Šta raditi sa preostalim kuvanim jajima nakon Uskrsa?

Šta raditi sa preostalim kuvanim jajima nakon Uskrsa?

Retko ko će Uskrs dočekati bez ofarbanih jaja. Bilo da su satima ukrašavana, ili farbana na prirodan način, naći će se na prazničnoj trpezi, kao simbol, deo dekoracije, ali i deo obroka. Međutim, šta ako ste ofarbali previše jaja? Uprkos, naizgled, preciznim proračunima neretko se dešava da posle Uskrsa ostane višak kuvanih jaja sa kojima ne znate šta ćete. Ukoliko ne želite monotone obroke koji podrazumevaju samo oguljena kuvana jaja uz svežu salatu, u nastavku teksta pročitajte šta raditi sa preostalim kuvanim jajima nakon Uskrsa.

Kuvana jaja možete iseći na polovine ili četvrtine, možete ih narendati ili usitniti viljuškom, ili ih možete dodatno preraditi. Slede recepti za sve tri mogućnosti.

Brza salata s jajima

Jaja isecite na četvrtine i ubacite u činiju u koju ćete dodati par vrsta zelene salate, rukolu, svež krastavac isečen na kockice, i malo feta sira. Sve prelijte sa malo maslinovog ulja i jabukovog sirćeta, i pospite proprženim semenkama susama. Možete ih dodati i svojoj ustaljenoj omiljenoj salati i izmeniti joj ukus i teksturu. Čak i same kriške kuvanih jaja prelivene sa malo maslinovog ulja, uz hrskavi tost poslužen sa strane, već donose dovoljno izmenjen ukus koji će Vam prijati.

Punjena jaja

Ovaj specijalitet možete pronaći širom sveta pod popularnim imenom deviled eggs. Ovako pripremljena jaja su ime dobila zahvaljujući ljutim začinima. Neke varijante ovako punjenih jaja se spominju čak i u spisima Starog Rima. Danas ćete ih najčešće pronaći u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i Mađarskoj.

Osnova svakog recepta su polovine kuvanih jaja kojima su izvađena žumanca. Te polovine se zatim pune različitim nadevima. Izvađena žumaca stavite u dublju činiju pa ih usitnite viljuškom. Možete im dodati pavlaku, senf, beli luk u granulama. Ovu smesu dobro izmešajte dok ne postane homogene teksture pa zatim filujte polovine. Dodatno ih obogatite parčićima hrskavo pečene slanine. Druga opcija koju predlažemo su avokadom punjena jaja. Potrebno je da odaberete dovoljno zreo avokado, uklonite mu košticu i njegovo meso pokupite kašikom i ubacite u činiju. Dodatno izgnječite viljuškom, pa avokadu dodajte par izmrvljenih žumanaca. Začinite sokom limuna ili limete, i umešajte i malo pavlake. U ovu mešavinu možete dodati fino iseckane zelene začinske biljke kao što je korijander i očuvaćete tu predivnu avokado nijansu. Naravno, ne morate se ograničavati bojom. Ova mešavina sastojaka trpi i ljute papričice kao i ostale začine koji su Vam možda draži, i čiji ukus preferirate.

Kisela jaja

Stigli smo do najneobičnijeg recepta! Da li ste probali ukiseljena jaja? Ova jaja se pripremaju u tegli, i mogu da stoje u frižideru mesec dana. Već par dana nakon pravljenja, spremna su za konzumaciju! Prethodno skuvana i oljuštena jaja se stavljaju u kiselu mešavinu. Svako ima svoj recept, ali je neophodno da mešavina ne sadrži samo sirće, jer će u suprotnom jaja biti previše kisela. Idealno je da mešavina sadrži sirće i vodu u jednakoj količini, pa se zatim mešavini može dodati malo šećera, sečeni luk, i začini po želji. Ova mešavina se na ringli dovodi do ključanja, i, kada se prohladi, preliva se preko kuvanih jaja u tegli. Umesto vode možete koristiti sok od cvekle koji nastaje kuvanjem cvekle (ili možete presuti tečnost iz tegle u kojoj je prethodno ukiseljena cvekla), pa će ovaj sok jajima dati neodoljivu rozikastu nijansu.

Koje kombinacije Vi volite?

Iako su kuvana jaja uz narezane domaće suhomesnate proizvode i mladi luk i paradajz idealan prolećni doručak, nekad ih ima toliko da je potrebno da ih iskoristimo i za ostale obroke. Kao što ste imali priliku da vidite, izuzetno su zahvalna za kombinovanje, i za tili čas ih možete uklopiti sa omiljenim namirnicama i prilagoditi ih svom ukusu. Šta ćete Vi raditi sa preostalim jajima nakon Uskrsa?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?