Da li ste raspoloženi za kockicu kozijeg sira?

Da li ste raspoloženi za kockicu kozijeg sira?

Kada se spomenu proizvodi napravljeni od kozijeg mleka, često je reakcija obojena negativnim afektom usled jakog, za neke neprijatnog, mirisa. Iako jeste činjenica da kozije mleko ima intenzivniji miris, sa prerađevinama to ne mora biti slučaj, pa mogu biti pogodne i za one malo osetljivijeg njuha. Danas, zahvaljujući tehnologiji, tradiciji, starim recepturama, ali i umešnošću majstora, imamo pregršt kozijih sireva koji osvajaju svojom aromatičnošću već nakon prvog zalogaja. Da li ste raspoloženi za kockicu kozijeg sira?

Pored pune flase kozjeg mleka se nalazi i casa sa kozjim mlekom

Zašto birati kozije mleko i njegove prerađevine?

Legenda kaže da je čak starogrčki mudrac Hipokrat preporučivao konzumaciju kozijeg mleka za zdrav i dugovečan život. Po svom sastavu je najsličnije kravljem mleku, ili čak majčinom mleku. Mnogi tvrde da nije toliko “teško” kao kravlje mleko, a razlog je što su proteini ovog mleka drugačiji od proteina kravljeg mleka, pa je samim tim lakše za varenje.

Pored toga, koze proizvode tek 2% celokupne svetske zalihe mleka, pa je njihovo mleko, a naročito proizvodi od kozijeg mleka, često ne tako lako dostupno, čak i na našim prostorima. Eksluzivnosti doprinose i zahtevniji način prerade i slabija versatilnost u odnosu na sireve koji se dobijaju od kravljeg mleka.

Koje su to najpoznatije prerađevine kozijeg mleka?

U zimskim mesecima, surutka postane izuzetno popularna, a sa njom i kefir, kao vekovima stari narodni pomoćnici rezervisani za jačanje imuniteta i odbranu od bolesti. Pored njih najtraženiji su tvrdi, zreli sirevi, trapist, ali i mladi sir od kozijeg mleka. Zbog karakteristika samih nota, one više dolaze do izražaja upravo u zrelijim sirevima.

Tako će gurmanima najpre privući pažnju polutvrdi punomasni koziji mediteranski sir bogat začinskim biljem. Lako se seče, ima upečatljiv ukus, i miris, i brzo će postati jedan od omiljenih delikatesa svake suhomesnate plate. Ukoliko ste, pak, raspoloženi za “čistiji” ukus, onda možete birati polutvrdi punomasni koziji prodimljeni sir. Razlikuje se po boji, ima “zrelu” koricu i primetnu notu dima zahvaljujući dimljenju na bukovoj piljevini. U pitanju su proizvodi Male mlekare Ćuk, iz Banatskog Karađorđeva. Samo poljoprivredno gazdinstvo ima oko 100 koza sanske rase, što garantuje konstantnu i ujednačenu proizvodnju visoko kvalitetnih proizvoda širokog spektra.

Takvi su i Nana Kaas proizvodi, iz Jelićke, malog sela koje se nalazi nedaleko od Banja Luke. Ovde koze uživaju na pašnjacima, u zagrejanim halama, i daju kvalitetno mleko od kog, na licu mesta, nastaju Nana Kaas proizvodi. Mleku se ne dodaju nikakvi aditivi, i strogo se vodi računa o samom procesu proizvodnje kozijeg sira. Tako tvrdi punomasni koziji Nana Kaas sir odležava minimum osam meseci na drvenim policama, na jednakoj temperaturi, dok vlažnost vazduha iznosi 85%. Ovakvi uslovi rezultiraju sirom nezaboravnog kvaliteta, koji osvaja svojim punim ukusom.

S čim upariti koziji sir?

Tvrdi sirevi će biti prave zvezde bilo koje suhomesnate plate, naročito ako se na njoj nađu i orašasti plodovi, belo grožđe, i masline. Ako biste ipak nešto toplo, onda možete odabrati koziji sir za grilovanje i spremiti ga u tiganju, ili na roštilju, i iskombinovati sa zapečenim zemičkama, svežom salatom, i prelivima po volji. Kada je u pitanju uparivanje sa pićima, mediteranski začini i sirevi često iziskuju dobro rashlađena bela vina, ali kada je u pitanju tvrdi koziji sir možete odabrati i rakiju, ili neko domaće crveno vino, koje će se lepo slagati sa intenzivnom aromom samog sira.

Kozji sir sa orasima na stolu

Koji koziji sir Vi birate?

Da li ste je koziji sir već deo Vaše svakodnevne ishrane? Ukoliko odgovor nije potvrdan, predlog je da isprobate bar neki od navedenih sireva, pogotovo ako ste ljubitelj jačih nota. Čak i uprkos upečatljivom ukusu, koziji sir nije teško upariti sa namirnicama koje verovatno već konzumirate, pa ga sebi, ali i članovima porodice, možete uvesti “na mala vrata”. Jednom kada Vam priraste srcu, lako će postati glavna atrakcija hladnih predjela ili letnjih gril zabava. Kada smo već kod konkretne konzumacije - da li ste raspoloženi za kockicu kozijeg sira?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?