Da li možete da zamislite leto bez paradajza?

Da li možete da zamislite leto bez paradajza?

Kada se pijace zašarene, jedna od najjarkijih nijansi je intenzivno crvena, boja svežeg, domaćeg, paradajza. Danas ga, doduše, možete pronaći i u drugim bojama, ali će crvena boja ipak ostati glavna asocijacija, kada se spomene ovo rajsko voće. Iako je po svom poreklu i osobinama bobica pa zvanično spada u voće, koristimo ga kao deo slanih jela, ili dodatak istim. Najlepši je kad ga ima svuda, tada znamo da je sazreo natenane, i dostigao svoj pun potencijal. Da li možete da zamislite leto bez paradajza?

Od Južne Amerike do naših tanjira

Istoričari paradajz vezuju za Južnu Ameriku, tačnije predele Anda, naročito za teritorije koje se nalaze u današnjem Peruu, Boliviji, Ekvadoru, Kolumbiji i Čileu. S tim što tadašnji plod nije bio ni nalik današnjem paradajzu. Iz Južne Amerike, paradajz je našao svoj put do Meksika, gde je je otpočela kultivacija ove biljke. Vekovima je trajalo pažljivo uzgajanje, izdvajanje semena, ukrštanje različitih varijanti, pa danas imamo stotine vrsta paradajza. U Evropu su ga u 16. veku doneli Španci, ali je tek početkom 19. veka doživeo popularizaciju, naročito u Italiji, gde je nazvan i pomi d’oro odnosno zlatna jabuka. Danas je paradajz svetski prihvaćena i obožavana namirnica. Kod nas se naročito rado jede leti, uz domaću slaninu.

Da li možete da zamislite leto bez paradajza? - Delikatesi.rs

Impresivna raznovrsnost

Najmanji plod paradajza je najsitniji predstavnik neke od čeri sorti, dok pojedini plodovi drugih sorti mogu da teže i više od kilograma. Boja paradajza se kreće od žute, preko zelene, do tamno crvene sa primesama crne, kao što su npr. sorte crni princ ili crni krim. Tu je i tamno ljubičasta varijanta sorti crni lepotan ili indigo rose. Može se znatno razlikovati i po obliku, koji varira od okruglog, do izduženih varijanti, koje podsećaju na papriku, kao što je npr. oplaka. Na našim pijacama se najpre pronalazi volovsko srce, jabučar, šljivar, ali i spomenuti čeri paradajz. Svaka od sorti postoji s razlogom i ima svoje osobenosti. Razlikuju se, što po boji, i obliku, a to i po ukusu, odnosno kiselosti, mesnatosti, ali i uslovima uzgajanja, kao i periodu sazrevanja. Iako je danas lako dostupan tokom cele godine, zbog plastenika, ali i uvoza, ranije to nije bio slučaj pa su naši preci pronalazili razne načine kako da u
paradajzu uživaju tokom cele godine.

Svi njegovi oblici

Jedan od prvih, a možda i najjednostavnijih, načina prerade paradajza je njegovo sušenje na suncu. Ne suši se ceo plod! Paradajz se iseče na jednake delove, usoli se, uklone mu se semenke, i potrebno mu je 4, 5 dana sušenja da bi dostigao savršenu formu. Ovako sušen paradajz se stavlja u tegle gde mu se dodaju sastojci po izboru, ali najčešće je to maslinovo ulje, uz neke biljne začine, u vidu bosiljka ili belog luka. Ako do sad niste probali sušen paradajz oduševićete se očuvanom, intentivnom aromom. Ukoliko nemate uslova da ga sami sušite, možete probati Mazza sušeni paradajz u ulju, koji stiže iz Italije. Možete odabrati i malo sočniji paradajz, koji nije skroz dehidriran Mazza polusušeni paradajz u ulju, pa nakon degustacije obe verzije, proglasiti svog favorita. Ovaj oblik paradajza je sjajan izbor kao dodatak brusketima, ili suhomesnatim platama. Još jedan od kuvarima omiljenih oblika je čuveni pelat. Pravi pelat podrazumeva odabrane zrele plodove paradajza, koji su, nakon odabira, oguljeni i konzervirani, tako da Vi prilikom upotrebe dobijate ujednačen kvalitet i teksturu. Upravo takav je Mazza pelat. Ako uživate u komadima paradajza, možete ga dodati jelu direktno iz konzerve. Najprerađeniji oblik paradajza je svakako kuvani paradajz, koji možemo konzumirati u vidu pirea, ili soka. Međutim, za pravu italijansku picu će Vam biti potrebna pulpa od paradajza kao što je Mazza paradajz pulpa. Ako imate vremena, volje, ili sreće, police Vaše ostave će krasiti flaše kuvanog paradajza, spremne za sve tradicionalne recepte, ali i entuzijastične eksperimente, koje će ukus kuvanog paradajza svakako unaprediti.

Da li možete da zamislite leto bez paradajza? - Delikatesi.rs

Koji paradajz vi volite?

Paradajz, u svim njegovim oblicima, osvežava, ali i oplemenjuje svako jelo. Bilo da birate da ga konzumirate kao jednostavnu i laganu letnju salatu, ili obožavate miris kuvanog paradajza, ili paradajz čorbe, paradajz pruža i brojne benefite po naše zdravlje. Zahvaljujući razvoju tehnologije, možemo uživati u njemu tokom cele godine, ali je najslađi krajem leta, kada je svaki plod zreo i okupan avgustovskim suncem. Da li možete da zamislite leto bez paradajza?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?