Kako da začinite Vašu kafu?

Kako da začinite Vašu kafu?

Ritual ispijanja kafe za mnoge predstavlja jedan od omiljenih delova dana. Danas, zahvaljujući napretku tehnologije, ali i osluškivanju potreba kupaca, imamo pregršt različitih vrsta kafe, sa najrazličitijim aromama. Retko ko još pije običnu domaću kafu, naročito ukoliko se ta ista kafa konzumira u nekom od kafića ili restorana. Od makijata do kafe sa ukusom bundeve, koja je neizbežna svake jeseni u Starbucks lancima, kafa je danas prilagođena, i prilagodljiva, svačijem ukusu. Ostanite sa nama i otkrićemo Vam kako da začinite Vašu kafu.

Uobičajeni začini u novoj ulozi

Većinu ovih začina verovatno već imate u svojoj kuhinji, pa je vreme da im date novu svrhu! Jedno od pravila je da će se kafa lepo slagati sa svim “toplim” začinima, odnosno začinima koji se koriste i prilikom kuvanja vina. Tako kafi možete dodati cimet, muskatni oraščić, đumbir, ili karanfilić. Prilikom dodavanja začina, idealno je da kafa bude sa dosta pene, pa će se začini zadržati na površini, i polako otpuštati svoje arome. Birajte uvek sveže začine, ili ih meljite tik pred dodavanje kafi, pa će Vam i Vaše čulo mirisa biti zahvalno.


Iako će neki od gore navedenih začina doprineti znatnim izmenama ukusa same kafe, ljubitelji ovakvih napitaka mogu obogatiti kafu na još par čokoladnih načina! Kafi možete dodati kakao u prahu, kakao zrna, ili istopljenu čokoladu, i na taj način stvoriti neodoljivu fuziju intenzivne i nezaboravne arome. Kad je izbor čokolade u pitanju, doziranjem, ali i biranjem različitih boja čokolade (bele, mlečne, ili crne čokolade) direktno ćete uticati na to koliko će krajnji rezultat biti sladak. Idealno bi bilo da ovakve napitke konzumirate u prvoj polovini dana zbog količine šećera i kofeina.


Da čokolada nije jedini zaslađivač, pokazaće Vam javorov sirup, agava sirup, ili med. Ako, pak, želite da dodate nešto slatko Vašoj kafi, ali ne želite da njena aroma bude nadjačana, odlučite se za šlag, ili kuglu sladoleda. Upravo uz spomenuti sladoled nastaje čuveni italijanski desert afogato.

Šta ako kafi dodate malo alkohola?

Nije svaki alkohol pogodan za ovaj čin. Uz kafu se najbolje slažu viski (pa tako nastaje čuvena irska kafa), rum, ili likeri slatkastog ukusa kao što su Bejlis, ili Amareto. Pored obojenih pića toplih nota, provukla se i votka. Ona, zajedno sa kafom, uz malo slatke pavlake, imitira čuveni koktel pod imenom Beli Rus. Originalni Beli Rus se pravi sa likerom koji ima ukus kafe.

Kombinacije za one malo hrabrije

Da li biste probali ljutu kafu? Možda Vam je već poznata kombinacija čilija i čokolade, ali postoji verzija u kojoj se, pored njih, nalazi i kafa i poznata je pod imenom začinjena meksička moka. Kada smo kod ovog dela planete, Brazil je poznat po kvalitetu svoje kafe, i nimalo ne iznenađuje činjenica da i oni imaju svoju neobičnu kombinaciju – pravi se od sveže kafe, tople čokolade, i koka kole! Za dašak citrusa tu su varijante sa sokom od narandže, limete ili limuna. U Portugalu se ohlađenoj kafi dodaje podjednako hladan sok od limuna što ovo piće čini izuzetno osvežavajućim, naročito tokom vrelih letnjih dana. Širom sveta se kafa konzumira u raznim oblicima, uz razne načine pripreme, ali i razne začine, što je čini
zanimljivom, intenzivnijom i raskošnijom.

 

Da li biste probali neku od začinjenih kafa?

Verovatno ste već konzumirali bar neku varijaciju, naročito tokom jeseni ili zime. Međutim, ako se odlučite za pripremu u kućnoj varijanti, za sam početak, neka u pitanju budu poznati začini. Polako, vremenom, možete dodavati nove note i igrati se slojevitošću napitka. Samo pazite da ne preterate, jer je cilj začinjena kafa, a ne kafa dovedena do neprepoznatljivosti. Danas smo više nego ikad u mogućnosti da eksperimentišemo i otkrivamo novu omiljenu šoljicu koja će nam ulepšati dan. Nadamo se da ste dobili inspiraciju kako da začinite Vašu kafu!


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?