Zapečeni mediteranski batačići na dalmatinskom varivu od krompira i blitve

Zapečeni mediteranski batačići na dalmatinskom varivu od krompira i blitve

Danas smo pripremili recept za jedan sit i ukusan obrok. U pitanju su mediteranski batačići na dalmatinskom varuvo od krompira i blitve, sa par sastojaka koji dodaju posebnu notu. Verujemo da ćete uživati spremajući ga za one sa kojima delite ljubav prema mediteranskoj kuhinji, batačićima i novim ukusima.

zapeceni batacici

SASTOJCI:

2 bataka sa karabatakom
1/ 2 praziluka
1 pelat Mazza
par kom cvetova kapra Mazza
par čenova belog luka
šaka sušenog paradajza
šaka Manari maslina
Belo vino po izboru
začini: šareni biber, morska so, peršunov list, grančica ruzmarina, Olitalia hladno cedjeno maslinovo ulje sa ukusom ljute paprik

ZA PRILOG:

100 gr čeri paradajza
veza blitve
šaka Manari maslina
par čenova belog luka
300 gr krompra

delikatesi recept

Priprema:

Prethodno oprane i pažljivo odabrane batačiće, po mogućstvu iz domaćeg uzgoja osušiti i premazati sa malo maslinovog ulja i dobro istrljati morskom solju. Zatim ih kratko zapeći u tiganju sa obe strane. U tom istom tiganju, izdinstati šaku crnog luka i praziluka, dodati par naseckanih čenova belog luka i sve to sjediniti sa MAZZA pelatom.

U dublji pekač ili staklenu tavu poredjati batake, zatim ih preliti sa tako pripremljenim pelatom i  dodati čašu belog vina koje ste otvorili i pijuckate dok pripremate ovaj lagan i ljubavan obrok.

U to ubaciti Monari crne i zelene naseckane masline, par cvetova Mazza kapra , još par čenova belog luka kao i par komada sušenog paradajza da pojačaju aromu već savršenog pelata. Po potrebi doliti i malo vode, krupan šareni biber, svež peršunov list i jednu grančicu ruzmarina.

Nakon čeetrdesetak min pečenja u zatvorenoj tavi, na temperaturi od oko 220 C – zapeći još par minuta bez poklopca i po želji pre služenja staviti par kapi hladno cedjenog Olitalia maslinovog ulja sa ljutom paprikom.

Jarko crvena boja da sluti na radost i ljubav će se najlepše uklapati uz lagano dalmatinsko varivo od krompira i blitve sa prepečenim čeri paradajzom, maslinama i blitvom. No, ukoliko ste na trenutak poželeli da osetite duh Italije za Vašim stolom  – naš predlog za prilog uz ovako bogat i strastven ukus su  svakako Tagliatelle Paglia e fieno u zelenoj boji .

A dalmatinsko varivo, potrebno je izdinstati par čenova belog luka na laganoj vatri, dodati čeri paradajz isečen na polutke, morsku so i svežu blitvu. Jer zdravo i ukusno – idu jedan sa drugim. U isti tiganj ubaciti prethodno obaren krompir isečen na kocke i sve sjediniti.

Sve to za nekih sat vremena ljubavi, mašte i igrarija uz čašu dobrog belog vina a za dug osećaj sitosti...

zapaeceni batacici

Uživajte u čarobnim trenucima ovako jednog lepog i laganog obroka, i ne zaboravite da svaki dan iznenadjujete sebe i voljene na Fit ali i Sit način. Neka svaki dan za Vas bude dan pun ljubavi i maštanja .

Vaša Mima.


Posetite Mima's Fit & Sit sajt.

 Zapratite  Mimas's Fit & Sit Facebook
                 Mima's Fit & Sit Instagram


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Tiramisu – neodoljivi slatkiš za ljubitelje kafe
Kako da crveno vino postane deo Vaše slatke trpeze?
Šta je zajednično za Afogato, Irsku kafu i Belog Rusa?