Baba rum odnosno baba au rhum je tradicionalni desert koji stiže iz Francuske. Lako se pravi, a oduševljava sofisticiranim notama. Iako mu je ukus raskošan i topao, nije nužno vezan za hladnije vreme, pa se u ovom predivnom kolaču može uživati tokom cele godine. U nastavku teksta ćemo Vas uputiti u neophodne sastojke i proces pripreme, pa i Vi možete probati ovaj popularni slatkiš. Vreme je za baba rum!
Kako je nastao baba rum?
Doživeo je svoj procvat u Francuskoj, tokom 19. veka. Međutim, mnogi tvrde da je nastao u istočnoj Evropi, u Poljskoj ili Ukrajini, i da je popularizovan u Francuskoj zahvaljujući izbeglom poljskom kralju Stanislavu, njegovoj ćerki, i njihovom poslastičaru. U obliku u kom se danas konzumira, baba rum je nastao 1835. godine kada je testo prvi put preliveno upravo rumom. Danas, ovaj desert je neizostavan deo ponude pariskih poslastičarnica oduševljavajući Parižane, ali i turiste, svojim neobičnim aromatičnim ukusom.
Zasucite rukave i prionite na posao
Za pripremu ovog deserta će Vam biti neophodni sledeći sastojci:
- 1 supena kašika suvog kvasca
- 3 supene kašike tople vode
- 3 velika jajeta
- 2 šoljice mekog belog brašna
- 2 supene kašike kristal šećera
- 1 kašičica soli
- Pola šoljice otopljenog putera neutralnog ukusa
Dok se sirup od ruma pravi od sledećih sastojaka:
- 3 šoljice vode
- 2 šoljice kristal šećera
- Pola šoljice, ili više, po ukusu, tamnog ruma
- Kašičica i po ekstrakta vanile
- Šlag sa ukusom vanile
Prvo umešajte kvasac u toplu vodu u većoj činiji i pustite kvasac da počne da “radi”, bar 5 minuta. Lagano ulupajte jaja u ovu mešavinu. U manjoj činiji pomešajte brašno, šećer, i so. Zatim taj miks dodajte u veliku činiju. Dobro mešajte ovu smesu varjačom dok se lepo ne sjedini i ne učvrsti. Na podlozi po kojoj je blago posuto brašno, mesite napravljeno testo sa otopljenim puterom sve dok ne postane elastično. Testo će biti vrlo lepljivo, bez brige. Prebacite testo u veću posudu, prekrijte ga, i ostavite da se udvostruči, oko sat vremena. Kalupe za mafine podmažite sa malo putera i ravnomerno napunite testom. Pustite ga da dodatno naraste u kalupima, dok ne počne da prelazi ivicu. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pecite kolač dok ne dobije zlatnu boju, i dok ne počne da se odvaja od ivica kalupa, oko dvadesetak minuta. Čim kolače izvadite iz rerne, izvadite ih iz kalupa, i ostavite na žici da se prohlade.
Da biste napravili rum sirup, u šerpu srednje veličine dodajte šećer u vodu, i neka vri dok se sirup ne zgusne, oko pet, deset minuta. Sklonite sirup sa ringle i dodajte mu rum i ekstrakt od vanile.
Svaki pojedinačni kolač potapajte više puta u pripremljeni vruć sirup, dok ga lepo ne upije. Ukrasite ih šlagom od vanile i uživanje može da počne.
Čak i ovaj osnovni recept za baba rum se razlikuje od poslastičarnice do poslastičarnice. Negde će osnovno testo sadržati i komadiće kandiranog ili sušenog voća poput zlatnih grožđica, ribizli, ili narendane kore citrusa poput narandže i limuna. Takođe, pored rum sirupa, neretko se bira i voćna glazura u vidu preliva od pekmeza. Kao garniš mogu poslužiti sveže borovnice, rendana čokolada ili čak listovi nane. Varijacija je mnogo, ali je pravi baba rum desert jednostavan i omamljujuć, pa se ne preporučuje služenje maloletnim licima.
Da li ste raspoloženi za ovaj aristrokratski desert?
Služen je na dvoru, a danas je lako dostupan svima. Možete ga prilagoditi svojim ličnim preferencijama, ili možete uživati u njemu kao pravi Francuz, prateći naša uputstva za pripremu. Sočan i neodoljiv, baba rum je desert koji pleni i oduševljava konzumente širom sveta. Ako volite rum u kombinaciji sa slatkim, obožavaćete baba rum!
Ostavite komentar