Par trikova za nezaboravan roštilj

Par trikova za nezaboravan roštilj

Iako odlazak u prirodu ne podrazumeva nužno i pripremu hrane, ako je u pitanju celodnevno uživanje, idealan spoj su roštilj i svež vazduh. Bilo da ste glavni roštilj majstor u ekipi, ili samo pomoćnik, priprema roštilja može biti zabavna za celo društvo. Naročito ukoliko se potrudite tokom procesa pripreme pa nakon rvanja sa dimom budete nagrađeni sočnim zalogajima neodoljivih aroma. Nastavite sa čitanjem teksta i otkrićemo Vam par trikova za nezaboravan roštilj.

Par trikova za nezaboravan rostilj - Delikatesi i tako to

Odabir mesa

Verovatno već imate pik na delikatese od mesa bez kojih ne možete da zamislite nijedan roštilj, ali da li ste voljni da uvedete i neke novine? Neki izbori su logični i očekivani, to ne znači da druge opcije ne postoje, i da Vam neće pružiti jednako, a čak možda, i veće zadovoljstvo! Ćevapi, pljeskavice, roštiljska kobasica, slanina, krmenadle, pileća krilca, belo meso, batačići, izbor je na Vama. Danas u mesnicama možete pronaći i razne varijacije pa su u ponudi kobasice punjene sirom, rolovani pileći ražnjići u slanini i slično. Uvek je zgodnije kupiti nešto što je već polu-spremno, ali upravo ovakva ponuda Vam može biti inspiracija za neki Vaš mesni specijalitet – primer: u zareze na krmenadli ubacite biljne začine i dobićete sočno meso neobičnih aroma. Kombinacija je bezbroj, naročito ukoliko volite sir! Onda svakom komadu, pred sam kraj, možete dodati malo sira i uživati gledajući ga kako se topi.

Proces grilovanja

Da ne biste završili sa živim ili prepečenim mesom, neophodno je da uzmete par faktora u obzir. Meso se peče odleđeno, odnosno na sobnoj temperaturi. Ukoliko mu ne dozvolite da se adekvatno odmrzne, neće se ispeći ravnomerno, plus postoji šansa da otpusti višak vode. Svaki komad mesa zahteva određenu temperature pečenja – tanak komad slanine i krmenadla ne zahtevaju istu jačinu vatre, niti isto mesto, kada se uzme u obzir cela rešetka roštilja. Deblji komadi mesa, odnosno komadi koji zahtevaju duži proces grilovanja se ne stavljaju na direktnu vatru, nego na obode rešetke, ili na stranu koja nije “na udaru”, dok se komadi koji se lako peku, stavljaju na centralni deo. Ako volite da marinirate meso, potrebno je da ono odleži u marinadi pre procesa. Idealno bi bilo da ste ga stavili u marinadu bar par sati pre, ili čak prethodne večeri. Ukoliko ste, međutim, zaboravili ovaj korak, efektnije je da sos ili premaz dodate pred sam kraj pečenja, da ne bi došlo do zagorevanja mesa.

Par trikova za nezaboravan rostilj - Delikatesi i tako to

Poželjni prilozi

Svaki ljubitelj roštiljanja ne može da zamisli roštilj bez luka! Ukusan je, u sezoni je, i lako se priprema za konzumaciju. Međutim, ne morate biti ograničeni jednostavnim, samo opranim, svežim povrćem. Dobro promišljena salata će Vaše roštiljanje podići na novi nivo. Samo je Vaša mašta granica – možete napraviti neku od Vaših omiljenih salata, ili možete dopustiti sebi da budete kreativni. Deo povrća možete izgrilovati, pa ga kasnije sjediniti nekim prelivom. Jedno je sigurno – sveže povrće, sir, začinsko bilje, i malo ulja, su oprobana opcija koja rezultira vizuelno dopadljivom salatom u kojoj će svi uživati.
Iako se pivo skoro pa podrazumeva kada je u pitanju ova vrsta hrane, dobro rashlađeno vino će roštiljanje pretvoriti u ozbiljan ručak ili večeru. Naravno, birajte kvalitetno crveno vino intenzivnog ukusa kao što su širaz ili pino noar. Dobar izbor su i osvežavajući kokteli. Ne moraju sadržati alkohol, malo leda i par citrusnih nota će pružiti sjajan balans “teškoj” hrani.

Da li ste spremni za roštilj sezonu?

Bilo da ste organizator roštilja, glavni majstor, ili samo posmatrač, u roštilju uživaju svi, čak i oni koji su bili okruženi dimom ceo dan. Dobar roštilj će dodatno ulepšati zajedničko druženje u prirodi, naročito ukoliko se budete pridržavali naših saveta. Bez čega Vi ne možete da zamislite roštiljanje? Koji su Vaši trikovi za nezaboravan roštilj?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Vreme je za baba rum!
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe