Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?

Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?

Iako je retko ko od nas ekspert kada je u pitanju uparivanje vina i hrane, većina poznaje osnovna pravila. Crvena vina se uparuju sa crvenim mesom ili začinjenom hranom, dok bela vina najbolje idu uz morske plodove, ribu, sireve blagih aroma i neke deserte.

Međutim, obe vrste vina se koristi i u samom procesu pripreme hrane, naročito kada je u pitanju mariniranje ili priprema soseva. Ukoliko nemate hrabrosti za flambiranje, ali volite ukus vina, u nastavku teksta možete pročitati kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze.

crveno vino

Brauniji sa crvenim vinom

Brauni je desert koji nam stiže preko okeana, iz Amerike. Dobar brauni je sjajna osnova za bilo koji preliv, sladoled, ili samoj smesi pre pečenja možete dodati omiljeno voće. Većina recepata podrazumeva brašno, jaja, mleko, vodu, i kakao, ali se brauniji mogu napraviti i sa crvenim vinom. Iako je, na prvi pogled, crveno vino neuobičajen sastojak, ono braunijima daje posebnu aromu, dok sam kolač čini sočnijim i aromatičnijim.

Neophodni sastojci za ove braunije su:

  • pola šolje putera
  • 100g naseckane čokolade, najbolja opcija je crna čokolada
  • šolja i po smeđeg šećera
  • 2 jajeta sobne temperature
  • tri četvrtine šolje kakaa
  • četvrtina šolje brašna
  • pola kašičice soli
  • kašičica ekstrakta od vanile
  • četvrtina šolje crvenog vina

brauni sa crvenim vinom

Postupak je jednostavan. Zagrejte rernu na 180 stepeni. U odgovarajuću tepsiju postavite papir za pečenje, ili je blago nauljite, da se smesa ne bi zalepila tokom pečenja. U šerpici, na nižoj temperaturi, otopite puter i dodajte mu seckanu čokoladu i mešajte sve dok se sva čokolada ne istopi. U posudu za miksanje, sipajte smeđi šećer, polako dodajte mešavinu čokolade i putera, dok mikser neprekidno radi. Dodajte jaje, jedno po jedno, i mutite još tridesetak sekundi. Smanjite brzinu miksera na najnižu, i dodajte kakao prah, brašno, so, ekstrakt od vanile, i vino, i mutite dodatnih tridesetak sekundi. Tako izmešanu smesu sipajte u tepsiju, i pecite četrdesetak minuta, sve dok zabodena čačkalica ne bude skoro čista. Vaši brauniji su spremni za degustaciju!

Vinska topla čokolada

Čokolada jakih aroma i crveno vino su već poznata kombinacija. Ovaj recept kombinuje ova dva napitka, i pred Vama je topla čokolada koja je pravi izbor za prazničnu sezonu, naročito ukoliko volite alkoholne deserte. Biće Vam potrebno samo par sastojaka, dok je proces pripreme toliko kratak da ga je moguće sprovesti u delo čak i prilikom posete nenajavljenih gostiju.

vinska topla cokolada

Potrebni su Vam sledeći sastojci:

  • šolja mleka
  • pola šolje komadića čokolade
  • tri četvrtine šolje crvenog vina
  • pola kašičice ekstrakta od vanile

Zagrevajte mleko u šerpi na srednjoj temperaturi, sve dok ne krenu mehurići. Dodajte komadiće čokolade i mešajte dok se čokolada ne istopi, a smesa ne ujednači. Isključite ringlu i dodajte crveno vino i ekstrakt od vanile. Dobro promešajte. Sipajte u šolje. Možete ukrasiti šlagom, mlevenim keksom, kakao prahom ili sami možete birati toping u skladu sa Vašim preferencijama.

Da li koristite crveno vino u kuhinji?

Rum je alkoholno piće koje se najčešće dodaje u kolače i ostale vrste slatkiša. Međutim, i crveno vino može ostaviti trag u ovoj vrsti kulinarskih podviga i možda Vam baš neki od naših predloga postane omiljeni praznični slatkiš ove godine. Izbor vina koje ćete koristiti je na Vama – sama aroma vina, i slatkoća, će uticati na krajnji ishod i sam ukus planiranog deserta.

Ako volite vina voćne arome onda u obzir dolazi Toro Loco La Finca crveno vino, dok Primitivo Masseria Borgo dei Trulli crveno vino, pored voćnih, ima i primetne začinske note, koje dodatnu usložnjavaju ukus i čine ga pravim izazovom za kombinovanje u okviru nekog deserta.

Da li smo Vas inspirisali da ove zime uvrstite crveno vino u listu nezaobilaznih sastojaka za pripremu poslastica? Da li je crveno vino već deo Vaše slatke trpeze?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?