Danas smo pripremili recept za jedan sit i ukusan obrok. U pitanju su mediteranski batačići na dalmatinskom varuvo od krompira i blitve, sa par sastojaka koji dodaju posebnu notu. Verujemo da ćete uživati spremajući ga za one sa kojima delite ljubav prema mediteranskoj kuhinji, batačićima i novim ukusima.
SASTOJCI:
2 bataka sa karabatakom
1/ 2 praziluka
1 pelat Mazza
par kom cvetova kapra Mazza
par čenova belog luka
šaka sušenog paradajza
šaka Manari maslina
Belo vino po izboru
začini: šareni biber, morska so, peršunov list, grančica ruzmarina, Olitalia hladno cedjeno maslinovo ulje sa ukusom ljute paprik
ZA PRILOG:
100 gr čeri paradajza
veza blitve
šaka Manari maslina
par čenova belog luka
300 gr krompra
Priprema:
Prethodno oprane i pažljivo odabrane batačiće, po mogućstvu iz domaćeg uzgoja osušiti i premazati sa malo maslinovog ulja i dobro istrljati morskom solju. Zatim ih kratko zapeći u tiganju sa obe strane. U tom istom tiganju, izdinstati šaku crnog luka i praziluka, dodati par naseckanih čenova belog luka i sve to sjediniti sa MAZZA pelatom.
U dublji pekač ili staklenu tavu poredjati batake, zatim ih preliti sa tako pripremljenim pelatom i dodati čašu belog vina koje ste otvorili i pijuckate dok pripremate ovaj lagan i ljubavan obrok.
U to ubaciti Monari crne i zelene naseckane masline, par cvetova Mazza kapra , još par čenova belog luka kao i par komada sušenog paradajza da pojačaju aromu već savršenog pelata. Po potrebi doliti i malo vode, krupan šareni biber, svež peršunov list i jednu grančicu ruzmarina.
Nakon čeetrdesetak min pečenja u zatvorenoj tavi, na temperaturi od oko 220 C – zapeći još par minuta bez poklopca i po želji pre služenja staviti par kapi hladno cedjenog Olitalia maslinovog ulja sa ljutom paprikom.
Jarko crvena boja da sluti na radost i ljubav će se najlepše uklapati uz lagano dalmatinsko varivo od krompira i blitve sa prepečenim čeri paradajzom, maslinama i blitvom. No, ukoliko ste na trenutak poželeli da osetite duh Italije za Vašim stolom – naš predlog za prilog uz ovako bogat i strastven ukus su svakako Tagliatelle Paglia e fieno u zelenoj boji .
A dalmatinsko varivo, potrebno je izdinstati par čenova belog luka na laganoj vatri, dodati čeri paradajz isečen na polutke, morsku so i svežu blitvu. Jer zdravo i ukusno – idu jedan sa drugim. U isti tiganj ubaciti prethodno obaren krompir isečen na kocke i sve sjediniti.
Sve to za nekih sat vremena ljubavi, mašte i igrarija uz čašu dobrog belog vina a za dug osećaj sitosti...
Uživajte u čarobnim trenucima ovako jednog lepog i laganog obroka, i ne zaboravite da svaki dan iznenadjujete sebe i voljene na Fit ali i Sit način. Neka svaki dan za Vas bude dan pun ljubavi i maštanja .
Vaša Mima.
Posetite Mima's Fit & Sit sajt.
Zapratite Mimas's Fit & Sit Facebook
Mima's Fit & Sit Instagram
Ostavite komentar