Kako da implementirate mediteranske navike u svakodnevnu ishranu?

Kako da implementirate mediteranske navike u svakodnevnu ishranu?

Mediteran je, čak i van Evrope, sinonim za dugovečnost, ili još preciznije, dobro zdravlje. Pored zdravlja, usputni benefiti mediteranskog načina ishrane su i zavidna fizička forma, i  pozitivno, smehom bogato, raspoloženje. Iako su povoljni klimatski uslovi, izloženost suncu i blagodetima mora, u dobroj meri odgovorni za to, prisutan je još jedan očigledan „krivac“ – mediteranska ishrana. Verovatno ste već čuli da je u pitanju jedan od najpoželjnijih vidova ishrane, koji doprinosi opštem zdravlju celokupnog organizma. Međutim, retko ko od nas je u prilici da dobar deo godine provodi pored mora, uživajući u slanom povetarcu. Preostaje nam da pokušamo da uvedemo poželjne i lako dostupne promene. Ukoliko ostanete s nama pružićemo Vam par saveta kako da implementirate mediteranske navike u svakodnevnu ishranu.

 

Kako da implementirate mediteranske navike u svakodnevnu ishranu?

 

Upoznajte osnove mediteranske ishrane

Da biste nešto promenili, neophodno je da raspolažete adekvatnim znanjem. Iako, zdravorazumski, već pretpostavljamo osnove mediteranske ishrane, ne vrti se svaki recept oko sveže ulovljene ribe. Istina je da je mediteranska ishrana bogata ribom, i morskim plodovima uopšte, ali ne podrazumeva svaki obrok neophodno prisustvo mesa, naprotiv. Zbog klimatskih uslova, mediteranska ishrana je manje bogata jelima i proizvodima od crvenog mesa, ali ih nije u potpunosti lišena. Dovoljno je da bar par mesnih obroka nedeljno zameniti njihovom manje masnom i manje kaloričnom verzijom – ribom. Pored ribe, postoji još opcija za smanjenje neadekvatnog unosa masti – pređite na njihove zdravije varijante kao što su orašasti plodovi, naročito bademi i pistaći, zamenite mast i suncokretovo ulje maslinovom uljem, i uvedite u ishranu namirnice kao što su avokado, ili grčki jogurt.

 Kako da implementirate mediteranske navike u svakodnevnu ishranu?

Počnite malim koracima

Ishitrene promene retko kad budu i trajne. Šokiramo organizam nečim na šta on nije navikao, a najlakše je opirati se promeni, pa makar ona bila i „na bolje“. Nije nam cilj da se pridržavamo neke usiljene dijete par dana i da se isfrustrirani vratimo starim navikama. Svrsishodnije je da pravimo male promene, postepeno, da damo sebi vremena da se naviknemo na nove kulinarske specijalitete, kao i procese pripreme, i da se mediteranski način života, skoro pa neprimetno, uvuče u naše pore.

 

Neophodne namirnice

Vaša prva mediteranska nabavka namirnica bi trebalo da sadrži osnove mediteranske ishrane jer će vam upravo te namirnice biti inspiracija za Vaše unapređene obroke. Za početak predlažemo da odaberete dve vrste ribe ili morskih plodova. Pored toga, za pripremu obroka, ali i razne prelive i marinade, birajte ekstra devičansko maslinovo ulje. Idealno bi bilo da ishranu obogatite svežim povrćem i voćem, praveći sadržajno raznovrsne salate – zelenoj salati dodajte semenke suncokreta, nara, prelijete limunovim sokom i maslinovim uljem, i dodajte parčiće feta sira i lagana letnja večera je spremna. Pored feta sira, možete koristiti i tvrdi punomasni mediteranski sir. Egzotičan šmek jelima će pružiti i prerađevina od paradajza poput paradajza sušenog na suncu, ili kiseli delikates u vidu cveta kapra. Nemojte zaboraviti začine! Uz njih će čak i jednostavna jela, karakteristična za naše podneblje, dobiti mediteransku notu. Tako pekarskom krompiru dodajte ruzmarin, u bilo kom, obliku i dobićete obrok prožet primorskim aromama. Uobičajene deserte zamenite svežim voćnim salatama, a umesto sladoleda, napravite sami ledeni slatki užitak – sorbe. Pored činjenice da je manje kaloričan, ne sadrži mleko, i lakše se vari, pa ćete uživati u njegovom intenzivnom voćnom ukusu bez griže savesti. Za sam kraj, ostaje još jedna delikatna promena – pređite na citrusnim aromama bogata bela vina, čiji će rashlađeni gutljaji upotpuniti Vaš mediteranski ugođaj.

 Kako da implementirate mediteranske navike u svakodnevnu ishranu?

Da li ste spremni za Mediteran u kuhinji?

Korak po korak i Vaš jelovnik, za par nedelja, može ličiti na klasičan jelovnik mediteranskih starosedelaca. Verujemo da neke od namirnica već uveliko koristite, ali sigurno postoji opravdan razlog zašto lekari, već decenijama, ukazuju na prednosti mediteranske ishrane. Nikom od nas ne bi škodile promene u tom pravcu, naročito ne tokom toplih dana koji dolaze. Dovoljno je da suhomesnatu platu zamenite grožđem, smokvama, i sirom, i već ste na dobrom putu. Da li vi imate Mediteranom inspirisano jelo? Koji su Vaši predlozi kako implementirati mediteranske navike u svakodnevnu ishranu?

Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?