Kako da pršuta postane zvezda vaše trpeze ovog leta

Kako da pršuta postane zvezda vaše trpeze ovog leta

Vrućine zahtevaju lakšu hranu, hranu koja nije preteška za želudac i hranu koja ne podrazumeva previše zahtevan proces pripreme. Sjajan izbor su salate od voća i povrća, sa laganim, rashlađenim prelivima.

prsuta

Međutim, voće i povrće se može sjajno uklopiti i sa suhomesnatim proizvodima. Na ovaj način dobijate neuobičajene kombinacije koje mogu zameniti bilo koji obrok i koje će sigurno ostaviti utisak na vaše ukućane, ali i na vas same.

Ispratite sledećih par recepata i saznajte kako da pršuta postane zvezda vaše trpeze ovog leta.

Grilovane breskve sa pršutom

Iako je ovo možda spoj koji vam nikada ne bi pao na pamet, dajte mu šansu. Potrebno vam je samo par sastojaka, i malo truda.

Odaberite četiri zrele breskve. Pored njih će vam biti potrebni i maslinovo ulje (4 kašike), 100 grama rukole, 100 grama plavog sira, pakovanje prethodno isečene pršute (oko 100 grama) i jedna kašika balzamiko sirćeta.

prsuta i breskve

Isecite breskve na četvrtine i uvaljajte ih u maslinovo ulje. Možete im dodati i malo mlevenog crnog bibera.

Zagrejte gril tiganj i spustite breskve u njega. Nek se griluju po par minuta sa obe strane. Odložite ih na stranu.

Izmešajte rukolu sa kašikom maslinovog ulja, i rasporedite na četiri tanjira. Na rukolu dodajte parčiće pršute i izmrvite plavi sir. Nakon toga dodajte grilovane breskve. Od preostalog ulja i balzamiko sirćeta napravite preliv koji ćete dodati svakoj porciji.

Neobični kanapei

Kao i breskve, i smokve se mogu ispeći u tiganju. Presecite ih na pola i stavite par minuta u prethodno dobro zagrejan tiganj. Nemojte koristiti ulje. Grilovane polovine začinite sa malo balzamiko sirćeta, soli i mlevenog crnog bibera. Dok su još tople, umotajte svaku polovinu u parče pršute.

neobicni kanapei

Ovakve kanapee možete ukrasiti rendanim parmezanom ili svežom rukolom ili svežim lišćem nane i spremni su za posluženje.

Ceo proces je gotov za desetak minuta, a utisak koji ćete ostaviti na svoje goste će trajati danima. Pored jedinstvenog ukusa, ovi kanapei su lepi i za oko i mogu biti deo čak i malo svečanijih proslava.

Salata bogata najrazličitijim sastojcima

Za ovu salatu ćete morati da sačekate sazrevanje dinja. Pored jedne zrele dinje, potrebno vam je i pola kilograma sitnijeg paradajza. Idealno bi bilo da je u pitanju čeri paradajz različitih vrsta. Ukoliko je paradajz dovoljno mali, nema potrebe da ga presecate na pola. Dinju usitnite na kocke koje su približne veličine kao paradajz.

Pripremite salatni preliv tako što ćete pomešati kašiku i po crvenog sirćeta, 3 kašike maslinovog ulja i jednu kašiku meda. Izmešajte paradajz, kockice dinje, preliv i malo soli i crnog bibera u jednoj činiji. Na tanjir rasporedite pršutu i dodajte sadržaj iz činije. Naknadno pospite ostatkom preliva i poslužite sa prepečenim hlebom. Možete dodati i rendani sir od gore ili nanino lišće.

pršuta i dinja

Egzotični recepti za nove užitke

Da li vam neki od ovih recepata zvuči primamljivo? Ukoliko niste toliko smeli da kombinujete voće i pršutu, uvek je možete iskombinovati sa mladim krompirom. Krompir prethodno obarite, uvijte u listiće pršute, dodajte začine po želji, i zapecite u rerni.

prsuta kao zvezda

Pršuta sama po sebi ima upečatljiv i bogat ukus kojim možete obogatiti arome ostalih sastojaka. Ako ste u mogućnosti birajte kvalitetnije meso i suhomesnate prerađevine.

Na našem sajtu možete pogledati ponudu suhomesnatih prerađevina iz Španije, među kojima prednjači iberiko pršuta, ili, na španskom hamon. Možete birati između više pakovanja. Manje slajs pakovanje iberiko pršute je sjajan izbor za navedene recepte. Dok je ceo but luksuznija varijanta koja će na duže podmiriti vaše potrebe za ovim suhomesnatim specijalitetom.

Nekad su već isprobane i uigrane kombinacije siguran užitak, ali da biste proširili svoje gastronomske vidike potrebno je i da isprobate nešto što do sad niste.

Budite oprezni - kad budete isprobavali letnje kombinacije budite pažljivi sa začinima da ne biste zasenili glavne namirnice planiranog obroka.

Da li vi volite neke ne tako česte kombinacije namirnica sa pršutom?


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?