Maslinovo ulje je izuzetno popularan i nezaobilazan sastojak mediteranske kuhinje. Predstavlja zvezdu među uljima zbog svog prepoznatljivog i bogatog ukusa i mnogobrojnih blagodeti kada je u pitanju zdravlje celog organizma. Zato što se za njega vezuju razni kulinarski mitovi, maslinovo ulje se najčešće koristi u svojoj najčistijoj formi - termički neobrađeno, kao preliv za salate.
Međutim, maslinovo ulje je komplementarno sa širokim spektrom namirnica i može biti osnova raznih preliva i marinada. U nastavku teksta ćemo vam otkriti par sjajnih recepata za neobične prelive i marinade sa maslinovim uljem.
Sočna piletina u marinadi od maslinovog ulja
Sama činjenica da se masline gaje uglavnom oko Sredozemnog mora implicira da se maslinovo ulje najbolje slaže sa ribom. To možda i nije istina, ali su maslinovo ulje i plodovi mora vekovima neraskidiv spoj. Međutim, foksuirajući se samo na tu kombinaciju ograničavamo sebe bez potrebe i propuštamo degustaciju raznih specijaliteta kao što je piletina u marinadi sa maslinovim uljem.
Neophodni sastojci za ovo jelo su:
- Kilogram belog mesa ili batak i karabatak u istoj količini
- Trećina ili polovina šolje maslinovog ulja
- Tri supene kašike sveže isceđenog soka od limuna
- Tri supine kašike soja sosa
- Dve supine kašike balzamiko sirćeta
- Četvrtina šolje smeđeg šećera
- Jedna supena kašika Vorčester sosa
- Tri sveže narendana čena belog luka ili pola kašičice belog luka u granulama
- Kašičica i po soli
- Kašičica bibera
- Možete dodati začine po želji, ali u osnovni recept spadaju samo gore navedeni sastojci.
Proces pripreme – korak po korak
U većoj posudi pomešajte maslinovo ulje, sok od limuna, soja sos, balzamiko sirće, braon šećer, Vorčester sos, beli luk, so i biber.
Izbušite piletinu viljuškom da bi marinada uspela da prodre kroz meso. Nakon toga je stavite u zip kesu i sipajte marinade.
Piletina bi trebalo da odstoji minimum pola sata u marinade. Idealno bi bilo ako bi bilo izvodljivo da odleži i par sati.
Potrebno je zagrejati gril ili gril tiganj do srednje temperature. Da bi se sprečilo lepljenje mesa za tiganj, premažite ga uljem.
Stavite piletinu u tiganj. Potrebno je da se peče 5,6 minuta sa svake strane. Ako ste u mogućnosti izmerite temperaturu mesa – potrebno je da piletina dostigne temperature od 165 stepeni.
Kada premestite piletinu iz tiganja u tanjir potrebno je da prođe bar pet minuta pre konzumacije.
Brz i jednostavan recept za vinegret
Iako vinegret možete nabaviti i u prodavnicama, kućna verzija ima svoje prednosti. Pravljenjem vinegreta u sopstvenoj kuhinji imate direktnu kotrolu kvaliteta ali i vrste sastojaka ovog čuvenog preliva. Sjajan je za salate tokom cele godine, a u nastavku teksta vam predstavljamo recept za vinegret koji će postati neizostavan dodatak vašim jelima.
Neophodni sastojci za vinegret su:
- Sveže ceđen sok od limuna (možete koristiti i prethodno smrznut sok)
- Crveno vinsko sirće – ukoliko ne volite ovu vrstu sirćeta zamenite ga jabukovim ili balzamiko sirćetom.
- Dižon senf
- Svež beli luk – količinu odredite u zavisnosti od toga koliko volite beli luk
- Različite travke i začini – ako sami gajite začinsko bilje, vinegret će biti još ukusniji. Čak i ako to nije slučaj, pravi miks začina će upotpuniti i obogatiti vinegret bazu. Isprobajte majčinu dušicu, estragon i biber, ali svakako možete dodati i ruzmarin ili origano.
- Maslinovo ulje – ako odaberete ekstra devičansko maslinovo ulje ukus će biti daleko puniji i jači
- Za kraj, možete dodati malo meda koji će razbiti kiselost vinegreta, a ukus učiniti slojevitijim.
Da li je Vama maslinovo ulje osnova za marinade i prelive?
Možete pronaći na hiljade recepata u kojima je maslinovo ulje onaj tečni sastojak bez koga ne bi bilo ni mardinade ni preliva. Pitanje je koje sastojke volite. Kombinaciju možete napraviti i sami. Jednom kad usavršite osnovu, začini će postati igrarija kojom ćete oduševljavati sami sebe, ali i ukućane ili počastvovane goste. Ako ste raspoloženi za egzotiku i ako ste dovoljni hrabri možete probati neuobičajenu marinadu za piletinu od samo dva sastojka.
Ovaj recept kruži društvenim mrežama i navodno je potekao iz Afrike. Za sočnu piletinu napravite mardinadu od maslinovog ulja i kivija. U maslinovo ulje dodajte kivi koga ćete dobro izgnječiti a zatim piletinu prelijte ovog mešavinom. Nakon par sati, piletina je spremna za grilovanje.
Javite nam ako odlučite da probate ovu neobičnu marinadu. Da li vi imate neki svoj recept?
Ostavite komentar