Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?

Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?

Da li možete da zamislite dan bez kafe? Kafa je jedan od napitaka koji simbolikom prevazilazi sam sebe, tako je često sinonim za sastanak, trač partiju ili susret poznanika.

Bilo da volite domaću odnosno tursku kafu, filter kafu, nes kafu ili bezbroj varijanti 2 i 3 u 1 kafica, svrstavate se u ljubitelje kafe. Iako je mnogima deo svakodnevnog, neizostavnog, rituala, ukoliko unesete promene u taj ritual, možete bar u okviru tog jednog dana, promeniti vid užitka – Afogato, Irska kafa, ili Beli Rus izbor je Vaš.

delikatesi kafa

Šta je Afogato?

Afogato, tačnije affogato je italijanski kafeni desert. Proces pripreme podrazumeva tek par koraka, a ukus će Vas oboriti s nogu. Za afogato su Vam potrebni kugla sladoleda od vanile, i dobro pripremljen espreso, šoljica odgovarajuće veličine i dodaci po izboru – afogatu možete dodati različite likere kao što je npr. Bejlis, ili čak malo ruma. Pored toga možete narendati malo čokolade, dodati seckani lešnik, badem u listićima ili, ako želite da pojačate kafeni ukus, par zrna sveže pržene kafe.

Affogato u bukvalnom prevodu znači potopljen, utopljen. Vi potapate kuglu sladoleda u espreso, tačnije, da bi kugla ostala čvrsta, proces je obrnut. U šoljicu sa kuglom sladoleda sipate espreso tako da preliva sladoled. Na kraju afogatu možete dodati čak i šlag. Samo su Vaše preferencije i Vaša mašta granice.

affogato kafa

Da li ste za Irsku kafu?

Za malo intenzivniji, alkoholni, užitak, tu je irska kafa. Iako u svom nazivu ima ime države nije karakteristična samo za Irsku. Danas se pije svuda u svetu.

Ukoliko Vam nije dovoljna vruća kafa za zagrevanje, dodajte joj viski i zagrevanje je garantovano. Prvo umutite malo šlaga, onoliko koliko Vam je potrebno za planiran broj šoljica. Blago umućen šlag ostavite po strani. Napravite kafu. Možete sami birati vrstu kafu, ali najbolje je da bude čiste, kafene, arome. Sipajte u šoljici pa zatim dodajte oko 50 mililitara viskija i šećer. Mešajte dok se sav šećer ne istopi. Nakon toga pažljivo sipajte šlag preko tečnosti. U jednom od originalnih recepata na šlag ide narendani muskantni oraščić. Ukoliko niste ljubitelj, može i bez toga, ili Vi možete dodati nešto na osnovu Vaših preferencija.

irska kafa

Ko je Beli Rus?

Beli Rusi su svojevremeno bili antiboljševička grupa, ali ovaj koktel osim imena i votke nema nikakvih drugih veza sa njima. Čak nije ni nastao u Rusiji, ali se pravi sa ruskim nacionalnim pićem – votkom. Pored koktel barova prisutan je i u popularnoj kulturi. Tako se pojavljuje u filmu Veliki Lebovski i jedan je od najvažnijih motiva filma.

Pravi se od par sastojaka i ukoliko volite ukus kafe, ovaj koktel će biti po Vašem ukusu. Tri osnovna sastojka su votka, liker sa ukusom kafe i slatka pavlaka. Što su kvalitetniji sastojci to će i koktel biti boljeg ukusa. U odgovarajuću čašu sipajte pola decilitira votke, dodaje dve supene kašike likera od kafe i od gore stavite slatku pavlaku, i to je to, koktel je gotov. 

beli rus

Sveprisutnost kafe u svetu hedonizma

Pored navedenih specijaliteta, svet je prepun recepata za razne kafene delicije. Iako je kafa najukusnija u svojoj izvornoj formi – kada se sveže pečena zrna samelju i preliju vrelom vodom, postoje ljubitelji kafe kojima ne prija njen intenzitet.

Da li vi imate preferencije kada su u pitanju vrste kafe? Sada kada smo saznali šta je zajedničko za Afogato, Irsku kafu, i Belog Rusa imamo pitanje za Vas - da li ste probali neka od ova tri specijaliteta? Možda imate i sami neki recept koji za neizbežan sastojak podrazumevaju kafu ili bar neki sastojak kafenog ukusa?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?