Vreme je za baba rum!

Vreme je za baba rum!

Baba rum odnosno baba au rhum je tradicionalni desert koji stiže iz Francuske. Lako se pravi, a oduševljava sofisticiranim notama. Iako mu je ukus raskošan i topao, nije nužno vezan za hladnije vreme, pa se u ovom predivnom kolaču može uživati tokom cele godine. U nastavku teksta ćemo Vas uputiti u neophodne sastojke i proces pripreme, pa i Vi možete probati ovaj popularni slatkiš. Vreme je za baba rum!

Kako je nastao baba rum?

Doživeo je svoj procvat u Francuskoj, tokom 19. veka. Međutim, mnogi tvrde da je nastao u istočnoj Evropi, u Poljskoj ili Ukrajini, i da je popularizovan u Francuskoj zahvaljujući izbeglom poljskom kralju Stanislavu, njegovoj ćerki, i njihovom poslastičaru. U obliku u kom se danas konzumira, baba rum je nastao 1835. godine kada je testo prvi put preliveno upravo rumom. Danas, ovaj desert je neizostavan deo ponude pariskih poslastičarnica oduševljavajući Parižane, ali i turiste, svojim neobičnim aromatičnim ukusom.

Zasucite rukave i prionite na posao

Za pripremu ovog deserta će Vam biti neophodni sledeći sastojci:

- 1 supena kašika suvog kvasca
- 3 supene kašike tople vode
- 3 velika jajeta
- 2 šoljice mekog belog brašna
- 2 supene kašike kristal šećera
- 1 kašičica soli
- Pola šoljice otopljenog putera neutralnog ukusa

Dok se sirup od ruma pravi od sledećih sastojaka:

- 3 šoljice vode
- 2 šoljice kristal šećera
- Pola šoljice, ili više, po ukusu, tamnog ruma
- Kašičica i po ekstrakta vanile
- Šlag sa ukusom vanile

Prvo umešajte kvasac u toplu vodu u većoj činiji i pustite kvasac da počne da “radi”, bar 5 minuta. Lagano ulupajte jaja u ovu mešavinu. U manjoj činiji pomešajte brašno, šećer, i so. Zatim taj miks dodajte u veliku činiju. Dobro mešajte ovu smesu varjačom dok se lepo ne sjedini i ne učvrsti. Na podlozi po kojoj je blago posuto brašno, mesite napravljeno testo sa otopljenim puterom sve dok ne postane elastično. Testo će biti vrlo lepljivo, bez brige. Prebacite testo u veću posudu, prekrijte ga, i ostavite da se udvostruči, oko sat vremena. Kalupe za mafine podmažite sa malo putera i ravnomerno napunite testom. Pustite ga da dodatno naraste u kalupima, dok ne počne da prelazi ivicu. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pecite kolač dok ne dobije zlatnu boju, i dok ne počne da se odvaja od ivica kalupa, oko dvadesetak minuta. Čim kolače izvadite iz rerne, izvadite ih iz kalupa, i ostavite na žici da se prohlade.

Da biste napravili rum sirup, u šerpu srednje veličine dodajte šećer u vodu, i neka vri dok se sirup ne zgusne, oko pet, deset minuta. Sklonite sirup sa ringle i dodajte mu rum i ekstrakt od vanile.

Svaki pojedinačni kolač potapajte više puta u pripremljeni vruć sirup, dok ga lepo ne upije. Ukrasite ih šlagom od vanile i uživanje može da počne.

Čak i ovaj osnovni recept za baba rum se razlikuje od poslastičarnice do poslastičarnice. Negde će osnovno testo sadržati i komadiće kandiranog ili sušenog voća poput zlatnih grožđica, ribizli, ili narendane kore citrusa poput narandže i limuna. Takođe, pored rum sirupa, neretko se bira i voćna glazura u vidu preliva od pekmeza. Kao garniš mogu poslužiti sveže borovnice, rendana čokolada ili čak listovi nane. Varijacija je mnogo, ali je pravi baba rum desert jednostavan i omamljujuć, pa se ne preporučuje služenje maloletnim licima.

Da li ste raspoloženi za ovaj aristrokratski desert?

Služen je na dvoru, a danas je lako dostupan svima. Možete ga prilagoditi svojim ličnim preferencijama, ili možete uživati u njemu kao pravi Francuz, prateći naša uputstva za pripremu. Sočan i neodoljiv, baba rum je desert koji pleni i oduševljava konzumente širom sveta. Ako volite rum u kombinaciji sa slatkim, obožavaćete baba rum!


Ostavite komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni pre nego što budu objavljeni

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


Možda će vam se dopasti

Pogledaj sve
Kako da napravite šarenu salatu?
Kako da napravite najsočniju baklavu?
Vreme je za baba rum!