Da li ste vi tradicionalan tip koji koristi samo suncokretovo ulje? Možda ste još tradicionalniji pa ni ne koristite ulje nego samo mast? Iako već decenijama traju rasprave na temu da li je ulje zdravije od masti, složićete se da mast ne može u potpunosti zameniti ulje. Bar ga ne kad su prelivi za salate u pitanju. Ako ste voljni da svoju kuhinju obogatite uljima koja su neizostavna za svakog pravog hedonistu onda nastavite sa čitanjem i otkrijte koja ulja morate imati u svojoj kuhinji.
Maslinovo ulje – blago Mediterana
Pored suncokretovog ulja, maslinovo ulje je jedno od najčešćih ulja koje se upotrebljava na našem podneblju. Blagotvorno je za kardiovaskularni sistem, odgovorno za dobar holesterol, i sprečava nastanak trombova. Pomaže i kod osteoporoze i kod problema sa prostatom. Čak i ako ne volite masline, dajte šansu maslinovom ulju. Ako budete pažljivi tokom procesa pripreme zadržaće svoj pun ukus i lako ćete ga svariti. Kao i većina ulja, maslinovo ulje sme da se koristi za pečenje, ali je bitno da temperatura ne prelazi 160 stepeni. U suprotnom počeće da menja svoju prepoznatljivu aromu i gubi vitamine.
Kokosovo ulje – još jedan izvanredan produkt kokosa
Tokom poslednjih par godina kokosovo ulje postaje sve popularnije i popularnije širom sveta. Iako je njegova popularnost najviše vezana za industriju lepote, naročito za negu kose i kože, kokosovo ulje se itekako upotrebljava i tokom pripreme hrane. Zbog svog specifičnog ukusa najbolje je paziti uz koje sastojke ga kombinujemo. Tako će svoje mesto najpre pronaći u šejkovima, smutijima, ali i u poslasticama. Ovo ulje je na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju, ali se brzo topi na višim temperaturama. Kao i maslinovo ulje, ne trpi jako pregrevanje.
Ulje kikirikija – zaboravite na kikiriki puter!
Da li ste čuli za ulje od kikirikija? Pored putera u pitanju je još jedan proizvod koji može obogatiti vaše obroke svojom prepoznatljivom aromom. Ovo ulje ima specifičnu osobinu, a to je da ne upija ukuse drugih sastojaka, tako da je moguća istovremena priprema nekoliko različitih namirnica u istom sudu. Iako ono samo ne upija ukuse, svaku od namirnica će ulepšati svojom aromom. Kao i maslinovo ulje, i ulje kikirikija kontroliše nivo holesterola. Pomaže i kod problema sa probavom ili dijarerejom. Ako vašem jelu fali proteina, ulje kikirikija je sjajan izbor koji će vam pomoći da brže izgradite mišiće i ojačate celo telo. Kao i sam kikiriki i ulje je izuzetno kalorično i treba biti pažljiv kada je u pitanju učestalost njegovog korišćenja.
Ulje pirinča – raj za probirljivce
Ako ste raspoloženi za ulje blagog ukusa koje se može podjednako koristiti i za pripremu hrane i za salatne prelive onda je ulje pirinča pravi izbor za vas. Iako nije toliko poznato, bar ne kod nas, njegovi benefiti i osobine su slični benefitima i osobinama prethodno nabrojanih ulja. Od njih ga izdvaja činjenica da je izuzetno prilagodljivo i da se lako uklapa uz sve ukuse. Tako da predstavlja sjajan izbor za probirljive degustatore koji ne vole eksperimentisanje ili jake arome.
Da li ste pronašli ulje po vašem ukusu?
Izbor ulja koje ćete uvrstiti u vašu redovnu upotrebu u potpunosti zavisi od vaših afiniteta kao i od toga šta vam je prioritet – ukus, cena, ili blagotvorna dejstva na zdravlje. Faktor koji nikako ne bi trebalo da utiče na ovaj izbor je – dostupnost. Možda neka od ovih ulja niste viđali na policama supermarketa, ali to ne znači da ih je nemoguće nabaviti. Pored ulja koja su navedena u ovom tekstu, na sajtu Delikatesi.rs možete pronaći i ulje od koštica grožđa, kao i ulje kukuruznih klica. Za bilo koje ulje da se odlučite pratite instrukcije za upotrebu i postoji mogućnost da suncokretovo ulje polako padne u zaborav, bar u vašem domaćinstvu. Da li ste već koristili neka od ovih ulja?
Ostavite komentar