Upoznajte se sa suhomesnatim specijalitetima Španije

Upoznajte se sa suhomesnatim specijalitetima Španije

Iako vam prva asocijacija na Španiju verovatno nije hrana, Španci imaju impozantne originalne recepte s tradicijom dugom nekoliko vekova. Jedno od jela koje je izuzetno poznato širom sveta, a potiče upravo iz Španije, je čuvena paelja.

Pored povrća, začina, i pirinča, paelja ne bi bila to što jeste bez mesa. Međutim, ovde smo da bismo se upoznali sa mesom koje trpi znatno duži proces obrade nego što zahteva meso koje se koristi u paelji. Vreme je da se upoznamo sa suhomesnatim specijalitetima Španije.

Pršuta za pamćenje – hamon

Kada prvi put probate mesnu platu prilikom boravka u Španiji ubrzo će vam postati jasno zašto je lanac restorana poznat kao „Muzej šunke“ jedan od najposećenijih. Imajte na umu da ga pored turista rado posećuju i lokalci jer predstavlja savršenu destinaciju za odabir jednog od glavnih sastojaka ukusnog sendviča – pršute.

sunka

U ovom restoranu je pored kupovine pršute omogućena i degustacija, ali retko ko će izaći iz restorana nakon par zalogaja, praznih ruku. Ako vas buni spominjanje dva naziva – hamon i pršuta, u pitanju su dva lokalna naziva za ono što je kod nas šunka. Pršuta je italiujanska varijanta, dok je hamon španska.

Čuvene čorizo kobasice

Pored španske pršute koja je jedna od najkvalitetnijih na svetu zbog vrste svinja od kojih se uzima meso, nećete se razočarati ni svetski poznatim čorizo kobasicama. One su najbliže našim, domaćim kobasicama, jer su se i one vekovima pripremale u okviru domaćinstava. Iako se mogu razlikovati s obzirom na vrstu mesa koje je korišćeno tokom pripreme, one se razlikuju i po svom obliku.

Najpoznatiji oblik čorizo kobasice je tanak štap, što je čini idealnom za zakuske. Prava čorizo kobasica se pravi od svinjskog mesa, slanine, paprike, belog luka i soli. Usitnjenom mesu se dodaju začini, smesa se stavlja u crevo i takva se ostavlja na suvom i hladnom mestu da se suši pedesetak dana. Kao i našu domaću i čorizo kobasicu je potrebno prodimiti.

spanska kobasica

Fuet salama – salama na koju niste navikli

Razlika između salame i kobasice, naročito kad je u pitanju strano tržište, je često nejasna. Kod na salama predstavlja lako kvarljivu mesnu prerađevinu koja se mora čuvati u frižideru i koja ima kraći rok trajanja, dok to u svetu nije slučaj. Ako ste se zapitali onda koja je razlika između fuet salame i čorizo kobasice s obzirom na činjenicu da se obe pripremaju na sličan način i to preradom fino usitnjenog svinjskog mesa odgovor je – paprika.

U fuet salamu se ne dodaje ovaj začin. Kao i čorizo i fuet smesa može biti obogaćena raznim sastojcima. Ukoliko želite da probate ne tako uobičajeno kombinaciju sastojaka sa daškom luksuza onda probajte fuet salamu sa tartufima.

Tajna ukusa španskih suhomesnatih specijaliteta

Specifična aroma španskih suhomesnatih specijaliteta se dobija zahvaljujući vrsti svinjskog mesa – za luksuznije proizvode se koristi meso iberijske svinje koja je karakteristična za Španiju. Iako originalno nije iz Španije ova vrsta svinje je danas jedna od gastronomskih bogatstava ove države. Bliska je divljoj svinji, hrani se žirevima i najčešće živi na prostranim pašnjacima. Gaji se u posebnim uslovima.

Zbog toga je hamon iberiko (šunka od ove vrste svinje) jedna od najkvalitetnijih šunki na celom svetu. Pored činjenice da se za njenu pripremu koristi samo meso buta čistokrvne iberijske svinje ova šunka se suši se minimum tri godine. Ako ste raspoloženi da probate jednu od najskupljih šunki na svetu, dostupna je i na našem tržištu, na našem sajtu.

spanski specijaliteti

Jasno je da su Španci sve samo ne vegetarijanska nacija, iako rado konzumiraju pasulj u raznim oblicima, veliku pažnju posvećuju i gastronomskim mesnim užicima. Na našem sajtu možete pogledati širu ponudu i odabrati nešto od spomenutih delikatesa ili, ako ste neodlučni, možete birati tapas miks suhomesnatog i degustirati više proizvoda o jednom trošku.

Da li ste se pre susretali sa čorizo kobasicama i fuet salamom? Da li vi imate neku preporuku za španski suhomesnati specijalitet?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?