Stari srpski deserti

Stari srpski deserti

Često uspevamo da, uz preplavljenost globalizmom, izgubimo iz vida bogatstvo naše sopstvene tradicije. Iako će se strogi istoričari raspravljati oko porekla svakog od jela, koje će biti spomenuto, sva ona su se decenijama pripremala u kuhinjama naših baka, i prabaka. Baš takvi, domaći deserti, su ulepšavali detinjstvo ušuškavajući ga u zagrljaj slatkog zalogaja. Neki od njih su zahtevali iskustvo i strpljenje glavne i odgovorne kuvarice. S druge strane, skoro svi su zahtevali strpljenje okupljenih degustatora, koji su se opirali miomirisima svežeg slatkog testa, čekajući da se bar malo ohladi. Predstavićemo par slatkih specijaliteta od testa, a Vi u nastavku možete pročitati koji su to odabrani stari srpski deserti.

Stari srpski deserti

Knedle ili gomboce?

Ovo je rasprava koja traje decenijama! Naime, stručnjaci iz naroda tvrde da su knedle isključivo slana varijanta – kao što su griz knedle u supi, dok su gomboce rezervisane za voćne, odnosno slatke delicije. Međutim, na policama supermarketa, danas, možete kupiti knedle sa šljivama, ili nekim krem punjenjem. Ukoliko prestanemo da robujemo ovom ili onom nazivu, ostajemo sa činjenicom da je u pitanju neodoljiv slatkiš. Tradicionalno, prave se od krompir testa, pune šljivama bez koštice, a nakon kuvanja se valjaju u prezle. Danas možete pronaći izmenjene recepte, prilagođene ličnim preferencijama, ali i brzom načinu života. Iako možete kupiti već gotove knedle i spremiti ih za desetak minuta, retko koje se mogu porediti sa domaćim knedlama koje su spremane natenane, i s ogromnom količinom ljubavi.

Valjušci, šufnudle, ili „srpske njoke“

U pitanju je još jedno od slatkih jela sa više naziva. Često se ovo jelo pravilo ako ostane viška testa nakon pravljenja knedli, u slanoj, ili slatkoj varijanti. Kao slana varijanta je poznato još i kao „nasuvo s krompirom“, a valjušcima možete dodati sos i začine po izboru, pa ih, za tili čas, možete pretvoriti u aromatični specijalitet.
Međutim, podjednako je privlačna i njihova slatka varijanta, koja je najčešće podrazumevala mleveni mak i kristal šećer. Od testa napravite valjke debljine prsta, koje ćete seći na otprilike 2 centimetra dužine, i valjušci su spremni za kuvanje. Možete im dodati reljef viljuškom, pa će zaličiti na čuvene italijanske njoke.

Stari srpski deserti

Tašci, neodoljivi punjeni jastučići

Za sam kraj slatkiša od testa, tu su tašci. Iako nisu toliko popularni kao prethodna dva deserta, podjednako su zanimljivi i ukusni, naročito ukoliko volite slatko kuvano testo u kombinaciji sa pekmezom. Kada po receptu napravite smesu, neophodno je da je istanjite i izrežete na pravougaonike. Od njih ćete formirati jastučiće tako što ćete na centralni deo jedne polovine staviti pola kašike pekmeza, marmelade, ili džema, pa tu polovinu preklopiti drugom formirajući jastuče od testa. Testo priljubite uz nadev, da biste isterali vazduh, a jastuče dodatno učvrstite pritiskajući ceo obod viljuškom. Kuvaju se kao i knedle i valjušci – dok ne isplivaju iz kipuće vode. Za nadev se najčešće koristi pekmez od kajsija, ili pekmez od šljiva, ali ukoliko želite raznolikost odaberite Manari set pekmeza i
džemova, i neka svaki sledeći zalogaj bude iznenađenje. Malo ko zna tačnu razliku između pekmeza, marmelade, i džema, ali su uglavnom u pitanju nijanse koje se odnose na veličinu ili prisustvo komada voća, šećera, kao i ukuvanost samog namaza. Šta god da odaberete, tašci će biti podjednako ukusni.

Šta biste vi odabrali?

Postoji šansa da ste bili u prilici da konzumirate samo knedle, ali ukoliko ste zainteresovani da probate valjuške ili taške, priprema ova dva deserta je jednostavna. Nijedan ni drugi ne zahtevaju posebnu veštinu u kuhinji, niti ceo proces traje dugo, a najverovatnije sve neophodne sastojke već imate u svojoj kuhinji. Modernizacija nam pruža instant zadovoljstva. Svuda su dostupna i pristupačna, a ne moramo ni da ulažemo puno truda. Međutim, ponekad nam je potrebno da nešto sami kreiramo, i evociramo uspomene iz detinjstva, kada su nam drage osobe pripremale stare srpske deserte.

Koji je Vaš omiljeni stari sprski desert?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tri brza pikantna umaka
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?