ostave nalazi bar jedna flaša rakije? Da li ste njen ljubitelj ili Vam nije baš najjasnije zašto je rakija svetski poznato piće?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?