Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje?

Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje?

Maslinovo ulje predstavlja pravo gastronomsko bogatstvo Mediterana. Iako je vezano za zemlje Sredozemnog mora njegovi benefiti su poznati širom sveta. Ako ovog leta imate priliku da posetite neku od primorskih zemalja nemojte se vratiti kući bez boce kvalitetnog maslinovog ulja. Pored njegove očigledne i najčešće primene, maslinovo ulje se koristi i u kozmetičkoj industriji.

Uglavnom je sastojak preparata za neku kože i kose u svom prerađenom obliku, ali često možete naići i na savete da se može koristiti i u svom izvornom obliku – baš kao ulje. O pozitivnom dejstvu maslinovog ulja na naše zdravlje smo pisali ranije, a na vama ostaje da odaberete koje ćete sve prednosti maslinovog ulja iskoristiti, a mi smo tu da vam pomognemo kako da prepoznate kvalitetno maslinovo ulje.

Ukoliko koristite sastojke u njihovom najboljem obliku, probudićete u sebi pravog gurmana, a svaki obrok će postati rapsodija različitih aroma koje se vešto prepliću ne gušeći jedna drugu.

maslinovo ulje

Koja maslinova ulja postoje?

Postoji par vrsta i podvrsta maslinovog ulja ali je dovoljno znati razliku između devičanskog i običnog maslinovog ulja. Devičansko maslinovo ulje nije prošlo isti broj koraka obrade kao i obično maslinovo ulje. Najkvalitetnije devičansko ulje se dobija direktno od ploda masline tog istog dana kada je plod i ubran.

Iako je sveprisutan mit da se maslinovo ulje ne sme koristiti prilikom pečenja ili prženja, to nije tačno. Maslinovo ulje trpi temperature do 190 stepeni koliko iznosi i temperature u fritezama. Sigurno je za upotrebu, sve dok ne počne da se dimi, tada postaje štetno po zdravlju. Naša preporuka je da koristite manje kvalitetno maslinovo ulje za termičku pripremu hrane dok je ekstra devičansko ulje bolje koristiti u njegovom izvornom obliku kao preliv. Ukoliko se koristi na ovaj način čuva apsolutno sve benefite koje poseduje, a poseduje ih mnogo.

Saveti za prepoznavanje kvalitetnog maslinovog ulja

Ambalaža u kojoj se maslinovo ulje nije garant njegovog kvaliteta, ali ona značajno utiče na očuvanje kvaliteta. Idealno je da se maslinovo ulje pakuje u staklene, tamnije boce. Pored boje i vrste ambalaže ukoliko se pakuje u flaše manje militraže pre ćemo iskoristiti ulje i ne rizikujemo da izgubi svoje dobre osobine. Preporuka je da se maslinovo ulje iskoristi u roku od dva meseca nakon otvaranja.

Tržište maslinovog ulje je puno prevara. Čak i ako na ambalaži piše da je u pitanju čisto, devičansko ulje, to, nažalost, ne mora biti istina. Savet je da pogledate sastav samog ulja. Poželjnije je da ulje ima maskimalno 3,3% slobodnih masnih kiselina.


Čak ni sama boja maslinovog ulja nema poseban značaj, osim što će ono svetlije, žućkaste boje, imati blaži, puterast ukus, dok će ona tamnije, zasićenije zelene boje, imati jači ukus.

kvalitetno maslinovo ulje

 Ako ste dobili maslinovo ulje, ili ste ga nabavili, a da na ambalaži ne piše njegov sastav, onda možete odraditi test kod kuće. Flašu maslinovog ulja stavite u frižider. Zbog svoje strukture pravo maslinovo ulje menja svoje stanje na niskim temperaturama – prelazi u čvrsto agregatno stanje. Tako da ćete posle par dana videti promenu u strukturi, u delu flaše će maslinovo ulje dobiti pahuljastu, mrežastu strukturu.

Međutim, i tad to nije siguran znak da je u pitanju samo maslinovo ulje. Moguće je da je pomešano sa komplementarnim biljnim uljima koja se slično ponašaju na niskim temperaturama. Ako ulje i posle par dana ima istu teksturu kao kad ste ga stavili u frižider, onda imamo loše vesti za vas – ovo ulje je mešano sa drugim biljnim uljima.

Da li možemo pronaći idealno maslinovo ulje?

Idealno bi bilo da maslinovo ulje možemo kupiti u maloj staklenoj flaši od lokalca koji proizvodi ekstra devičansko ulje za sebe i svoju porodicu, ali je malo nas u takvoj prilici. Ostaje nam da se služimo trikovima i odaberemo najbolje za nas što možemo pronaći na našem tržištu. Zavirite u našu ponudu biljnih ulja i u skladu sa vašim željama i mogućnostima pronađite maslinovo ulje koje će vam najviše prijati.

maslinovo ulje

Verovatno samo pravi kulinarski eksperti mogu prepoznati fine razlike između vrsta devičanskog ulja, ali pored tananih razlika u aroma, razlika postoji i u uticaju na naše zdravlje. Tako da je uvek poželjno birati kvalitetnije ulje.

Ako ste već probali par ulja verovatno imate svog favorite na osnovu kog možete nastaviti svoju potragu u tom domenu – ako ste probali devičansko ulje, i koristili ste ga za razne načine pripreme, onda je devičansko maslinovo ulje pravi izbor za vas.

Iako je tržište prepuno opcija, jedno je sigurno – niska cena znači da ulje nije kvalitetno, dok, s druge strane, visoka cena nije uvek garant kvaliteta. Zato obratite pažnju na njegov sastav, a kasnije ga testirajte stavljajući ga u frižider.

Da li umete da prepoznate razliku između manje I više kvalitetnog maslinovog ulja? Da li imate omiljenog proizvođača?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?