Džin – skriveni dragulj žestokih pića

Džin – skriveni dragulj žestokih pića

Police svakog renomiranog svetskog bara krasi bar jedna flaša džina. Iako je lako pronašao svoj put do barmena i koktel majstora, kada je u pitanju šira populacija, neretko ostaje u senci drugih žestokih pića. Ovo jako žestoko piće zaslužuje mnogo veću popularnost od one koju trenutno uživa, i to iz više razloga. Piće bogate istorije i versatilne upotrebe, sa naletom kreativnosti odgovornih majstora dobija svoje nove, unapređene verzije. Uz par zanimljivih informacija, čitanjem ovog članka, otkrićete zašto je džin skriveni dragulj žestokih pića.

Poreklo i definicija džina

Kao i za skoro svako alkoholno piće, i za džin se vezuje priča da je prvobitno nastao kao lek. U starim spisima se mogu pronaći tragovi da su benediktinski monasi, iz okoline Salerna u Italiji, pravili alkoholno piće koristeći kleku. To piće je korišćeno za širok spektar raznih simptoma bolesti, ali najčešće za stomačne probleme, naročito probleme sa probavom.

Međutim, da bismo ispratili njegovu kratku istoriju i evoluciju, moramo znati šta je tačno džin. U pitanju je jako destilovano alkoholno piće, koje ima lako prepoznatljiv ukus zahvaljujući karakterističnoj aromi bobica kleke. Upravo je i po ovoj biljci dobio ime. Naime, holandska reč za kleku je genever, pa je u dodiru sa engleskim jezikom ovo piće dobilo skraćenu verziju imena – gin.

Iz Holandije u Englesku su ga preneli engleski vojnici u 17. veku i vrlo brzo je postao jedno od omiljenih ostrvskih pića. Zahvaljujući relativno lakom načinu proizvodnje i obilju bobica kleke, proizvodio se u enormnim količinama, i postao je dostupan čak i najsiromašnijim slojevima. Jeftino uživanje se brzo pretvorilo u težak porok, i dovelo je do porasta stope zločina. Zbog tako strašnih, i za mnoge pogubnih, posledica, zakonom je utvrđeno ko i pod kojim uslovima sme da proizvodi ovo alkoholno piće. Danas je džin sofisticirano piće distinktnog ukusa koje ima biran krug obožavatelja.

Čak i oni koji ne uživaju u ovom piću, prepoznaju neke od najpoznatijih marki džina kao što su Hendrick’s, Beefeater, ili Bombay Sapphire.

 

Kako se pije džin?

Džin je prošao dalek i težak put od okoline Salerna pa do proizvodnje u celom svetu. Danas se kreatori ovog pića igraju aromama, pa je džin postao daleko kompleksniji u odnosu na svoju prvobitnu verziju. Od kleke, anđelike, i korijandera, i egzotičnih i osvežavajućih nota citrusa, danas se vrhunski majstori poigravaju koristeći neobične i neuobičajene biljne note poput lavande, krastavca, i kardamona.

Upravo zahvaljujući unapređenom ukusu, džin možete konzumirati čist i dobro rashlađen. Jednom kada Vam se neki džin svidi, možete se igrati konzumacijom na različitim temperaturama. Različite temperature utiču na drugačiji razvoj prisutnih nota.

Ako još niste probali džin, možda se lakše naviknete na njegov ukus pijući ga u koktelima. Dva najpoznatiji džin koktela su svakako Negroni i Martini. Negroni se pravi od kamparija, džina, i slatkog vermuta, u jednakim količinama, uz jednu traku oguljene narandžine kore. Martini, sveprisutan u mnogobrojnim filmovima i serijama, podrazumeva džin, suvi vermut koji se dodaje po želji, i traku oguljene limunove kore. Umesto limuna, brža, i nekima dekorativnija opcija, je maslina. Za početak, možete ga pomešati sa tonikom, ili pićem citrusnog karaktera, na taj način čuvajući njegovu reskost i iskričavost.

Koji džin Vi birate?

Na posebnost ovog pića ukazuje i činjenica da džin ima svoj dan. U pitanju je šetajući praznik! Počast ovom izvanrednom piću se odaje svake druge subote u junu. Kao i kod ostalih pića, sam kvalitet džina zavisi od kvaliteta upotrebljenih sastojaka, ali i od načina na koji je on napravljen. Džin se pije na razne načine, i postoji u velikom broju varijanti, kao što je Beefeater Pink Strawberry džin, pa svako može pronaći džin po svom ukusu. Koji džin Vi birate?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?