Da li znate razliku između pekmeza, džema i marmelade?

Da li znate razliku između pekmeza, džema i marmelade?

Iako su sva tri voćna delikatesa podjednako ukusna ipak postoji nešto što svaki od njih čini jedinstvenim. Sva tri navedena namaza se prave od voća, ali najlakše ih možete razlikovati po načinu pravljenja, sastojcima koji su potrebni za njihovu izradu, i po primetno različitoj teksturi.

Uglavnom se prave od jedne vrste, ali domaćice neretko kombinuju i više vrsta voća, ali i voće plus neki dodatni sastojak kao što je čokolada. Tako npr. možete pronaći sjajne recepte za džem od šljiva i crne čokolade.

Ako i vi niste sigurni šta je šta, nastavite sa čitanjem i otkrićemo vam razliku između pekmeza, marmelade i džema.

pekmez

Osnovne razlike između pekmeza, džema i marmelade

S obzirom na naše podneblje, tokom odrastanja, najčešće smo se susretali sa pekmezom. Ovaj voćni namaz se uglavnom pravi od kajsija ili šljiva. Bez obzira na vrstu voća koja se koristi, voće je potrebno oguliti i ukloniti koštice. Nakon toga, voće se usitni, i stavi u veliku posudu u kojoj će se kuvati par sati.

U zavisnosti od količine voća, dodajete i količinu šećeru, ali vodite računa, za pekmez je dovoljno 20% šećera (u odnosu na količinu voća). Nakon kuvanja, stavite dobijeni pekmez u prethodno sterilisane tegle, okrenite ih naopačke, i čuvajte pekmez na hladnom i suvom mestu.

Dok se kod pekmeza trudimo da uklonimo koru s voća i da ga usitnimo koliko je moguće, kod džema to nije slučaj. Čak je poželjno da kuvamo komade voća koje ćemo naknadno osetiti prilikom konzumacije.

U pitanju je gust voćni namaz, koji se takođe ukuvava sa šećerom, samo je ovaj put namaz daleko slađi. Kad pripremate džem postarajte se da stavite istu količinu voća i istu količinu šećera. Zahvaljujući tolikoj količini šećera, džem, bez bojazni, opstaje na policama i do godinu dana. Možete upotrebiti bilo koje voće koje uspeva kod nas, ali se pored krupnijeg voća sa košticama, najčešće koristi bobičasto voće, kao što su borovnice.

pekmez od borovnice

Poslednja od nabrojanih namaza je marmelada, ona je najfinije teksture. Za pripremu marmelade je potrebno da voće bude ispasirano, do najfinije teksture kaše, i ona se najduže kuva. Zbog dužine procesa pripreme, marmelada je gušća od pekmeza i džema. Često joj se dodaje pektin. Svetle je i glatke strukture. Može se pripremati i od mesa voća, ali i sa dodatkom ceđenog soka od tog istog voća. Iako kod nas nije tako česta, marmelada se pravi i od agruma.

Šta je zajedničko za pekmez, džem i marmeladu?

Prvo i osnovno je da se svi namazi prave od voća. Svaki od njih može dugo da traje ukoliko se skladišti na propisan način. Zatvorene, sterilisane tegle je potrebno držati na suvom i tamnom mestu. Ako sterilizaciju tegli ne obavite valjano, ni proizvod koji ćete usuti u tegle neće dugo opstati. Najbolje je da ih sterilišete u rerni.

pekmez od kajsije

Pravilno pripremljeni i skladišteni namazi obično opstaju do godinu dana. Primetićete promenu u boji, mirisu i strukturi, ako je došlo do kvarenja namaza. Jednom kad otvorite teglu, stavite je u frižider nakon konzumacije. Preporuka je da sadržaj otvorene tegle iskoristite u roku od mesec dana.

Koji voćni namaz vi birate?

Iako je jasno da je najukusniji namaz onaj koji se sprema na smederevcu satima, u letnjoj kuhinji, zbog ubrzanog ritma života često nemamo vremena za spremanje u kućnim uslovima. Srećnici će uspeti da odvoje jedan vikend, odu na selo, i od svojih kajsija ili šljiva, naprave pekmez. Mi ostali ćemo teglu voćnog namaza potražiti na policama obližnjeg supermarketa ili isti možemo naručiti i onlajn.

Pored najčešće namene – mazanje namaza po svežim pecivima uz šolju čaja izjutra, često se namazi koriste i prilikom pravljenja kolača i torti. Tako je pekmez od kajsija već vekovima deo jednog od najlepših recepata za čuvenu Saher tortu.

Ako niste toliko vični pravljenju kolača ovaj predivni pekmez od kajsija možete iskoristi kao premaz za palačinke. Njegov blago kiselkasti ukus će doneti pravo osveženje u ovim letnjim danima.

koji pekmez vi birate

Da li vi preferirate glatku teksturu marmelade ili volite komadiće voća u džemu? Imate li neki domaći recept za pripremu džema neobičnog ukusa?

Bilo da uživate u tradicionalnim receptima, ili volite kada se ukusu voća doda i neki začin poput vanile ili cimeta, jedno je jasno – voćni namazi obogaćuju naše gastronomsko uživanje.


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?