Šta je potrebno za fenomenalnu uskršnju trpezu?

Šta je potrebno za fenomenalnu uskršnju trpezu?

Iako se bliskost ne meri hranom, porodično okupljanje je teško zamisliti bez svečane trpeze. Možda već imate jasan plan koji obroci će biti sastavni deo vaše uskršnje trpeze, a u slučaju da vam nedostaje inspiracije, ostanite na našem blogu. Olakšavajuća okolnost ove godine je to što je pored pažljivo ukrašenih uskršnjih jaja sada dozvoljena i mrsna hrana!

uskršnja trpeza

Za početak Uskršnje gozbe – predjelo!

Pošto je uskršnji ručak događaj za celu porodicu, obavezno obezbedite i predjelo. Da ne biste lupali glavu oko izbora namirnica, par suhomesnatih proizvoda i sir blagog ukusa su oproban i siguran izbor. Možete odabrati miks suhomesnatih proizvoda omiljene marke španskih domaćinstava vrhunskog ukusa. Egzotičnija varijanta je tunjevina, ali ovaj put probajte tunu eco u devičanskom maslinovom ulju. Dovoljno je da ove kreativno poslagane odreske obogatite sa par vrsta maslina i brusketima začinjenim belim lukom. Ako imate vremena slobodno napravite i umak.

Vreme je za gastronomsku zvezdu Uskrsa!

Iako verujemo da već imate oproban recept za svečani ručak, probajte da ovaj put izmenite bar začine koje ćete koristiti. Bilo koje meso da odaberete, marinirajte ga ili začinite par sati pre samog procesa pripreme da bi se sve arome međusobno izmešale.

Osnova za marinadu vam uvek može biti ista – maslinovo ulje kojem ćete dodati sušene i sveže začine po izboru. Imajte na umu da možda nećete imati vremena za neke maratonske procese npr. kao što je priprema čuvenog drpanog praseta, ali ovo je pravi trenutak za eksperimentisanje u kuhinji. Čak i ako ručak malo zakasni, ukućani će biti zauzeti posluženim predjelom.

Kada je u pitanju prilog – sa krompirima ili grilovanim povrćem ne možete pogrešiti. Slažu se uz sve vrste mesa i mogu predstavljati i obrok za sebe. Kada ste završili sa mesom i prilozima, ne zaboravite salatu! Ukoliko ste odabrali meso koje je masnije i punijeg ukusa, salatu napravite od svežih sastojaka, bez ulja i majoneza, da ne biste dodatno opteretili stomak.

Ako vam je pored ukusa bitan i izgled vaše trpeže, odaberite sastojke kontrastnih boja, ili, jednostavno, narendajte malo šargarepe u kupus salatu. Pored činjenice da će njen slatkast ukus biti sjajan balans kiselosti kupus salate, njena narandžasta boja će razbiti monotoniju.

A za kraj – najslađi deo Uskršnjeg ručka

Posle bogatog glavnog jela retkima ostane mesta, ali i volje, za desert. Međutim, već posle pola sata, verujemo da će se i oni najsitiji odlučiti za neki slatki delikates. Ako niste vični pravljenju komplikovanih kolača ili torti koje se peku satima uvek možete napraviti kuglice od par sastojaka. Još lakša varijanta su slojeviti deserti koji se služe u čašama.

uskršnji ručak

Na samo dno sipajte mleveni keks, zatim preko toga kašiku odabranog džema i na sam vrh stavite kuglu sladoleda od vanile. Ona će razbiti kiselost džema i dati desertu osvežavajuću notu. Ukrasite mlevenim lešnicima ili bademima, a ako baš volite slatko upotrebite i toping od čokolade. Ukoliko ste raspoloženi za nešto još lakše i brže, izaberite neki Panettone kolača na našem sajtu.

Izgled vaše trpeze

Kada ste već isplanirali ceo meni vreme je da razmislite i o izgledu stola za svečani ručak. U skorije vreme su popularne kupovne praznične dekoracije, ali uz malo truda i novaca možete postići isti efekat. Neka jaja zauzmu centralno mesto stola. U jednobojne vaze dodajte različito cveće.

uskršnja dekoracija

Takođe, ako su vam tanjiri u jednoj boji, ukrasite ih nekim veselim salvetama. Izgled vašeg stola možete podići na viši nivo i pažljivim aranžiranjem hrane što naročito može doći do izražaja prilikom pravljenja predjela. Odaberite neku od kvalitetnih drvenih dasaka i poigrajte se hranom. Najvažnije od svega – ne zaboravite da uživate i posvetite vreme jedni drugima.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?